Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. May 09:40 by Jørli Petersen

City til syv

De første Toyota Proace City er netop blevet monteret med danske nummerplader. Noget senere end søstermodellerne, men bedre sent end slet ikke. Officiel dansk salgsstart i midten af juni.

Der er ved at gå inflation i Toyotas mængde af biler med plads til syv. Første af de nye 7-personers bliver Proace City, der er en Citroen Berlingo med Toyota logo, men i den lange Toyota-udgave, kommer bilen som standard med syv sæder, – endda med god plads til syv.

Proace City er født som varebil, og det primære mål med Proace City er selvfølgelig at sælge en større bunke Toyota varebiler i Danmark, og det er meget længe siden, Toyota har haft en varebil i denne størrelse, der er født og tænkt som varebil.

Det sidste mærker man ikke så meget til, når man kører rundt i det nordlige Sjælland i de første udgaver af Proace City på hvide plader, for der er stor forskel på selve køreoplevelsen fra gule til hvide nummerplader.

Toyota er tilbage på markedet med biler til syv, og den nye Proace City Verso er kun den første. Kort Verso har fem sæder, lang Verso er født med syv sæder.

Når alle de nye biler står linet op på rad og række, har man den sjældne mulighed, at springe fra den ene til den anden for at mærke forskel. Ikke noget med at tænke tilbage, – ikke noget ”vist nok”, – der er kontant afregning inden for få minutter, og Proace City kører anderledes komfortabelt, når den er født til hvide plader, frem for den noget hårdere udgave på gule, der kan læsses med op til et ton i varekassen, hvor Proace City som personbil kun klarer omkring 650 kg.

Historisk set blev Proace City en succes længe før den blev monteret med Toyota logo på rattet. Bilens oprindelse stammer fra midt 90’erne, samme tidspunkt som Toyota valgte til at sende den første RAV4 på gaden, og pudsigt nok er det netop disse to biler, der skal appellere til danske storfamilier, eller til nye familier med mange sammenbragte børn.

Børnecontaineren som nu har fået Toyota logo er som altid rummelig og praktisk.

I løbet af få måneder kan man vælge mellem Proace City-7 og RAV-7, men det er et stykke tid siden vi har sparket dæk på den store RAV i USA, så den er gået lidt i glemmebogen, mens Proace City er den store, den rummelige og frem for alt meget praktiske familiebil, der har måttet finde sig i så meget spot og spe plus diverse muntre påhit, men dagens Proace City er meget bedre end den Berlingo, der dukkede ud af det store intet for 25 år siden, og den forbedring kan Toyota nu udnytte fuldt og helt, hvis man vel og mærke vil.

Færre muligheder

Markedet for biler med plads til syv skrumper gevaldigt. Flere og flere bilmærker har trukket sig fra dette marked, foruden søstermodellerne til Proace City, er det kun Citroen, Renault, VW og især Dacia, der ligner oplagte konkurrenter til nyheden fra Toyota.

Ser vi på garanti, gode værksteder og gode forhandlere, har Toyota allerede vundet med mange længder, se blot på den seneste Autoindex 2020, og her giver Toyota tre års garanti på den bil, som Citroen, Opel og Peugeot kun tør garanterer i to år. Dacia er eneste konkurrent målt på garanti, men teknisk er der ingen forskel på de fire biler, der produceres på samme fabrik i spanske Vigo.

Navnet er måske ikke det mest geniale, og vi forstår ikke helt, hvorfor Toyota har fravalgt Verso til navneskiltet. Det giver også lidt ekstra point, at Toyota har fået endnu en bilmodel, der kan fås med dieselmotor.

Motorerne er både godt og mindre godt. Benzinerne er 1,2 liters med 3 kedelige cylindre i to udgaver med henholdsvis 110 og 130 HK. 6-trins manuelt gear er standard, hvis ikke man vælge den ganske lækre 8-trins automatkasse type PSA, mens dieselmotorerne er anderledes tiltalende.

Her drejer det sig om 1,5 liters med fire cylindre, hvis man vælger hvide plader yder mindste motor 102 HK, et lille minus er den 5-trins manuelle gearkasse, mens den større 130 hestes til gengæld fås med den 8-trins automatkasse, som netop har fået lidt ros.

Er man på jagt efter den billigst mulige Proace City som varebil, kan man se nærmere på en 1,5 liters med 75 HK og 5-trins manuel gearkasse, men helt ærligt, bilen fortjener noget mere end den absolut billigste udgave.

Priserne for ny Proace City Verso starter ved 200.000 kr for en 1,5 liters med 102 HK, skydedør i højre side og fem sæder. Billigste Proace City Verso med plads til syv koster fra 310.000 kr, og står der varebil på indkøbslisten, starter priserne ved 100.000 kr før moms.

Toyota satser først og fremmest på den nye Proace City som varebil. Nyheden skal sælges i store bundter.

Pin It on Pinterest