Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. August '18 11:19 by Jørli Petersen

Corolla vender tilbage

Dette er bagdelen af en meget stor nyhed for Toyota og måske for mange danske bilkøbere. Corolla vender tilbage som mulighed hos europæiske Toyota forhandlere. Auris får sparket.

Det har kostet flere kopper kaffe, før vi besluttede hvad der skulle være overskrift til denne glædelige begivenhed. Skulle det være den neutrale med returbillet til Corolla, eller skulle vi gå mere til bidet, og signalere vor mening om navnene Corolla og Auris, for når der står 2019 på kalenderbladet, forsvinder Auris meget hurtigt ind i historiens tåger, – herefter kan vi skrive det sidste kapitel for det, vi flere gange har betegnet som en gigant-brøler fra Toyota. Skrotning af Corolla-navnet.

Auris skulle helt enkelt aldrig have været en realitet. Skiftende talspersoner for Toyota har uden held forsvaret den beslutning, som alene har været gældende for Europa, og det gør beslutningen endnu mere uforståelig, for Corolla lever i bedste velgående hele vejen rundt om Europa. Den er fortsat en af de mest solgte bilmodeller i verden, vi ved med sikkerhed, at Corolla var den mest solgte bil i 2013, – måske også i andre år, mens Auris har ført en stærkt tvivlsom tilværelse i Europa.

Den første Corolla dukkede op i 1966, tre år efter den første Toyota blev forsynet med danske nummerplader.

I forbindelse med den glade nyhed skriver Toyota samtidig, at navneskiftet handler om ensretning af modelnavne på globalt plan.

Den sætning har med stor sikkerhed været målt og vejet hele vejen rundt i Toyota-koncernen. Vi kvitterer med følgende forkortelse: BS.

En meget kendt forkortelse af en engelsk betegnelse for noget der kommer ud af en ko af hankøn, og i løbet af nogle år kan vi måske få den rigtige forklaring på, hvorfor Auris i det hele taget skulle afløse Corolla i Europa?

Er den tænketank, der fandt på Auris-perioden blevet belønnet med en gigantbonus, for efterfølgende at være blevet lempet ud af bagdøren, for hvis vi ser på berømte bilnavne, så er Golf stadig en Golf, en Fiesta er stadig en Fiesta, ligesom flere bilnavne er ved at bide sig godt fast, blandt andet Swift, Polo, Fabia, Ibiza med flere, men historisk ligger Corolla stadig i front, den første Corolla blev præsenteret i 1966, få år efter Toyota dukkede op i Danmark, der både var først med Toyota i Europa, og i en kortere årrække var hjemsted for Toyotas europæiske hovedkontor, som senere rykkede teltpælene til Bruxelles, væk fra det bilfjendske Danmark.

I 70’erne begyndte det at gå rigtig stærkt med at sælge Toyota og Corolla i særdeleshed. Her en årgang 1971.

Historisk blev den første Toyota importeret til Danmark af Erla Auto Import, der havde hovedkontor i Heimdalsgade på Nørrebro. To navne præger især Toyotas danske udvikling, Krohn og Hee, og fakta om Corolla i Danmark er, at bilen var den absolutte topsælger i Danmark hen over 80’erne, og både 70’erne og 90’erne var superår for Corolla, ligesom Toyota i det hele taget solgte bunkevis af biler. Vi behøver bare sige Carina og HiAce for kalde på rigtig mange gamle minder hos læserne.

Katastrofen for Corolla fandt sted i 1997, hvor Toyota sendte den skeløjede Corolla på gaden. Pludselig skulle meget trofaste Corolla-købere vælge mellem kvalitet og design, for model -97 var alt andet end køn.

Den klassiske 80’er Corolla, fra dengang Corolla var den mest solgte bil i Danmark, altid i hård kamp med Opel Kadett.

Alligevel opretholdt Corolla et ganske pænt salg, men i begyndelsen af 0’erne gik det langsomt ned ad bakke, og helt galt gik det, da Auris afløste Corolla, ligesom mægtige Toyota valgte af overtage den private danske importør, så Toyota i dag er fabriksejet, og kursen for Toyota er ændret markant. Der er meget langt fra dagens danske salgstal, til de godt 15 procents markedsandel Toyota havde, da det gik rigtig stærkt i 80’erne.

Men: Vi glæder os til ny Corolla, som selvfølgelig kommer i flere varianter, som hatch-back, som stationcar, som ren benzin, som hybrid og som plug-in hybrid, men ikke som diesel, for tidligere i 2018 har Toyota lyst dieselbiler i band. Nul nye dieseldytter lød det i forbindelse med biludstillingen i Geneve, men hvad med en Corolla på brint? Corolla brændselscelle! En folkelig afløser for Mirai?

Her startede nedturen for Corolla. Model skeløje blev lidt for meget for mange ellers meget trofaste Corolla ejere. Var der biler med næsten samme kvalitet og med et noget mere tilforladeligt design?

Dagens model Corolla med gigantisk fiskemund. Et design vi ikke har set i Europa, og model 2019 bliver måske også mere folkelig.

Det var en Corolla der blev bil nummer 10 million med hybridmotor fra Toyota.

Pin It on Pinterest