Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. December '23 16:42 by Jørli Petersen

De der venter

 

Austral fås i flere varianter end vi ser på det danske modelprogram, men som tingene er, er Austral især en bil til de, der ikke helt har besluttet sig for en ellert, og mellem os sagt, kan vi da godt anbefale en Austral, som er det sikre valg en god del år fremefter, og så er der til den tid kommet både bedre og mere kompetente biler af typen el eller brint. Man kan godt sige, at Austral er oplagt til de de vælger at vente.

Vi tester noget så usædvanligt, som en ny benzinbil, der ikke kan fås med en eller anden form for kørsel på ren el. Navnet er Austral, vi kører bilen i basisudgave, og der er stort set ikke meget at vælge imellem, for det eneste man skal tage stilling til, er bilens farve og udstyr. Renault har valgt kun at hente en enkelt udgave af Austral til Danmark, -den billigste forstås. Øvrige varianter har man anset for at være så dyre efter indblanding fra danske afgifter, at konkurrenterne ville overhale Austral med mange længder.

Tilbage er så en klassisk type Renault. 1,3 liters 4-cylindret turbobenziner, her i stærkeste opstilling med 160 heste tilsat en gang automatgear, og på toppen af basisudgaven har man så krydret med lidt ekstraudstyr, så prisen på denne Austral akkurat kravler forbi de 400.000 kr.

Er det så mange penge? Det er selvfølgelig et spørgsmål om smag og behag, det er en højere pris end man skal betale for mange ellerter, men Austral har den helt ubetingede fordel, at den fungerer på samme måde sommer og vinter, den er ikke afhængig af en ledig ladestander, og er man på langtur, tager det kun et par minutter at tanke, før man er videre.

Austral er Renaults afløser for Kadjar, der var en 100 kopi af Nissan Qashqai. Det var groft sagt kun bilernes logo, der adskilte de to biler, og hvor Nissan har haft succes med Qashqai, har Renault haft noget der ligner det modsatte med Kadjar. Den holdt kun et par år på det danske marked.

Austral fører både på komfort og plads. Den nye Renault er en generation nyere end fætter Qashqai, der ligner nærmeste konkurrent.

Kan Austral så vende den for Renault så triste kendsgerning?

Vi sætter ind med et rungende måske!

Ny fætter i familien

Det handler selvfølgelig om pris. Qashqai kan fås til 280.000 kr. Bevares, det er så ikke samme bil som Austral. Hvis vi skal have samme teknik i de to biler, starter Qashqai ved 335.000 kr, og herfra handler det om udstyr og størrelse, hvor Austral lige er en snas større. Den nye Renault er også en tand nyere i udvikling end Qashqai, det ses på bilernes akselafstand, hvor Austral fører med fem centimeter, og selv om det ikke lyder af meget, er det de sidste centimeter der afgør, om der er plads nok, eller det kniber.

Austral er også længere end Qashqai, så pladsmæssigt er det plus til den nye model, som vi også mener har endnu et vigtigt plus på komfort, for Austral er mest af alt en familiebil med afgørende vægt på komfort, samtidig med man holder fast i det vi kalder for respektable køreegenskaber.

Austral kabinen har hentet alt det nye fra E-Megane.

Ikke noget opsigtvækkende, men heller ikke noget der trækker ned, og herfra er det et spørgsmål om udstyr. En af de ting man ikke kan få i den enlige model Austral, er linjevogter, lane-keeping eller vognbaneassistent, kært barn har mange navne, men det er ikke noget, der ville afholde os fra et køb. Mange linjevogtere er mere irriterende end de er til gavn, i de biler hvor de er irriterende, skal man vænne sig til uønskede ryk i rattet, så den daglige komfort kan faktisk godt være højere, hvis bilen er uden linjevogter.

Austral har også fået en masse nyt i kabinen, næsten alt det vi har set præsenteret første gang på ny e-Megane, er rykket ind i Austral, og som noget helt nyt er gearvælgeren rykket op bag rattet, så der er ved at være trængsel under højre side af rattet, hvor der nu sidder fire betjeningsgreb, og de er tilsyneladende placeret med omtanke, for i testperioden fik vi ikke gang i det forkerte greb på det forkerte tidspunkt.

Tak til alle fire

Vi har en del gange gjort os lystige over, at 1,3 motoren i ny Austral er en motor man også finder i en Dacia. Det skal ikke komme Dacia til skade, at man deler motor med Renault, ligesom vi ikke giver strafpoint til Mercedes, for også at benytte denne motor.

En anden vigtig ting på være, at vi kan takke Mercedes for at holde fast i en 4-cylindret motor. Havde Renault kunne bestemme, er der en alvorlig risiko for, at man havde valgt noget 3-benet, der er billigere at producere, men Renault adskiller sig positivt, og det skal de ikke have ballade for.

Midterkonsol med en solid håndstøtte/panikhåndtag og trådløs opladning af snakkefonen.

Til gengæld slipper Renault ikke for tiltale, når det gælder bilens gearkasse. Der er et eller andet der ikke er helt afstemt og pudset helt færdig i udviklingen.

Austral kører med CVT gear, som ikke hører til på vores hitliste over automatkasser. Når det er sagt, så kan Renault godt få det til at fungere sådan nogenlunde når bilen er oppe i fart. Man har eksempelvis lagt nogle forudbestemte valg ind i styringen, så man godt kan blive lidt snydt og tro gearkassen er andet end den i virkeligheden er, men så sparker man bare til de 160 HK, og CVT gearet afslører sig selv.

Der hvor vi for alvor sætter spørgsmålstegn, er ved start-stop og ved langsom bykørsel, som ikke er en helt ualmindelig form for kørsel. Vi måtte mange gange sætte et minus for rykvis igangsætning, og ved lavere hastigheder, er det som om bilen ikke helt kan bestemme sig for, om man skal vælge det hele eller andet forudbestemte program, hvorefter det bliver lidt halvt-om-halvt, indtil bilen efter nogle sekunder bestemmer sig endeligt, og begynder at trække rent.

Mild-hybrid

Renault har en udmærket automatkasse af typen dobbelt-kobling. Vi havde foretrukket denne gearkasse, og kan ikke helt gennemskue, hvorfor Renault har valgt CVT, især ikke når man ser på bilens forbrug, der siger 16 vejledende kilometer i snit, og det er ikke et tal, der får mange til at dratte omkuld af ren begejstring.

Der er trængsel under højre side af rattet. Inderst skiftegafler til manuel op- nedgearing. Øverst, gearvælger, i midten den almindelig visker/vasker funktion og nederst styring af bilens radio, som i øvrigt er det næstbedste styresystem på markedet.

Venstre side af rattet. Her er der mere luft til fingrene. Skiftegaffel til manuel betjening af gear og lys/afviser kontakt.

Især ikke fordi Austral også er en type mild-hybrid. Mildhybrid er som navnet siger en svagstrøms hybridløsning. En lille elmotor, en anden startmotor og et andet batteri, det er meningen, at denne gang svagstrøm skal give en håndstrækning ved igangsætning og under overhaling, og som det er tilfældet med alle andre biler vi har testet med mild-hybrid, kan man ikke sige noget sikkert om hvor meget man får og hvornår.

Modsat hævder alle, at det givet et plus på benzinforbruget, og set i det lys, er de 16 ikke imponerende. Det er trailervægten til gengæld. 1800 flotte kilo må man smide på trækkrogen, og for en Renault er det et meget højt tal.

Med den vægt er vi nogenlunde sikre på, at man kan få trailerfolket i tale, for der er ved at være langt mellem biler, der må køre med det, der ligner en pæn stor trailer.

Om det så får CVT gearet til at opføre sig ordentligt, eller gå agurk når der skal vælges gearing ved vi ikke, så vi kan ikke sige det ikke virker i Austral, men vor erfaring med halvtunge trailere og biler med CVT gear er ikke så imponerende, og det er endnu en grund til et lille suk over Renault valg af automatgear.

Renault Austral HEV 160

Man bliver nærmest venlig og i godt humør, når man tester en helt almindelig type bil uden indblanding af større eller mindre el-drift.

Pris: fra 374.900 kr

Pris for testbil: 406.992 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

7 aut type CVT

160 HK v. 5500 o/m

270 Nm v. 1800 o/m

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 175 km/t

Forbrug: 16,1 km/l

Kørevægt: 1546 kg

Totalvægt: 2003 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO2 g/km: 141

Pin It on Pinterest