Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. August '17 12:42 by Jørli Petersen

Danish design

Der er en ukendt portion dansk design i Toyota C-HR, som er en forfriskende nyhed fra den japanske bilgigant, men tjek lige bilens i detaljer. Der er næppe to centimeter lige og plan metalplade på hele bilen.

Hvad var det lige der skete med Toyota? Fra at lave næsten ligegyldige biler målt på design, over biler der bare var og er ”mindre heldige” for at sige det pænt, kommer der pludselig en C-HR. Her bliver der skruet på samtlige knapper for at kalde på opmærksomheden, og måske er det den danske indflydelse på de seneste års noget tvivlsomme Toyota-stil, – det ved vi ikke med sikkerhed, men Toyota har skubbet en dansk bildesigner foran sig, da bilen blev lanceret, -så måske. Vi kan så håbe, at der kommer mere interessant design fra Toyota, hvis designerne har tid til at forlade den hyggelige tagterrasse med udsigt over Middelhavet, ikke så langt fra Nice, hvor det japanske bilmærkes kunstnere er forsamlet for at tænke design-tanker.

Der er folder og vinkler på C-HR. Det er en bil, der er lavet med en tyk streg under design, alt andet har stået i anden række, men C-HR er mere end som så. Det er også en bil, hvor Toyota har skruet op for det køremæssige, der er strammet lige så meget op for køreglæde og dynamik, som der er skruet op for design, så alt i alt er vi kommet rigtig godt fra start.

Lige her er C-HR helt almindelig. Et halvdårligt bagagerum med for høj indvendig kant.

Testbilen er den mindste model med noget mere udstyr end grundmodellen, prisen har sneget sig op til godt 325.000 kr i køreklar stand, og selv om man ser lidt stort på prisen, er det vanskeligt at pege på direkte konkurrenter.

Hvis vi skal sætte label på C-HR, må det blive crossover-klassen, og så hedder konkurrenterne Nissan Qashqai m.v., selv om vi mener Nissan Juke er den mest oplagte af dem alle som en bil med et meget anderledes design. Meget af det plus og minus man kan sætte ved C-HR, er det samme vi finder i Juke, selv om startprisen er noget anderledes.

4-benet 1,2 – og tak

C-HR fås i to udgaver, begge med forhjulstræk. Testbilen er den mindste med 1,2 liters motor og 116 HK, og vi sender en tak til Toyota, for ikke at begynde at lave 3-benede maskiner, selv om japansk bilindustri har en meget lang traditionel for den type motorer.

Ydelsen siger 116 HK, motoren har turboladning for at få det antal heste og især drejningsmoment, og turboladningen er især momentturbo frem for effektturbo, og selv om C-HR har fået en god del mere live og glade dage, end det Toyota har vist de seneste år, tør vi godt efterlyse det sidste.

Lækker og veldesignet kabine med gode funktioner. Ganske gode sæder, men siddekomfort findes bedst på forreste række.

Vi har ikke testet hybridudgaven af C-HR, der har alle de kendte hybridkomponenter fra Toyota, men vi tror ikke der er meget mere sprut i den model, så lidt uventet kan vi pludselig kalde en Toyota for undermotoriseret, og 1,2 versionen har de største huller i opdækningen, når man kører hurtig motorvejskørsel med flere personer i bilen.

Toyota har forsøgt at kompensere med en lavere totalgearing end man forventer, det hjælper ved dagligdags kørsel i byerne med tilhørende forstæder, og det er vel også her, den nye C-HR især hører hjemme, for bilen er en bil der gerne vil vække opsigt, en bil der vil ses.

Lækker kabine

Bag rattet kan man også glæde sig over den nye designlinie, som vi håber bliver ført videre i kommende modeller. Endnu engang er det tydeligt, at Toyota afprøver nyt teritorium, man rykker grænser, man vælger anderledes materialer, man udvælger hvilke funktioner der skal betjenes fra den store centerskærm eller direkte på kontakter, og vi synes Toyota er sluppet rigtig godt fra den fordeling.

Bag rattet kan også konstatere, at Toyota har strammet i undervognen, der er en ganske direkte og præcis styring, der er ikke den mindste slinger i den let høje bil, men undervognen er som nævnt også noget strammere end normalt for en mere hverdagsagtig Toyota, og det går tilsvarende ud over bilens komfort, men så længe man ikke er placeret i bagsædet, har det ikke nogen negativ konsekvens.

Den meget skrå taglinie koster udsyn, men det har også udfordret designerne, som forsøger endnu en ny løsning til åbning af bagdør.

Hvis man opholder sig bag i bilen, kan man akkurat mærke en meget lille sitren fra de fast afstemte baghjul, der er også en anelse vejstøj, som ikke undertrykkes af det ganske lækre JBL anlæg i bilen, og så har det interessante design selvfølgelig også en anden pris, der betales direkte ved kasse et.

Når man sidder på bagsædet, er det som at sidde i en gammel 60’er Amazon. Man strækker lidt hals for at kikke ud af de ganske små ruder, man føles sig lidt i en skyttegrav, akkurat som i den omtalte Volvo Amazon, og hvis man har fornøjelse at have rattet i hænderne, må man finde sig i et stærkt begrænset udsyn skråt bagud, som kan sammenlignes med det man finder i førnævnte Juke, noget Honda Civic eller værst, VW Corrado, hvor al udsigt bagud er aflyst på grund af tekniske vanskeligheder.

Vi tror desværre ikke, at Toyotas spændende nye desig bliver omsat til højde danske salgstal, men vi løfter på hatten. C-HR er på mange måder nye vinde fra Toyota, men hvis vi skal holde fast i sammenligningen med Nissan Juke, kan vi godt tillade os at efterlyse en motor med noget mere saft og kraft. Det kan man få med Juke, og vi håber det kommer i C-HR. Bilen fortjener som minimum 30 ekstra heste, som for alvor kunne få os til at sende et mere komplet smil til det forfriskende udspil fra Toyota, med en ukendt andel dansk design.

Toyota C-HR 1,2T C-ULT

Toyota C-HR er på alle leder og kanter en anderledes, fornyende men også spændende bil. Den største ulempe er udsyn skråt bagud, og så har vi for første gang i snart mange år fat i en Toyota, hvor vi godt kan drømme om noget mere krudt i maskineriet.

Priser fra: 259.990 kr

Testbilen koster: 322.990 kr

Motor: 1,2-liter 4-cyl

6-trins manuelt

116 HK v. 5200 o/m

185 Nm v. 1500-4000 o/m

0-100 km/t: 10,9 sek

Tophastighed: 190 km/t

ECE-snit: 16,7 km/l

Kørevægt: 1475 kg

Totalvægt: 1845 kg

Trailer: 720/1300 kg

CO-2 g/km: 136 g

Pin It on Pinterest