Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. April '16 11:12 by Jørli Petersen

De klassiske dyder

Kia Venga er "kun" 407 lang, men udnyttet til absolut sidste centimeter.

Kia Venga er “kun” 407 lang, men udnyttet til absolut sidste centimeter.

Venga er Kias bud på en pladsmester, eller måske endda et pladsmonster indenfor et stærkt afgrænset ydre, en form for maxibil med minimål. Akselafstanden på Kia Venga er 262 cm, det er en sjat længere end Kia Rio, og næsten samme størrelse ”sjat” mindre end på den er på Ceed, og vi vender tilbage til akselafstanden, som kan have helt afgørende indflydelse på en bils køreegenskaber.

Når vi kalder Kia Venga for det muliges kunst inden for udnyttelse af et begrænset antal centimeter, handler det mere præcist på 407 af slagsen i længde og 160 i bredden, det sidste mål er uden sidespejle.

Hvis man kan forstille sig, at man laver en kasse med længde på 407 cm. og 160 i bredde, sætter en bil ned i kassen, og opnår den maksimale størrelse, ved at pumpe bilen op som en form for ballon, indtil der ikke er mere luft inden for kassens muligheder. Det kunne se ud som om Kia Venga er skabt i den tænkte kasse, når man vurderer bilen på sin klart største kvalitet, – pladsudnyttelse til sidste centimeter.

Venga er kompakt familieglæde i den mindre størrelse bil, for selvfølgelig kunne familien hygge sig i en Carnival, men det er en helt anden størrelse bil.

Klassiske kunster

Hvis man går helt tæt på Venga, er bilen helt og aldeles uden overraskelser. Der er hvad der skal være af det praktiske, vi har allerede brugt mange linier på alt det med plads, men herfra er det klassisk bil når det er helt almindeligt, og vel også lidt gabende kedsommeligt, når bilen skal anmeldes.

Indretning af Venga er så klassisk at den næste er lidt kedelige. Modsat betyder det også, at det bare fungere som man forventer.

Indretning af Venga er så klassisk at den næsten er lidt kedelig. Modsat betyder det også, at det bare fungerer som man forventer.

Det er for at sige det meget direkte næsten umuligt at finde højdepunkter. Alt er præcist som det man forventer, sæder, udsyn, instrumentering, daglig betjening, ind- og udstignig, mængde af udstyr, så eneste lille plus foruden de utroligt godt udnyttede centimeter, er vel bilens design, som ikke er gabende kedeligt, men nogenlunde friskt og individuelt samtidig med det viser tydelige familiebånd til resten af Kia-programmet.

Tilbage til …..

For en del linier siden lovede vi, at vende tilbage til det med bilens akselafstand. Et mål på 262 cm parkerer Venga i den klasse, hvor vi finder biler som Opel Astra, Citroen C4, Ford Focus og flere andre, blandt Peugeot 308, som har nøjagtigt samme mål som Kia Venga, og hvis to biler kører meget forskelligt med samme akselafstand, så er det disse to.

Peugeot 308 er særdeles velkørende med hurtig og kontant styring, den er sporsikker og retningsstabil, og så kommer vi til Venga, som betaler prisen for højde og den trods alt lidt klumpede ydre form.

Det udvendige design er mere sprælsk end det man finde i selve kabinen. Rattet er det sted, hvor man er gået lidt uden for det gængse.

Det udvendige design er mere sprælsk end det man finde i selve kabinen. Rattet er det sted, hvor man er gået lidt uden for det gængse.

Der er også en verden til forskel fra Venga til Ceed, som har tre centimeter længere mellem akslerne, for Venga er helt ordinær, en mellem-opsat undervogn, mest med henblik på komfort og mindre med blik for bilens køreegenskaber, og det mærker man på landevejen, for Venga mangler 10 procent i stabilitet. Venga skal styres. Mange små korrektioner er nødvendige for at holde bilen på ret kurs i normalt dansk klima, og jo, vi har skal forsøgt med ændret dæktryk, lidt under, og især lidt over, men resultatet er det samme.

Et klassisk plus

For ikke så længe siden, havde vi fat i Kia Ceed med 1-liters 3-cylindret turbomotor. Vi var ikke vildt begejstret, for at udtrykke det lidt diplomatisk, så vi iler med at hylde Vengas helt traditionelle 1,6 motor, som er mit valg mange hundrede gange, før jeg vil vælge den 1-liters.

Kald mig bare en gammel stivstikker, men jeg hylder det amerikanske princip selv om det er i det små, for der er nu ikke noget, der er så godt som kubik, hvis det udnyttes rigtigt. 1,6 motoren har langt til de 124 HK, man skal rigtig højt op i omdrejninger, før det begynder at ligne noget, ligesom drejningsmomentet er lidt begrænset og kræver lidt snoninger, så er den helt klassiske 1,6 motor klart at foretrække, frem for de nye såkaldte alternativer, som forhåbentlig stadig kan udvikles meget, for som de er nu, er de generelt for dårlige, hvis ikke bilen er ultra lille.

Alt i alt om Venga. Fantastisk pladsudnyttelse, en rigtig glimrende børne- og praktisk familiebil, en bil med alle de kendte og klassiske kvaliteter uden overraskelser, og en bil med minuspoint til køreegenskaber.

Bagpartiet på Venga lover præcis det bilen giver som sin klart største kvalitet. Masser af plads og rigtig god funktion.

Bagpartiet på Venga lover præcis det bilen giver som sin klart største kvalitet. Masser af plads og rigtig god funktion.

Kia Venga 1,6 Style

Pris: fra 160.940 kr

Pris for testbil: 198.435 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins man

124 HK v. 6300 o/m

156 Nm v. 4200 o/m

0-100 km/t:10,1 sek

Tophastighed: 177 km/t

ECE-snit: 16,9 km/l

Kørevægt: 1200 kg

Totalvægt: 1735 kg

Trailer: 625/1200 kg

CO-2: 139/km

Pin It on Pinterest