Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. June '20 17:25 by Jørli Petersen

Corsa på fransk

Designet er nogenlunde i behold fra den oprindelige Opel-udviklede Corsa, men alt det andet er fransk, – frit oversat, en Peugeot 208 på tysk.

Bare rolig, brugsanvisningen er fortsat på dansk, den fås selvfølgelig også på tysk, så det franske i ny Opel Corsa begrænser sig til alt det andet.

Historien om ny Corsa er kort fortalt: PSA gruppen køber Opel fra GM med rigelig kinesisk støtte. På det tidspunkt er den nye Corsa faktisk produktionsklar, så det første PSA gør, er at smide projekt ny Corsa i brokkassen.

Herfra er gode dyr rådne, Opel redder det øverste af karrosseriet, og forsøger at tilpasse det den påtvungne franske platform, som er helt identisk med C3 og 208, og resten af teknikken hentes stort set også fra Frankrig, der er kun enkelte klassiske Opel elementer tilbage.

Derfor passer Opel Corsa præcis ned i den skotøjsæske, der er bygget til 208, længde, akselafstand og alt er helt det samme målt i franske tommer, men der er rent faktisk en forskel. Vurderet på design er Corsa en bil der henvender sig til en anden type købere, de mennesker der synes 208 er verdens frelse, kunne ikke drømme om at se nærmere på Corsa, – og omvendt. Derfor giver det mening at konkurrere med sig selv, men der er også andre forskelle, som især opleves bag rattet og i kabinen.

Klassisk indretning

Når du åbner døren til ny Corsa, åbner du til noget yderst traditionelt. Ingen overraskelser, ingen nye dimsenoter, ikke noget med at kikke hen over rattet, ingen 3D instrumentering, men et helt klassisk rat, en helt klassisk type instrumenter, og det man vel efterhånden også kan kalde en klassisk type trykfølsom skærm i midten, som strengt taget passer os bedre, end så mange andre typer skærm.

Et lille plus til bagage, men ikke et plus med betydning. Standard med et lille plus.

Opel har ikke proppet så mange funktioner ind i skærmen, i stedet har man udvalgt de mest almindelige daglige funktioner, og holdt dem uden for trykskærmen, så man hurtigt kan indstille eller trykke on-off uden at flytte blikket fra kørebanen.

Det henter point her på redaktionen.

Alle de næsten skjulte mekaniske dele er identiske med de franske søstre, men når Corsa har et stort ”normalt” rat, hvor 208 har det lille rat, er der selvfølgelig forskel. Corsa styrer på en anden måde, eller måske mere korrekt, der skal et andet styreudslag på rattet for at få samme ændring i retning, og vi lander direkte i alt det med mor og datter. Hvad kan man bedst lide?

Vi er faktisk rigtig godt tilfredse med styringen på Corsa, den er både præcis og ganske hurtig, Corsa har er en lidt anden tilpasning af servohjælp, knap så voldsom på Corsa, som man er nødt til at lave den på 208, vi har det større udslag på rattet, men vi er nærmest født med den type rat og udslag, så det falder helt naturligt, og vi er også godt tilfredse med opsætning af undervogn på Corsa, som er lidt til den faste side, – igen noget der henter point.

Plads og mekanik

Sæderne i Opel Corsa hører også til i den bedre ende i forhold til prisklassen. Det er ikke de gode Astra eller Insignia sæder man bliver tilbudt i Corsa, men det er ikke så skidt endda, men det kniber til gengæld lidt med pladsen i Corsa, noget bilen har til fælles med 208, og det er især pladsforholdene på bagsædet, der godt må være en streg bedre.

Her er eller gode Opel motorer skiftet ud med noget knap så godt fra PSA.

Bagagepladsen er nogenlunde standard, Corsa ligger lidt til den gode side, men det er ikke noget der får afgørende indflydelse på omfanget af den store gang grænsehandel, og hermed kommer vi til det vi ikke er så glade for, og selvfølgelig det der der hører til plussiden.

Når PSA tvinger bunkevis af fælles teknik ind i den nye Corsa, gælder det også motorerne. Opel havde et par fine hverdagsmotorer, på det tidspunkt hvor PSA købte, og disse motorer er desværre fortid.

Nu finder vi den lidt for kendte PSA motor med tre cylindre, den fås i flere udgaver, testbilen var mellemudgaven med 100 HK, og det er som det er, alle 3-benede motorer får et eller andet bundt minuspoint med på vejen, og vi er ikke mere begejstrede hos Opel, end vi er med en Peugeot.

Som amerikanerne sikkert ville udtrykke det: Same shit!

De 100 3-benede heste får os langt fra op i sofaen. Vi hæver end ikke øjenbrynene, men vi er højt på skalaen, når der skal gives karakter til automatgearet, det er den 8-trins PSA kasse, som vi gang på gang har rost, og det gør vi naturligvis også, når den ligger i en Opel.

Det er på de indre værdier man skal finde det mest ægte Opel. Faktisk ikke så skidt endda.

Med andre ord, et antal minuspoint til Corsa og en god bunke plusser til gearkassen, men vi kan ikke lade være med at skæve til en anden fransk automobil i samme størrelse, her bliver man også tilbudt en 3-benet, men man kan også få en rigtig lækker 4-cylindret motor, hvis Opel og de andre fra samme koncern ikke har andet end 3-benede i skuffen. Desværre.

Så er der selvfølgelig dieselmotorerne, men dem eller den vender vi tilbage til på et senere tidspunkt.

Nederste linje med ny Corsa. Der er noget meget ”tysk” over bilens design og udstråling, den rækker ud efter andre købere end 208 og C3, og mens vi er meget tilfredse med bilens indre, indretning, styring og opsætning, kniber det med begejstringen som det altid gør, når vi præsenteres for noget 3-benet.

Der er sikkert også de der går til angreb på Opel, fordi man har en anden politik omkring mængden af sikkerhedsudstyr, men det trækker ikke ned hos os. Vi er på sin vis tilhænger af, at man selv bestemmer i hvor høj grad man ønsker de mange nye sikkerhedssystemer, for mens systemerne i stor udstrækning kun er noget programmering og et par små prisbillige dimser, er det ikke noget der kan ses på priserne. Lidt endnu skal det i mange tilfælde koste kassen af tilkøbe sikkerhed, og så er det godt, man kan sige fra.

Opel Corsa 1,2T 100 aut

Der er smækket godt med udstyr på testbilen, og 260.000 kr er en saftig pris for en Corsa, især når man kikker godt efter i maskinrummet. Andre og bedre motorbud er klart billigere.

Pris: fra 144.990 kr

Pris for testbil: 260.490 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

8 – aut

100 HK v. 5500 o/m

205 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,8 sek

Tophastighed: 192 km/t

Forbrug: 16,9 km/l

Kørevægt: 1165 kg

Totalvægt: 1620 kg

Trailer: 580/1200 kg

CO2: 133 g/km

Pin It on Pinterest