Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. March '19 22:36 by Jørli Petersen

Citroen fylder 100

Citroen årgang 1919. Den første Citroen, som helt fra start kunne byde på noget særligt.

Citroen er ikke et af de ældste bilmærker, men det er i høj grad et bilmærke, der har forstået at tiltrække sig opmærksomhed på mange måder.

Andre Citroen stiftede Citroen i 1919 i Paris, og allerede fra start satte Citroen sit tydeligt spor i bilhistorien. Firmaets logo var dengang som nu de skråtstillede tandhjul fra en gearkasse, det var ikke så almindeligt for 100 år siden, men det blev endnu mere markant, da Citroen i 1934 sendte Traction Avant på gaden. Den første bil med selvbærende karrosseri og forhjulstræk.

Traction Avant fra 1934, er en af de meget ikoniske biler fra Citroen. Velkendt fra både gangsterfilm og film fra 2. Verdenskrig, hvor selv tyskerne kørte Traction Avant, som forblev i produktion i næsten 30 år.

Det selvbærende var en revolution, det betød lavere vægt, nye muligheder og mulighed for bedre køreegenskaber, forhjulstræk var ikke helt nyt, men Traction Avant var et stort skridt frem, og det blev en stor succes for Citroen, som aldrig fik helt greb om det forretningsmæssige.

Michelin måtte overtage Citroen, som kort inden 2. Verdenskrig viste den bil, som skulle blive basis for en lang række modeller efter krigens ophør. Markedet for billige biler blev stort, og Citroen 2CV blev den rummelig og billig bil, den blev folkeeje, selv om den var bygget til franske vinbønder, som skulle køre rundt i vinmarkerne, og den ukomplicerede 2CV blev udgangspunkt for en lang række forskellige modeller, som var grundlaget for Citroen, som igen chokerede den store bilverden, da man i 1955 viste den første model DS.

Forhjulstræk var ikke noget nyt, selv om det var ualmindeligt i 1934, men det var det selvbærende karrosseri, der hurtigt blev kopieret af stort set alle konkurrenter.

I 1965 overtog Citroen Panhard, i 1968 udvidede man nok engang ved at overtage hovedparten af Maserati, men det med penge og regnskaber blev ved med at plage Citroen, og det blev helt galt, da man samtidig tabte mange penge på udvikling af wankelmotorer, samtidig med oliekrisen i 70’erne satte ind.

Citroen 2 CV blev udgangspunkt for en lang række modeller fra Citroen.

Citroen gik konkurs i 1974.  Den franske regering greb ind, og tvang nærmest Peugeot til en fusion, til det selskab vi i dag kender som PSA Peugeot-Citroen, og fra slut 80’erne har Citroen og Peugeot delt både platforme, motorer og alle tænkelige tekniske løsninger.

Den første model 2CV blev vist som prototype i 1939, men gik først i produktion efter 2. Verdenskrig. Bilen var oprindelig bygget til de franske vinbønder, men efter krigen blev den billige og ukomplicerede 2CV’er populær. 

Pin It on Pinterest