Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. April 20:21 by Jørli Petersen

Celica GR

Meget mere Toyota og meget mindre Subaru i ny GR 86, der har samme opbygning som den tidligere Celica. Langsliggende 4-cylindret motor og baghjulstræk.

Rygterne har svirret længe, og nu har Toyota udsendt de første fotos med tilhørende begrænsede data af den nye GT 86, som i næste generation kommer til at hedde GR 86, mens vi synes det ville være mere passende at kalde bilen for Celica, for med den nye GR 86, er Toyotas line-up ved at være nogenlunde på plads. Nu mangler der kun en MR2 eller tre i udvalget af sporty biler.

Som det er tilfældet med den første GT 86, er der tale om et samarbejde mellem Subaru og Toyota, men i den nye GR, er der meget mere Toyota, end der er Subaru.

Stik imod det mange havde ventet, er der ikke boxermotor i ny GR 86. Det var ellers et meget almindeligt rygte, at motoren i ny 86 var en 2,5 liters Subaru, men først siger Toyota 2,4 liter, og et kort tjek viser, at det er motoren fra Camry og RAV4, der rykker ind i GR 86.

Dernæst siger Toyota baghjulstræk, og her skiller vandene også mellem Subaru og Toyota, for de eneste biler fra Subaru, der kun trækker på to hjul, er biler man har købt ”ude i byen”. Det kan eksempelvis være en lille Suzuki, der også er set med Subaru logo.

Sportssæder, herligt skålformede, naturligvis.

Som det er tilfældet med den oprindelige Celica, ligger der en langsliggende 4-cylindret motor i ny GR 86, – Toyota har ikke sagt noget om effekt fra ny Celica, men vi skal noget over 200 HK, før vi tror det slår til, et gæt kan være 240-250 HK, og motoren i ny Celica GR 86 er noget anderledes, end det vi normalt finder i en Toyota.

For nørder

2,4 motoren fra Camry og RAV4 er udstyret med ikke fire, men otte indsprøjtningsdyser, hvor alle henter brændstof fra samme højtrykskammer.

Toyotas system med to indsprøjtningsdyser til hver cylinder.

De fire dyser sidder placeret som det mange betragter som normalt. I indsugningsmanifolden. Lige før ventilerne, hvor luft og benzin blandes, før det slippes ind til forbrænding, når ventilerne åbner.

De sidste fire sidder i selve forbrændingskammeret. Det er den type indsprøjtning, der kaldes direkte indsprøjtning, og de otte dyser arbejder uafhængigt af hinanden, hvor konstante målinger rundt om på bilen afgør, hvilke af dyserne der skal være hovedleverandør af brændstof.

Løsningen med to dyser til hver cylinder er set før, men som hovedregel har dyserne i indsugningsmanifolden været brugt til at give begrænset mængde brændstof, som mest af alt havde til formål, at holde ventilerne så rene for slagger og aflejringer som muligt, men i GR 86 handler det ene og alene om præstation, maksimal effekt og mest effektiv udnyttelse af brændstof.

Toyota har skiftet navn fra GT 86 til GR 86, men man har også lavet radikalt om på bilens teknik.

Dyserne indvendigt i cylindrene er bedste løsning, når bilen skal yde maksimalt, mens de traditionelle dyser er mest velegnet til koldstart og begrænset belastning.

Hvordan Toyota har afstemt de otte dyser i forhold til hinanden, mangler vi fortsat at få oplyst, men det lugter af meget sporty bil, og hvis ny GR 86 holder egenvægt i nærheden af det vi kender fra GT 86, kan det blive en sporty bil, der kan give en herlig køreoplevelse.

Teknikken med to dyser til hver cylinder er ikke ukendt i Toyota koncernen. Teknikken er benyttet i flere modeller fra Lexus, så der er ikke tale om ukendt terræn i ny GR 86.

Alverdens kloge-Åger tog fejl. Det er ikke en 2,5 boxermotor fra Subaru, der ligger i ny GR 86. Det er en avanceret 2,4 motor fra Camry og RAV4 tilsat Lexus teknik, der skal lægge et godt stykke mere end 200 HK i den næste “Celica”.

Pin It on Pinterest