Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. July 11:37 by Jørli Petersen

CO2-forskrækkelse …

Diesel sparer CO2 og diesel kan også sparke røv, men hvis det skal være rigtig vildt, skal der selvfølgelig et par hidsige benzinmotorer i det forreste rum, og Audi er klar med to gange ny SUV i superklassen.

Ikke hos Audi. Fra forsigtige tiltag i bunden af modelprogrammet og misbrug af modelbetegnelser, er det en ekstra fornøjelse at kunne præsentere efterårets meget lækre nyheder fra topen af modelprogrammet.

To helt ægte 4,0’ere.

Begge med modelbetegnelse der indeholder TFSI, hvilket vil sige benzinmotorer, og de to 4-liters er selvfølgelig V8, 90 graders for at gøre det så lækkert som muligt, og Audi har udnyttet det større mellemrum mellem ventildækslerne til at smide turboladerne ned mellem de to cylinderrækker.

Og hvad skulle det så hjælpe?

Tjah ….. der bliver længere fra udstødning til turbolader, til gengæld bliver der kortere afstand fra turbo til indsugningsventiler, og Audi hævder som udgangspunkt, at man får kortere reaktionstid.

De to nyheder der får benzinudgaver med særlig adresse til det amerikanske marked, er SQ7 og SQ8. Begge får 508 HK til rådighed, der er også 770 Nm for enden af den automatiske gearkasse, og for at få det hele til at gå op i en højere enhed, og samtidig give de to barske modeller et let grønligt skær, har V8’eren automatisk frakobling af ikke-nødvendige cylindre.

Den voldsomt store Audi SQ8 er så stor, at den er uegnet til parkering i et dansk parkeringshus. Hvis man finde en plads, skal man næsten altid ud via bagklappen, så pas på, når den el-drevne klap glider til vejrs. Er der højt nok til loftet???

Den store 4-liters kan køre som en helt almindelig 4-cylindret, men en så stor SUV som SQ7 og SQ8, som er umulige at parkere i et normalt dansk parkeringshus, er også udstyret med en ganske avanceret undervogn, der er tilsat en god del elektronisk styring. Det er især elektronisk styring af krængningsstabilisatorerne, der kalder på opmærksomhed, med den detalje kan man forhindre eller helt fjerne krængning under kurvekørsel, det burde give bedre vejgreb og bedre kurvestabilitet, og bilens undervogn bliver også hele tiden justeret efter køremåde og underlag, og så har SQ7 og SQ8 4-hjulsstyring, (4WS) som også er styret elektronisk.

Ved hastigheder under 60 km/t styrer baghjulene modsat forhjulene for at mindske vendediameter. Styreudslaget er op til 5 grader, mens baghjulene styrer i samme retning som forhjulene, når hastigheden overstiger 60 km/t.

Der er lagt op til et spændende opgør på teknik blandt de tre tyske luksusmærker. Vi glæder os til næste kapitel. På billedet er det den kommende SQ7.

Selvfølgelig er der luftkomponenter i undervognen for at give maksimal komfort, og forskellen på SQ7 og SQ8 er først og fremmest udstyr. Model 8 fås med hjul op til 23 tommer, hvor den mindre model 7 må nøjes med 22, – begge størrelser hjul er i øvrigt ekstraudstyr.

De to gange Audi super SUV kommer til Danmark i løbet af efteråret, priserne er stadig ukendte, men der er lagt op til et teknisk opgør mellem de tre tyske luksusmærker. Audi flytter turboladerne ind ”midt i motoren” og udvider den elektroniske styring, Mercedes har lanceret en helt anden type turbo med indbygget el-motor, og så venter vi på det næste udspil fra en fabrik lidt syd for Ingolstadt. BMW må jo også have noget spændende i ærmet.

Hvordan ser man forskel på SQ7 og SQ8? Øverst på siden er det SQ8, der kan fås med 23 tomme hjul, denne model er SQ7, der må nøjes med 22 tommer, hvis man betaler ekstra, men ellers er den hurtige forskel to forskellige type grill. SQ8 er lidt bredere rundt i kanten med sit alu-look.

Pin It on Pinterest