Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. August '17 22:24 by Jørli Petersen

Danmark tar’ miljøskraldet

Alle disse varebiler bliver i dag betragtet som rendyrkede miljøsvinere og uønskede køretøjer, og mens visse dele af landets administration forsøger at få dieselbilerne ud af byerne, gør andre dele af administrationen Danmark til skraldespand for Euro 5 biler, som ikke er blevet solgt i andre lande, før Euro 6 reglerne trådte i kraft.

Før vi dykker dybere i tal og statistik, skal vi lige have styr på en meget vigtig dato.

Den 1. september 2015 trådte nye miljønormer i kraft i hele EU. Også i Danmark. Fra denne dato skulle alle nyregistrede varebiler opfylde den nye Euro 6 norm, og rundt om i Europa blev denne dato behandlet på forskellige måder. Nogle lande var skrappe med regler, normer og datoer, herunder nabolandet Sverige. Andre lande gav lidt elastik i form af en dispensation til de biler, som mod forventning ikke var blevet solgt, og så er der Danmark, som bruger sin helt egen måde at tolke miljøregler og dato for ikrafttrædelse af samme.

Længe før den 1. september 2015 var det almindelig kendt i dansk bilbranche, at denne dato ikke var noget problem. Vi får dispensation, lød det på tværs af alle bilmærker, og ganske rigtigt.

Danske myndigheder var flinke og venlige, selv om andre myndigheder i samme periode havde travlt med at skærpe regler for alle former for udslip.

Tidligere tiders bedste varebiler fra tiden før partikelfiltret var gjort til standard.

Den danske dispensation blev på hele 12 måneder, og nu er vi fremme ved endnu en vigtig dag i den danske miljømystik, datoen er den 1. september 2016, hvor de absolut sidste af meget få varebiler skulle være forsynet med nummerplader, ellers var fælden klappet, og bilerne måtte lede efter andre markeder, langt fra EU og Danmark.

Endnu en dispensation

Dansk bilbranche er god til at klage sin nød. Jamen, – lød klagen, salget har slet ikke været som vi havde forudset, så vi har nogle biler, som stadig ikke er solgt, lød klagesangen frem til august sidste år, og lobby-virksomheden har åbenbart været effektiv, for Færdselsstyrelsen opfandt endnu en dispensation for salg af Euro 5 varebiler, og på den måde er det nærliggende at antage, at Danmark har fungeret som skraldespand og sidste mulighed for alle Euro 5 varebiler, som ikke nåede at blive solgt i andre EU-lande, hvor Euro 6 normen længe har været dagens norm for varebiler.

Færdselsstyrelsen skulle dog ligne en skrap myndighed, så man lavede såkaldt ”meget strenge” regler for de ikke solgte varebiler, så hvis man ville have dispensation til at sælge de absolut sidste varebiler med den gamle miljønorm, skulle bilerne rent fysisk være inden for landets grænser, ligesom bilens stelnummer skulle være fremsendt til Færdselsstyrelsen senest den 31. august 2016.

Det store chok

Færdselsstyrelsen oprettede en form for hotline til indberetning af stelnumre, og inden lukketid i august 2016, stod der ikke kun en lille håndfuld biler på listen. Der viste sig at være knap 4000 usolgte Euro 5 varebiler på listen over biler med dispensation.

Samtlige knap 4000 biler skulle være inden for landets grænser den 1. september 2016, men det grænser til det usandsynlige, at dette krav har været overholdt. Kilder der står redaktionen nær indrømmer, at nogle af bilerne på listen stammer fra andre lande, og først er kørt til Danmark efter de er solgt, og det passer godt med den almindelige antagelse af urent trav visse steder, for 4000 varebiler fylder godt op i landskabet. Der skal lejes op til flere parkeringspladser, græsmarker, ubenyttede fodboldstadions og havnekajer, før samtlige 4000 usolgte varebiler kan så parkeret side ved side.

Her er skurken, eller mere korrekt, det partikelfilter, som ikke kan gøre udstødning fra dieselbiler 100 procent miljøneutralt, og nej, det er ikke manden der er skurken, det er metalcylinderen øverst i billedet.

Færdselsstyrelsen, som en en af de styrelser, der er flyttet væk fra København, har næppe haft mandskab til at tælle samtlige knap 4000 biler, for på den måde at sikre sig, at bilerne overholdt kravet om at have alle fire hjul i Danmark.

Det er sikkert også kommet som en overraskelse for den nye styrelse i Ribe, at tallet blev så stort som det rent faktisk nåede at blive, og opgørelsen med stelnumre den 1. september 2016 er ikke den sidste.

I marts måned 2017 blev der tilføjet endnu en stribe køretøjer, som oprindeligt er en varevogn, men bygget som autocamper. Den 7. marts 2017 blev en længere stribe autocampere med Euro 5 motorer føjet til listen, og med et stærkt begrænset salg af autocampere i Danmark, vil det være muligt at købe en særdeles billig autocamper de sidste dage i august 2017.

Hvor kradser krisen?

Sagen om de alt for gamle Euro 5 varebiler, er en rigtig varm kartoffel i dansk bilbranche. Når man spørger et givet bilmærke om restlager af Euro 5 biler, er det typiske svar, at det ikke er noget problem. Der er kun meget få tilbage hos enkelte forhandlere, lyder det typiske svar, men hvis vi ser på de knap 4000 dispensationer for det der kan være europæisk miljøaffald, og sammenligner med det stigende salg af varebiler i Danmark, svarer tallet 4000 til et par måneders samlet salg af varebiler.

Fra 1. januar til 31. juli 2017 er der nyregistreret 16.647 varebiler. Tallet gælder ombyggede personbiler, nye Euro 6 varebiler og et ukendt antal af de 4000 med dispensation, og ser man nærmere på tallene, kan man hurtigt konstatere, at tidens mest solgte varebil, en Ford Transit Custom, let kan omsætte 347 af de gamle Euro 5 varebiler, når det samlede salg i årets første syv måneder er 1777, men længere nede på listen er situationen måske anderledes.

På listen kan vi finde 18 Fiat Fullback med dispensation, et ganske højt tal, for de første syv måneder er der kun solgt syv, Mercedes har også lidt bøvl med at slippe af med Citan, der er 112 på listen, mens salget på syv måneder er opgjort til 103, og det kan godt være slemt for et bilmærke som Isuzu, der har 45 biler på listen, og kun solgt 32 alt i alt på syv måneder, og en af køberne er Falck, som var valgt den gamle Isuzu D-Max frem for den nye Euro 6 model.

Nye grænser for dieselbiler

Rundt om i Europa har flere byer erklæret åben krig mod dieselbiler. Det samme sker i København, hvor trafikborgmester Kabell har udtalt, at alt med diesel skal uden for bygræsen, og da det meste af den skrevne presse, og næsten hele den elektroniske ditto, ved meget lidt om dieselbiler, skærer man alle over en kam, og gør en dieselbil til en dieselbil.

Den europæiske stemning er ved at blive mødt af den virkelige verden, så når en politiker råber: ”Dieselbilerne ud af byen”, mener samme politiker uanset køn, dieselbiler med miljønorm 5 og derunder, de får bare ikke udtalt det hele.

De grænser der kan blive meget sandsynlige i flere europæiske storbyer, tillader dieselbiler der opfylder Euro 6 norm og kommende bedre normer, at køre i byerne, og det er disse regler, som kan blive omsat til regler for København, hvis kommunevalget i efteråret falder ud til fordel for den stigende mængde politikere, der har set sig vrede på dieselbiler, godt hjulpet på vej af en VW dieselskandale.

VW med tilhørende dieselskandale har rettet politikernes opmærksomhed på alle køretøjer med diesel i tanken.

Derfor falder den danske dispensation i øjnene, for mens den ene hånd har til hensigt at forbyde, giver den anden hånd dispensation, og helt galt er det med de Euro 5 autocampere, der kom på listen i begyndelsen af marts 2017. Denne flok næsten nyindkøbte autocampere, kan blive mødt med kørselsforbud rundt om i Europa, mens de knap 4000 dispenserede danske varebiler, risikere at må køre uden om København.

Og det er slet ikke slut

Så skulle man tro det var slut den 1. september 2017, men det er det ikke. Flere bilmærker har behændigt anmeldt et antal biler som lastbiler, det er varebiler med totalvægt over 3500 kg, selv om de er helt identiske med de biler, der vejer 3500 kg og mindre, og det gør det muligt at forlænge historien om Euro 5 biler. Ford, Mercedes og Opel har alle anmeldt Transit, Sprinter og Movano som lastbiler, men VW’s tal falder i øjnene. VW har anmeldt 151 Crafter som lastbiler, og på den måde få forlænget dispensationen, så absolut sidste salgsdato er den 1. juni 2018. Næsten tre år efter den sidste Euro 5 varebil med totalvægt på 3500 kg og derunder skulle have været fortid.

 

Her er Bursd.com’s optælling af biler med Euro5 dispensation:

Citroen Jumper 84

Citroen Jumpy 43

Dacia Dokker 138

Fiat Autocamper/Ducato 61

Fiat Doblo Cargo 87

Fiat Ducato 250 Light 8

Fiat Ducato 290 220

Fiat Ducato Maxi 295 73

Fiat Fullback 18

Fiat Scudo 19

Fiat Talento 31

Ford Ranger 17

Ford Transit Courier 35

Ford Transit Connect 31

Ford Transit Custom 347

Ford Transit 2T 52

Fuso Canter 1

Isuzu D-Max 45

Iveco Daily 207

Land Rover Defender 3

Mercedes Citan 112

Mercedes Vito 127

Mercedes Sprinter 219

Mitsubishi L200 26

Nissan Navara NP300 75

Nissan Navara PT2  3

Nissan NT400 Cabstar 8

Nissan NV200 48

Nissan NV400 46

Opel Combo 24

Opel Movano 102

Opel Vivaro 102

Peugeot Bipper 20

Peugeot Boxer 162

Peugeot Expert 53

Renault Kangoo 92

Renault Trafic 566

Renault Master 277

SsangYong Actyon Sport 15

Toyota Hilux 26

Toyota Proace 41

VW Amarok 19

VW Crafter 86

VW Transporter 162

Den komplette liste:

Hvis du ønsker at se den komplette liste over samtlige biler med stelnummer og modelbetegnelse, kan du klikke på følgende link:

http://www.fstyr.dk/DA/Krav-til-koretojer/Regler-om-koretojer/Dispensationer.aspx

Pin It on Pinterest