Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. December '19 20:03 by Jørli Petersen

Dansk bilhistorie

At lade eller ej at lade, det er slet ikke et spørgsmål når man kører el-bil, der skal lades, og der skal lades ofte, det tager tid, men det bliver ikke lettere end det man opnår med en Tesla.

Det var en tur direkte i dansk bilhistorie, da Tesla Model 3 blev den første el-bil, der vandt titlen Årets Bil i Danmark. Årstallet er 2020, så bilen er kåret i dette efterår, og selv om der var god spredning fra den danske jury, var der alligevel så mange point fra de fleste medlemmer af juryen, at det rakte til en ganske sikker dansk titel foran den nye Peugeot 208.

Tesla Model 3 nåede akkurat igennem test hos Bursd.com, så vi kunne give vore vurdering uden at skulle gætte på noget som helst, og vores indtryk af Tesla Model 3, er ganske fornemt.

Vi falder ikke helt på halen, vi har plus og minus, som vi har til alle biler vi har til test, men lad os skære igennem til det det handler om, selve bilen Tesla Model 3, som kort fortalt findes i to udgaver. Med pænt stort og endnu større batteri. Sidstnævnte er testbilen, der sælges under betegnelsen Long Range, bag på bilen kan man se, at den også kaldes Dual Motors, og det er helt traditionelt Tesla, for de store modeller Tesla har to motorer, en på for- og en på bagakslen, og det betyder 4-hjulstræk.

Det bedste vi oplevede i testperioden. Ganske pænt, men et godt stykke fra det bilen siges at kunne.

Yderpunkt nummer et. Øv, så tager det alt for lang tid.

Det store batteri er på 75 kWh, det er ikke det største der findes blandt el-biler, men det er Tesla Model 3 heller ikke, og det er den direkte årsag til bilens store succes. Tesla 3 er voldsomt efterspurgt i mange lande, så hvorfor ikke kalde 3’eren en succes.

Skal man vælge stor eller lille Tesla 3, svaret er næsten givet på forhånd, du skal vælge den store. Denne model giver mest mening, den har netop den rækkevidde, som er det bløde underliv på alle el- biler, og det er det også på denne Tesla, for vi stiller altid det samme spørgsmål når vi har en bil til test: Er denne bil egnet til et smut til Barolo distriktet for at hente et par gode flasker vin?

Svaret på dette spørgsmål er det klare nej. Er det den form for kørsel og forbrug af kilometer du har, skal nu nok vente en omgang eller to. Du kan også vente til ladekomforten er blevet bedre, – læs hurtigere, for selv om Tesla 3 kan lade med op til 150 kW, nåede vi aldrig over de 80 kW, som er ganske pænt, mens dårligste ladning var ganske anderledes, her kunne vi ikke banke systemet over de 36 kW, og det er blandt andet disse udsving, der begrænset el-bilen og dens udbredelse.

Mellemklasse

Den Tesla der kørte med titlen Årets Bil i Danmark, er en klassisk dansk type mellemklasse. Størrelse som en traditionel dansk firmabil, et ganske pænt bagagerum som er noget vanskeligt at udnytte optimalt, og et bagsæde som ikke imponerer. Her mærker man alle de klassiske begrænsninger på et meget almindeligt type bagsæde.

Målt i liter er bagagerummet ganske pænt, men det er vanskeligt at udnytte optimalt.

De to forsæder gør det meget bedre, gode sæder med pæn støtte, og så et næsten spartansk type rat, vurderet efter hvad vi eller ser her omkring 2020, hvor man stort set ikke behøver at fjerne hænderne, undtagen når næsen klør.

Der er enkelte små drejekontakter indbygget i rattet, men ellers skal alt betjenes på den store skærm i midten, og det henter ikke topkarakter her på redaktionen. Det er alt for gnidret, det kræver alt for megen opmærksomhed, især i disse tider, hvor man kan få en tur i tugt- og forbedringshus, hvis man bare skæver til mobiltelefonen, der er faldet ned på gulvet foran passagersædet, så ret beset bør man kunne rende ind i en større bøde, hvis man bare vil betjene helt enkle funktioner på den voldsomt store skærm, som har mange meget små kontaktpunkter til rigtigt mange betjeningsfunktioner.

Bare sæt stikket i, og opladningen begynder. Det kan ikke blive mere enkelt.

Vi var helt enkelt ikke klar over, i hvor høj grad vi sætter stor pris på helt almindelige kontakter til alle dagligdags funktioner, og selv om vi kan pege på flere ting fra Tesla 3, som vi gerne så flyttet ud til almindelige knapper, så lad og pege på fartpiloten, som er besværlig på flere måder, ligesom den slet ikke har en gentagefunktion.

Helt kort kan vi sammenfatte det indre i Tesla, at også i Model 3, er Tesla sin egen.

Let ladning

Vi har kort været inde på det med opladning, og her er et par iagttagelser. Vi satte eksempelvis hjemmeladeren (mormorladeren) i stikket i det hjemlige skur. Den gik ikke. Smak – sagde det pludselig fra rækken at sikringer, og jo, det var bilen der var synderen. Uden Tesla på ledningen, ikke noget problem.

Dual Motors betyder selvfølgelig to motorer, og frit oversat kan det også kaldes 4-hjulstræk.

Nuvel, har man en Tesla, har man i de fleste tilfælde også sin egen vægboks med 11 kW, som kan holde de fleste by-bilister væk fra lynladerne, det bør række for langt de fleste med en vægboks, og det er også den billigste måde at køre el-bil på.

I denne test går vi ikke ind på diverse former for ladeordninger man kan købe, det har ikke noget at gøre med selve bilen, men det har oplevelsen på Teslas egne ladeanlæg, hvor man hurtigt lærer, at kikke spændt på dagens lademenu, – er man uheldig og lade langsomt, eller får man en af de hurtige dage? Hvorfor det til tider går langsomt eller hurtigere end normalt, hænger ikke sammen med hvor mange biler vi holder til opladning. Vi kunne ikke finde et brugbart mønster, så det må handle om hvor meget saft der er i ledningerne til ladestationen, ligesom det handler om bilens humør, for et sted i al det elektriske, sidder en boks som styrer selve opladningen, og denne boks har kun et formål med tilværelsen, den skal beskytte batteriet bedst muligt.

Køremæssigt er vi ganske godt tilfreds med Tesla 3. Vi mærker tydeligt 4-hjulstrækket, som giver forbedret stabilitet, vi er ganske godt tilfreds med bilens egenskaber i kritiske manøvrer, og vi noterer med glæde, at vægten er blevet lavere, hvilket passer godt med bilens mindre størrelse og lidt mindre batteri, vi vejer lidt mere end 1900 kg når vi er køreklar, men det kan man også mærke, når vi forsøger at slå lidt krøller på selve køreturen.

Tesla Model 3 som vinder er Årets Bil i Danmark 2020.

Den lethed og direkte styrefunktion man finder i andre biler med tilsvarende mængde heste, findes ikke i Tesla, der kører til middel med et enkelt plus.

At bilen har en voldsom acceleration kommer ikke bag på nogen, lidt mere end fire sekunder til de første 100, men det som altid imponerer med en el-bil, er bilens næsten voldsomme evne til mellemacceleration. Det tager kun et splitsekund at skifte tempo, at hoppe ud i et hul i trafikken, som ikke vil være muligt med en helt almindelig bil, men det kan de kraftige elbiler, og med 346 HK i den samlede pakke og mere end 525 Nm, er Tesla Model 3 alt andet end en svækling.

Alt styres på den meget store centerskærm, men det kræver opmærksomhed og bliver også noget gnidret.

Det nøgne rat. Alt for spartansk efter vor mening.

Tophastigheden er heller ikke politisk begrænset, Tesla oplyser topfarten til at ligge på 233 km/t, det har vi ikke forsøgt at kontrollere, men det kan naturligvis frarådes. Ikke fordi vi er snerpet, når det gælder tempo, men fordi det kan tømme et batteri på meget, meget kort tid, og så er den teoretiske rækkevidde på 560 WLTP kilometer meget langt væk, og det er den også i almindelighed.

Vores bud på en god tankfuld kilometer er et sted i første halvdel af 400-tallet, hvorefter turen igen går til ladestationen.

 

Tesla Model 3 LR AWD

Pris: fra 373.880 kr

Tesla 3 er den mindste Tesla til dato, men også en bil der er blevet meget populær. På mange måder veltrimmet og enkel, men også typisk Tesla når det gælder betjening.

Pris for testbil: 543.732 kr

1 – aut

346 HK

527 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 4,6 sek

Tophastighed: 233 km/t

Batteripakke 75 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 560 km

Kørevægt: 1913 kg

Totalvægt: 2305 kg

Trailer: 500/910 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest