Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. June '22 14:33 by Jørli Petersen

Danmarks nye bz’er

Danmarks mest berømte skibakke, – og en af de meget få, har fået Toyota til at vælge dette sted til den internationale præsentation. Vi kørte dog ikke på selve skibakken, – kun lige omkring attraktionen.

Toyota kan selvfølgelig ikke vide, at der er noget helt særligt over de to bogstaver BZ i Danmark, og nu viser det sig, at bZ4X ikke bliver enlig svale på den elektriske himmel. 16 nye modeller i rækken af BZ’ere er på vej, så vogt jer, -steder som Allotria, Hvide Hest og Ryesgade kan ikke vide sig helt sikre.

Første rene ellert fra Toyota er placeret lige der hvor kunderne er flest. Målt på størrelse, er bZ4X identisk med Toyota RAV4 sådan cirka, den store forskel finder man på bilernes akselafstand, hvor bZ4X har 16 cm ekstra mellem akslerne, men når man kan holde afstanden på 285 cm, vil man også have et køretøj, der er til at parkere uden det helt store sving, og pladsen mellem akslerne er selvfølgelig brugt til batterier, hvor man i alt finder 480 kg godt fladtrykte batterier, bestående af 96 celler, der kan udskiftes enkeltvis.

Der findes kun en type batteripakke, men to typer motorisering til bZ4X.

Toyotas første ellert har kun én batteripakke på 71,4 kWh. Alt det elektriske er overladt til Panasonic, selv om Toyota også gerne vil lægge navn til det elektriske, men selve opstillingen lyder stærk, og på toppen af det hele giver Toyota en garanti, som ikke tidligere er ser på en ren el-bil, herunder en garanti der hedder en million kilometer, uden bilens batterikapacitet falder til under 70 procent.

En million kilometer. En næsten utænkelig strækning i en el-bil.

Scandic lægger parkeringskælder og sengetøj til den internationale del af Toyotas nye ellert. Det kendte hotel i bymidten kan ikke anbefales, kan vi tilføje i en sidebemærkning. Turistfælde.

Nu har vi placeret en stor del elektriske komponenter hos Panasonic, men herfra er Toyota på hjemmebane, for selvfølgelig kan Toyota strikke en halvtung ellert sammen, så den også giver et flot køreindtryk efter første spark på dæksiderne, så på den måde lægger Toyota sig på siden af de europæiske ellerter, mens man på typisk japansk vis nørder med at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Først til nytår

Den første Toyota ellert fås i to grundudgaver. En ren forhjulstrukket udgave med 204 HK og en model der trækker på alle fire, en bil med to identiske motorer i hver sin ende af bilen, og en samlet effekt på 218 HK.

Vi har kun kørt den store model med alt i udstyr, men vi kan alligevel ikke lade være med at finde den model, som vi tror er den helt rigtige, og hvis man vurderer alle faktorer på den praktiske vægt, skal man være særlig opmærksom på den lille model med 204 HK og de mindste 18-tomme hjul, for der er stor forskel i rækkevidde på bilen med træk på to eller fire hjul, ligesom der er overraskende stor forskel på rækkevidde alt efter hjulstørrelse, så hvis man ønsker den bedst mulige ellert, hedder det forhjulstræk, 18-tomme hjul og 204 HK, men uanset hvad man har i kikkerten, kommer man til at væbne sig med tålmodighed, for selv om den fuldt elektriske Toyota har officiel dansk premiere i juni måned, og der er testbiler hos den lokale Toyota forhandler, skal man være mere end heldig, hvis man kan få fingre i en bil inden juletræet skal tændes næste gang.

Instrumenteringen er noget anderledes end det vi kender fra Toyota. Første indtryk henter ikke pluspoint, men læg også mærke til de to røde lamper under ratkransen. Det er konstant førerovervågning.

Langt de fleste må vente med at få bilen leveret til 2023.

Grunden til den lange levering kan skyldes flere ting, men den vigtigste er bilens ladesystem, – først i løbet af efteråret påbegyndes produktion af bZ4X med indbygget tre-faset 11 kW lader. De biler der er til test hos Toyotas forhandlere, er kun med en-faset lader, og det har man fravalgt hos Toyota Danmark. Derfor venter man.

Købervejledning

Den hurtige købervejledning kan godt blive lidt forvirrende, men her følger de punkter, der bør få afgørende indflydelse på valg af model.

bZ4X fås som nævnt med træk på to eller alle fire hjul. Bilen med træk på forhjulene klarer sig med en 204 hestes motor, det lyder som en motor vi har hørt om før. Vi ved ikke, om motoren er identisk med de 204 hestes motorer, vi ser i kinesiske biler og i biler som VW ID.3, men det lugter af samme surdej, så måske, måske.

Den elektriske Toyota på belgiske plader, har været hele vejen rundt i København.

Batteripakken er på 71,4 kWh, og herfra handler det om rækkevidde og hjulstørrelse, som er særlig vigtigt på alle el-biler, men Toyota lægger kortene på bordet, så køberne kan træffe et oplyst valg.

Med forhjulstræk er rækkevidden op til 516 km. Vælger man 4×4 ryger rækkevidden ned til 461 km, og alle tal vi oplyser, er efter WLTP metoden, så man kan forsøge at sammenligne.

Hvis man synes Toyotas 20-tomme hjul er ekstra lækre, skal man vide, at rækkevidden på den lille model med forhjulstræk ikke er 516 km, men pludselig er reduceret til 436 km, og vælger man 4×4 udgaven, er vi røget ned fra 470 til 411 km, ved at udskifte bilens standard 18-tomme hjul med frække 20-tomme ruller, og de tal er værd at have i baghovedet, når der skal vælges ellert, hvor rækkevidde er guld.

Den bedste off-roader

Det er også en sjov oplysning, at Toyota havde/har valgt København til international præsentation af mærkets første rendyrkede ellert. Vi kørte den foreslåede rute, for at se, om vi kom forbi Korsgade, Hvide Hest på Vesterbrogade eller Ryesgade, og på det sidste var der lidt bingo. Vi kunne snuse Ryesgade, da vi havde udsigt til Rigshospitalet og Fælledparken, mens resten af den rute Toyota havde valgt, viste Danmark fra den grønneste side, både rent visuelt og i praksis, for Toyota har oprettet hovedkvarter på Copenhill, hvor der trods alt ikke var mulighed for at forcere landets mest berømte skibakke i den nye bZ4X.

Vi er kommet på landet med bZ4X, og så handler det især om rækkevidde, og her er der stor forskel, alt efter hvilken model man vælger. Fra 411 til 516 km.

At bilen sikkert kan klare udfordringen, afhænger af batteriets tilstand, for vi er overrasket over bilens evner til kørsel i terræn. Det indbyggede 4×4 system er udviklet sammen med Subaru, men vi har meget mere end en duft af Landcruiser, der er Roms og Verdensmester i klatring på meget lodrette vægge, og vi vover den påstand, at Toyotas første ellert med 4×4, er den ellert, som har de klart bedste off-road egenskaber til dato.

Resten af bilens indtryk er typisk Toyota. Vi lægger ikke rigtigt mærke til den forventede høje egenvægt, hvor den mindste model vejer 1900 kg minus en femmer, mens modellen med 4×4 vejer godt 100 kg ekstra.

Toyota har formået at undertrykke det vante indtryk af ”tung bil”, vi oplever en god styring med nogen føling, vi oplever en pænt opsat undervogn, hvor vi selvfølgelig har masser af stabilitet, fordi vi kører 4×4 udgaven, og vi oplever den komfort, som er forventeligt for type og klasse.

Sammenlignet med andre, lyder 218 HK ikke af meget, men når den effekt er fordelt med 109 HK på hver aksel, giver det et pænt indtryk, og igen, vi er ikke tilhænger at det vi ser hos mange andre elbiler, hvor der lokkes med voldsomt kraftige motorer, som kan tømme batteriet på nul komme dut.

Alt om priser

Elbilen er forsat fornuftspræget, som ejer og bruger, er man tvunget til at tage hensyn til de åbenlyse mangler, vi finder blandt el-biler, og en af de oplagte mangler er mulighed for at sætte en trailer efter bilen, især fordi vi er i RAV4 segmentet, er det en meget stor forskel, at ny bZ4X kun må køre med 750 lovlige kilo på krogen, mens det er en mindre overraskelse, at Toyota har sat bilens maksimale hastighed på 160 km/t, og netop den grænse er sikkert noget man har drøftet under rigtigt mange gange sushi i Japan.

Der er selvfølgelig også lagt masser af energi i alt det med priser, for hvad skal bilen koste, og hvad koster konkurrenterne?

Hvad skal bilen koste? Den mest oplagte model koster 420.000 kr, og det er knap og nap 100.000 mere end Fisker vil have for sin billigste Ocean.

I begyndelsen af maj bragte vi en oversigt over el-biler i netop denne kategori, og vi havde Toyota bZ4X på listen til priser fra 388.000 kr.

Den holder ikke. Billigste bZ4X koster 398.000 kr, og selvfølgelig lokker Toyota med en god portion ekstra udstyr, så på dagen hvor Toyota har officiel dansk debut, lyder prisen på den mest iøjnefaldende model på 420.000 kr.

Billigste model 4×4 koster 445.000 kr, vil man have topudstyr hedder det 485.000 kr, mens den dyreste model koster 528.000 kr, men så er det også med den dårligste rækkevidde, og således spiller Toyotas klaver lige så falsk, som det vi ser hos andre bilmærker. Når man propper udstyr og andet guf i bilerne, falder rækkevidden, som er identisk med flere ophold med ladestationer, hvor handlende sjovt nok har oprettet boder, hvor man kan få en ”pølle og en havnerstang” i ladetiden.

Leasing, selvfølgelig siger Toyota, som allerede nu er klar med den første leasingpris på 4700 kroner om måneden.

I dagens anledning har vi flyttet lidt rundt på indholdet på dette site. Vi har rykket vores prisoversigt på ellerter frem, så den er til at finde, men priserne er stadig de priser der var gældende, at artiklen Elektrisk Udfordring blev udgivet primo maj 2022.

To forskelle motoriseringer. Den forhjulstrukne model har en enkelt motor på 204 HK, mens 4×4 udgaven har to motorer med hver 109 HK, men vær også meget opmærksom på bilens hjulstørrelse.

Pin It on Pinterest