Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. December '18 19:46 by Jørli Petersen

Corolla og Brexit

Der er overhængende risiko for der går Brexit i forårets nye Toyota Corolla, der skal bygges i England. En såkaldt hård Brexit kan gøre ny Corolla meget dyrere end planlagt, og Englands bilindustri holder vejret.

Tidligt i 2019 vender Toyota Corolla endelig tilbage til europæiske gade og veje, men nogenlunde samtidig med Corollas genkomst, er England og Brexit ved at kaste store mængder grus i maskineriet.

Der er gået Brexit i Corolla, men Toyota er langt fra de eneste, der holder vejret, og håber på en nogenlunde fornuftig løsning på det selskabte engelske problem, som kan få vidtrækkende konsekvenser for landets bilindustri.

Andre bilmærker med omfattende produktion i England er Nissan og Honda. Nissans fabrik, der ligger nær Newcastle, er en nøglevirksomhed i området. Fabrikkens fremtid hænger tæt sammen med den fremtidige Brexit løsning, men på trods af fabrikkens interesse, stemte 70 procent af befolkningen omkring Nissans fabrik for en fremtid uden for EU.

Andre bilmærker som Jaguar, Land Rover, Bentley og Rolls Royce sidder også med tilbageholdt åndedræt, og afventer de kommende måneders udvikling, for hvis ikke England finder en løsning med EU, og i stedet vælger den hårde type Brexit, vil disse og flere fabrikker lukke ned på meget kort tid.

Just in time

Jo større en bilfabrik er, jo mere afhængig er fabrikken er løbende forsyninger af komponenter til fabrikken. Systemet er kendt som ”just in time”. Det betyder, at en leverandør af dørhåndtag til en bil, skal levere så og så mange bure med håndtag inden for et tidspunkt på ned til en enkelt time. Er man for tidligt ude, må man pænt vente uden for fabrikkens område, kommer man for sent, vanker der store bøder, og disse store bilfabrikker er uden mulighed for at polstre sig til svigtende leverancer fra andre lande, for man har ikke kapacitet til oplagning.

Rolls Royce er måske det mest ikoniske bilmærke fra det land, der ønsker at stå uden for EU. Rolls er ikke længere britisk ejendom, og hvad nu hvis det bliver dyrere at bygge biler i England. Først told på BMW motoren til Rolls, derefter endnu engang told på hele bilen når den skal sendes tilbage til EU.

Samtidig risikerer britisk bilindustri, at bliver belagt med told ved eksport til de tidligere EU-partnere. Ford har i mange år haft travlt med at lukke og slukke fabrikker i England, men Ford har stadig en større produktion af motorer i England, og hvad sker der, hvis motorer og gearkasser til biler, der produceres på fabrikker inden for EU, pludselig bliver belagt med told, foruden de mulige forsinkelser fordi lastbilerne skal vente ved den nye toldgrænse.

Opel/Vauxhall er nu en del af PSA-gruppen, og her er det især fabrikken nær Luton, der producerer lette varebiler, der styrer mod en usikker fremtid, og en nu tidligere topchef i en af de berørte koncerner udtrykte det meget præcist, da han sagde: Hvis bilerne bliver bare en euro dyrere at producere, har vi en helt anden situation, som kan blive meget afgørende for fremtiden.

Hvem smutter?

Toyota har i snart mange år bygget Carina, Avensis og Auris i England. Carina og Avensis er fortid, det samme kan man sige om Auris, men hvad sker der med Corolla, hvis det bliver dyrere at bygge Corolla i England efter Brexit? Er det utænkeligt, at produktionen af Corolla bliver flyttet til Frankrig, hvor man i forvejen bygger Yaris, og hvad med Nissan, som er en del af Renault koncernen, der har faciliteter i mange lande.

Det nye PSA med produktion af Opel varebiler i Luton kan blive flyttet til Rüsselsheim, der er udpeget som nyt hovedkvarter for fremtidige varebiler i PSA-koncernen?

Jaguar og Land Rover kan se sit snit til at smutte til Indien, hvor det vil være meget billigere at bygge biler, Bentley og Rolls Royce kan flytte til en af henholdsvis BMW og VW’s andre fabrikker, det samme kan ske for Mini, så situationen for bilindustrien i England er alvorlig, og kan få stor indflydelse på beskæftigelsen i store dele af England.

Den anden side af denne historie er de tyske luksusmærkers interesse for det engelske marked. Tyske luksusmærker som BMW og Mercedes sælger stakkevis af biler i England, så de næste måneders Brexit forhandling eller mangel på samme, kan også få meget stor indflydelse på bilernes verden, men det er selvfølgelig England, der har mest at tabe ved en ”hård Brexit”.

Land Rover og Jaguar ejes i dag af en stor indisk koncern, som måske kan se deres snit til at flytte store dele af bilproduktionen til Indien, hvis Brixit giver store prishop til vigtige eksportmarkeder.

Pin It on Pinterest