Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. May '17 20:06 by Jørli Petersen

Charme og stil

Citroen C3 har en god portion af mærkets lange tradition for design, men C3 skal også sælges i stort tal, så pris har selvfølgelig betydning. Masser af kampagnemodeller, og netop nu er laveste pris under 120.000 kr.

Citroen C3 er bilen til den mindre familie, til den smarte single, til de unge, i det hele taget sender C3 mange spændende signaler, og det er en delikat balance Citroen skal holde, for C3 er en bil der skal sælges i stort tal, og med Citroens ikke helt afklarede rolle i det nye PSA-puslespil, som ikke længere består af tre bilmærker, – men fire, er der kun en ting der tæller. Et så højt antal solgte biler som muligt, til en attraktiv pris, men også til en pris, så Citroen som mærke spytter godt i den slunkne PSA kasse, så Citroen kan få lov at være nogenlunde i fred.

Citroen C3 nåede at deltage i kåringen af Årets Bil i Danmark 2017, den nåede ikke blandt de fem nominerede til den endelige afstemning, men det var nu ikke vores fejl. Vi sendte en stemme efter den ganske fine lille-familie-fransker, og de følgende linjer forklarer hvorfor, for Citroen C3 er en fornøjelig blanding af godt, mindre godt, og et par enkelte dårlige komponenter, – så hold fast i sofaen og læs videre. Citroens trøst må så være, at C3 nåede i finalen i den internationale Car of the Year, så vi er mere enige med vore europæiske kolleger, end vi er med flertallet af danske.

Design og finurligheder

Citroens vare- eller adelsmærke har siden 1920’erne været anderledes design og anderledes tekniske løsninger. Vi behøver bare nævne forhjulstræk og olie/luft affjedrede undervogn, men det er kun forhjulstrækket og design der er tilbage, og nyeste påhit hos Citroen er sidebumps, der så dagens lys på Cactus.

Et af C3 store plusser er kabinen. Lidt lækker, lidt smart, ganske praktisk og med rigtigt gode sæder.

På C3 er sidebumps frivillige eller såkaldt ekstraudstyr, de er mere afdæmpede end på Cactus, men giver stadig bilen udtryk og personlighed, ligesom resten af bilens design godt kan forsvares, hvis man er ægte Citroen fan.

Kabinen følger pænt med. Igen er C3 alt andet end stangvare, man kan se Citroen har gjort sig umage, inden for de økonomiske begrænsninger der er i denne prisklasse, alt i alt er C3 som Citroen ganske skammeligt kalder ”ny C3”, – ja, hvad skulle den eller hedde, men at hedde det officielt, er faktisk lidt af en skandale, så et stort FY til Citroen.

Men alt i alt pæne, store plusser til Citroens design, som kun sender gode signaler, vi er også ganske tilfredse med det praktiske i kabinen, herunder det daglige velfærd som fremmes betragteligt af gode sæder, og pladsmæssigt ligger C3 ganske godt i klassen med brugbart bagsæde, brugbar siddehøjde og nogenlunde let ind- udstigning. Et barnesæde bag i en C3 er ikke en akrobatisk øvelse, når børn skal ind og ud, og bagagerummet slipper også med et ”ganske pænt”, så indtil videre står den på lutter fest og lagkage, og faktisk de punkter, der fik os til at sende et kryds efter C3, da vi skulle pege på årets fem bedste nye biler.

Nyt fra rodekassen

Hvis man skal være meget direkte, er C3 en anden udgave af 208, eller også er det omvendt. Begge biler er bygget på samme platform og af samme komponenter. Motorer, gearkasser, bremser, elektronik, radioer, sæderammer, alt det der ikke er direkte synligt, er ren gentagelse på de to biler, fra PSA’s samlede modelprogram, og det er også her vi finder de mindre gode ting ved C3.

Når man ikke har frie hænder og ubegrænset budget, må man tage hvad man kan få, men man har selvfølgelig indflydelse på hvilke fjedre man vælger og hvorledes man ønsker støddæmperne skal fungere.

Et andet plus er bilens bagagerum. Ganske pæn størrelse når man sammenligner i klassen, den indvendige løftehøjde er nærmest klassisk for kompakte biler.

Endnu mere frækt vil det være, at hive et har gamle travere frem fra memory lane. 2CV, Ami, Dyane, der er faktisk en del, og opsætningen af C3 er om ikke en kopi, så i det mindste inspireret af tidligere tider. Køreoplevelsen i C3 er noget anderledes end den er i Peugeot 208, C3 er komfort med lidt duvende bevægelser i visse situationer, styringen er som sådan vel nogenlunde og uden bemærkninger, men nogen ørn rundt om de kulørte kegler på forhindringsbanen, bliver C3 ikke med den nuværende opsætning. Bilen har heller ikke automatisk bremse, det er der nogen der har meget imod, her siger vi bare ”giv tid”, det trækker ikke ned i vores karakterbog, men det gør gearkassen, som mangler finesse. Vi mangler indtryk af, at alt er fint og fornemt dernede under bilen, – begravet i den tykkere olie.

Og så er der selve hjertet i bilen, hvis da ikke hjertet hos Citroen er design og finurligheder. Det mekaniske hjerte er 1,2 motoren, som desværre huserer i snart sagt alle biler fra Citroen og Peugeot. Den 3-cylindrede 1,2 sugemotor kalder også lidt på minder. For ikke så mange år siden, var der biler, der gik under fællesbetegnelsen en-komma-træls, det var biler som Opel Kadett og Ford Escort med 1,3 motor, sugeudgaven af PSA 1,2 motor med 82 HK er efter den opskrift, der er ved pølse ikke meget spræl og liv i banditten, vi keder os nærmest, og tilsat den ikke så forfinede gearkasse, er vi meget lidt underholdt i alt det tekniske, som heller ikke er specielt økonomisk.

Hm…… 82 heste står der. Vi kunne nu godt tænke os at holde samtlige krikker i mantal, det føles ikke som 82, og det lægger en del begrænsninger på bilen, når man er fire på tur med at par kasser grænsepils stoppet ned i det ellers udmærkede bagagerum.

At C3 så lovligt må køre med en trailer på 1100 kg kalder på anerkendelse, herligt at dette punkt ikke er nedprioteret, men det må være en ualmindelig blandet fornøjelse, hvis man sætter en 1100 kg campingvogn på krogen, i modvind og op ad bakke.

Nej. Citroen C3 er charme, design og smittende humør. Det er her C3 henter sine point og sine fans, og det er her vi klapper i hænderne. Det tekniske lader desværre en del tilbage at ønske, så vi kikker med længsel til den 110 hestes version af C3, som må være den helt rigtige benzinmodel.

Citroen C3 PureTech 82

Komponenterne i C3 er identisk med komponenter i mange andre biler fra franske PSA. Alligevel formår Citroen at give deres samling af kendte komponenter et særligt udtryk. Så meget, at man rent faktisk tror, at Citroen er helt sin egen.

Priser fra: 119.900 kr

Testbilen koster: 171.790 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

5-trins manuelt gear

82 HK v. 5750 o/m

118 Nm v. 2750 o/m

0-100 km/t: 12,3 sek

Tophastighed: 174 km/t

ECE-snit: 21,7 km/l

Kørevægt: 1140 kg

Totalvægt: 1525 kg

Trailer: 520/1100 kg

CO-2 g/km: 105 g

Pin It on Pinterest