Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. July '16 09:49 by Jørli Petersen

Crossback med højt hurra

DS 4 Crossover er nyeste udspil fra den nye overklasse fra Citroen. En slags Lord Citroen Crossover, som desværre kun kan tælle til tre i maskinrummet.

DS 4 Crossback er nyeste udspil fra den nye overklasse fra Citroen. En slags Lord Citroen Crossover, som desværre kun kan tælle til tre i maskinrummet.

DS er den nye luksusafdeling for Citroen, og sidste år fik DS 4 et såkaldt face-lift, og sammen med den opdaterede DS 4 trak DS tæppet af DS 4 Crossback, som er en SUV-lignende eller cross-over version af DS 4, og på sin egen måde, er modelprogrammet i det nye DS-mærke ved at være både varieret og nogenlunde komplet.

Mange vil sikkert tænke, at DS 4 Crossback er en Peugeot 2008 med designmæssige ændringer (læs forbedringer). Vi siger ja til forbedringerne og et klart nej til sammenligningen med 2008, for helt så enkelt er det nu ikke.

Sammelignet med 2008 er DS Crossback 11 cm. længere. Nu er det taknemmeligt at lave et lidt større udhæng over akslerne, men DS’eren har også større akselafstand med syv centimeter, de to biler har godt nok samme enkle bagaksel, men der er også en del forskel i motorydelse, hvor DS benytter sig af 130 HK, hvor Peugeot klarer sig med 110 HK som det maksimale fra samme 3-cylindrede motor, som både Citroen, DS og Peugeot benytter i en længere stibe biler i flere størrelser.

Designerne har tydligvis hygget sig med kabinen i Crossback, som dog udmærker sig mest med alt det udstyr, som slet ikke findes på bilen.

Designerne har tydligvis hygget sig med kabinen i Crossback, som dog udmærker sig mest med alt det udstyr, som slet ikke findes på bilen.

Der er en sand vrimmel af udtryk omkring biler, og PureTech betyder benzinmotor hos PSA, så det er en 3-benet motor vi finder i en bil, der koster på den anden side af 400.000 kr, men hvis vi holder os til basismodeller, falder den direkte sammenligning mellem 2008 og DS Crossback ud til DS’erens fordel, for vi har endnu ikke talt om stil, design, udstyr og komfort. Her er der også gevinst til DS Crossback, og der skal være tale om kraftige og overraskende forbedringer ved seneste face-lift, hvis 2008 skal matche sidste års nye Crosback.

Veloplagte heste

Faste læsere vil vide, at 3-benede motorer ikke hører til redaktionens livret. Derfor er der god grund til at udsende en advarsel, for vi kommer i det følgende med ualmindelige og nærmest venlige bemærkninger om det, vi også har kaldt for en 3-benet haltefanden.

Vi har tidligere stiftet bekendtskab med PSA’s 1,2 benzinmotor, uden at vi blev specielt imponeret. Derfor var det en positiv overraskelse, at opleve en ganske veloplagt og nogenlunde potent motor. Turbostøtten til de alt for få kubik og mindst en manglende cylinder, kompenserer fint for naturligt manglende moment, aldrig har vi oplevet motoren så veltrimmet, støjsvag og stort set vibrationsfri, og så klapper vi lige hesten før vi kommer alt for godt i gang, for det ganske uvant at sige så mange pæne ord om en 3-benet motor på så få linier.

Bagagerummet er klassens gennemsnit målt på størrelse, og der er selvføglelig mulighed for transport af lange genstande og splitbagsæde. En lidt rigelig læssehøjde og en høj indvendig kant.

Bagagerummet er klassens gennemsnit målt på størrelse, og der er selvføglelig mulighed for transport af lange genstande og splitbagsæde. En lidt rigelig læssehøjde og en høj indvendig kant.

For enden af maskinen sidder en meget velafstemt 6-trins gearkasse, det hele passer som fod i hose, og vi må også af med et par pæne ord om bilens generelle køreegenskaber, der er kun få minuspoint, som hænger sammen med den lidt primitive bagaksel, som generelt har lidt problemer med at tumle lidt højere biler uden læs.

Men generel tilfredshed med opsætning af styring, selve bilens afstemning er pænt velafstemt mellem komfort og vejgreb, og selv om Crossback ser ud til at være en høj bil, er der ikke så slemt. De faktiske mål siger lidt overraskende 155 cm, men bilen virker større.

Når vi har været efter bagakslen, skylder vi også at sige, at en compondaksel altid har vist sig som et sikkert valg, hvis man kører med trailer, og selv om vi ikke har kørt Crossback med påhæng, har vi tillid til systemet, men det naturligvis dieseludgaverne, der er mest aktuelle som egentlige trækdyr.

Stil og gode mangler

Vi er ganske tilfredse med designet på Crossback. Pænt og nydeligt, der er en tydelig tråd i den stil, som med tiden skal kendetegne DS, vi må finde os i, at udsynet fra førerpladsen er noget begrænset, det skyldes det strejs af coupe, man har ønsker at give bilen, og vi må også finde os i, at der ikke er store mængde plads omkring bagsædet, mens bagagepladsen ligger omkring klassens gennemsnit.

-men set fra den anden side, kan man for alvor se det den grove smutter. Dørgrebet er skjult bag den mærke plast, som altid rager ud og er i vejen når man skal ind på bagsædet.

-men set fra den anden side, kan man for alvor se det den grove smutter. Dørgrebet er skjult bag den mørke plast, som altid rager ud og er i vejen, når man skal ind på bagsædet.

Her har designerne måttet lave et voldsomt kompromis, for at få det hele til at gå op. Set fra denne side, er det knap så slemt, -

Her har designerne måttet lave et ganske voldsomt kompromis, for at få det hele til at gå op. Set fra denne side, er det knap så slemt, kun et lidt underligt hjørne der rager ud i landskabet –

Det undgår heller ikke vor opmærksomhed, at bilens indretning på nogle områder har kendetegn fra Citroens eller DS’s designafdeling, men der er ikke den mængde finurligheder, som vi finder i DS 4, og så mener vi generelt, at kabinen med tilbehør på nogle punkter kan virke lidt gammeldags, selv om bilen blev præsenteret sent i 2015.

Der mangler en del af de moderne sikkerhedssystemer, som har den kedelige funktion, at de helst vil overtage styring og kontrol fra føreren. En lang række af disse påhit mangler heldigvis i DS 4 Crossback, – og vi sender en stor tak til DS for denne mangel. Vi lukker med tre gange højt hurra for en ny bil, hvor føreren selv kan bestemme, uden først at skulle slås med en større bunke elektronik eller computerstyrede rat- eller bremseindgreb.

DS 4 Crossback PureTech 130 S&S

Pris: fra 302.990

Tre cylindre og hele to udstødningsrør. Der er skam ikke sparet på noget som helt, på den nye DS 4 Crossback.

Tre cylindre og hele to udstødningsrør. Der er skam ikke sparet på noget som helst, på den nye DS 4 Crossback.

Pris for testbil: 408.490 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

6-trins

130 HK v. 5500 o/m

230 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,8 sek

Tophastighed: 198 km/t

ECE-snit: 20,0 km/l

Kørevægt: 1330 kg

Totalvægt: 1790 kg

Trailer: 675/1450 kg

CO-2: 116/km

Pin It on Pinterest