Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. March '16 08:47 by Jørli Petersen

Citroen de-luxe

Forhenværende luksusudgave af en Citroen, nu selvstændigt mærke, men stadig, slående lighed mellem søstrene Citroen C3 og DS 3

Forhenværende luksusudgave af en Citroen, nu selvstændigt mærke, men stadig, slående lighed mellem søstrene Citroen C3 og DS 3

DS startede som ekstra lækre udgaver af en Citroen, men nu er mærket DS blevet et selvstændigt selskab i PSA koncernen. Officielt er DS udskilt fra Citroen, men det er ikke nogen større hemmelighed, at DS og Citroen er mere end fætter og kusine, de er søskende, hvor DS er den yngre og måske mere fintunede udgave af noget, der er gennemprøvet og fungerer, og fremtiden for DS er kort beskrevet Citroen de-luxe. DS er biler, hvor der er skruet ekstra op for alt det lækre og spændende, og det kan både være design, udstyr, motorer og køremåde.

Prisen følger selvfølgelig med, når man skruer op for lækkerierne, og DS skal udfylde den rolle, som Lexus udfylder for Toyota og Infiniti udfylder for Nissan.

På sigt skal DS have egne forhandlere, eller egen afdeling hos en Citroen forhandler. Dags dato har DS kun en enkelt officiel forhandler i Danmark, men man kan købe en DS hos alle Citroen forhandlere, og hvis man vil hente officiel information om DS, skal man først ind på Citroen hjemmeside, før man kan klikke på DS, – så alt tager tid.

Det skumle smil

DS 3 findes i flere udgaver, men for alle gælder, at designet har fået nogle ekstra omdrejninger. Udgangspunktet er Citroen C3, men når bilen hedder DS, er den gjort 3-dørs, plus andre, mindre karrosseriændringer. DS leger med lak og farver, og testbilen har et mørkt bordeaux lakeret tag, for når man køber DS, skal man tage stilling til flere farver på samme bil.

DS-designerne hygger sig. Endelig har de fået en rigtig legeplads for bildesignere.

DS-designerne hygger sig. Endelig en rigtig legeplads for bildesignere.

DS er ivrige Citroen-designeres legeplads, og det lover godt for en spændende fremtid, men det handler også om den daglige omgang med bilen, og oplevelsen med DS 3 udløser ikke et, men hele to skumle smil, der afløser hinanden, alt efter dagens indtryk.

Det første smil skyldes bilens indretning, forbedret design og funktion. Smil nummer to handler om køreoplevelsen, for Citroen har fundet noget af det mest lækre på motorhylderne, og lagt den nye 1,6 liters BMW-udviklede motor i DS 3, som lægger 165 turboheste og et flot moment på 240 Nm over et meget bredt område.

Momentet tillader både solidt bundtræk, som holder ved indtil 4000 omdrejninger, hvor der er så mange ledige heste, at festen kan fortsætte mod de 6000 omdrejninger, hvor bilen yder sit bedste.

Samtidig fuldendes det fine indtryk af en velfungerende 6-trins gearkasse, hvor gearingen er flot tilpasset bilens ydelse, og Citroen – undskyld DS – er ikke faldet for fristelsen til at give bilen en for høj totalgearing, for at opnå et bedre ECE-snit.

Flot opsætning

Eneste lille knæfald for tidens stræben efter mindre CO-2, er start-stop funktion i DS 3. Det fungerer ikke så perfekt som i Citroen (undskyld DS) med e-HDi teknik, men det virker nogenlunde hurtigt og uden alt for grimme ryk i bilen, men så snart bilen ruller, kan man fornøje sig over bilens styring og DS’s opsætning af undervogn.

Der er skruet helt op for udstyr og bedre materialer. Bemærk også pedaler og de blankpolerede overflader.

Der er skruet helt op for udstyr og bedre materialer. Bemærk også pedaler og de blankpolerede overflader.

Man kan lure lidt på, om ikke DS har haft adgang til de erfaringer, Citroen har hentet i motorsport, det peger i den retning, for DS med 165 heste har en flot opsætning af undervogn, en god kombination af fasthed, vejgreb, retningsstabilitet, men også daglig komfort.

DS 3 THP 165 er en fornøjelse af svinge rundt mellem keglerne, bilen hedder ikke GTI eller noget andet tilsvarende, der kan få et forsikringsselskab til at gå i selvsving med præmien, men den kører som en sådan.

Tændingsnøglen til en DS må selvfølgelig ikke ligne nøglen til en Citroen.

Tændingsnøglen til en DS må selvfølgelig ikke ligne nøglen til en Citroen.

At den så er udstyret til overflod er et ekstra plus, eneste minus vi umiddelbart kan klistre på DS 3 er adgangsforholdene til bagsædet. Citroen C3 er skabt som 5-dørs hatch-back, og når DS forgriber sig på den oprindelige konstruktion, og gør bilen til en 3-dørs, skal det gå ud over det praktiske. Og så er der jo også lige det med prisen, men det er en del af det nye DS koncept. Her handler det om mere lækre biler, biler med masser af udstyr, lækkert design og potente motorer, og når man får noget af alt det lækre, ryger prisen selvfølgelig et godt stykke i vejret. Prisen på testbilen ligger omkring de 340.000 kr, og selv om det ikke begrænser interessen for bilen, vil det sikkert begrænse salgstallene, men det er også en del af det nye DS, som ikke skal være en folkebil, men en bil med livsstil.

DS 3 eneste store svaghed, dårlige adgangsforhold til bagsædet.

DS 3 eneste store svaghed, dårlige adgangsforhold til bagsædet.

DS 3 THP 165 Sport

Pris: fra 282.990 kr

Pris for testbil: 340.000 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins manuelt gear

165 HK v. 6000 o/m

240 Nm v. 1740-4000 o/m

0-100 km/t: 8,1 sek

Tophastighed: 218 km/t

ECE-snit: 17,9 km/l

Kørevægt: 1225 kg

Totalvægt: 1605 kg

Trailer: 1150/570 kg

CO2: 129 g/km

 

Pin It on Pinterest