Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. April '19 18:12 by Jørli Petersen

De-luxe på fransk

DS er det bedste man formår i PSA koncernen, så det er selvfølgelig luksus og design, men DS 7 Crossback, er som navnet næsten antyder ikke en SUV, men en crossover.

DS er Citroens og dermed PSA gruppens luksusmærke, det er Citroen designernes legeplads, men nu er DS også den platform, hvor en ny model bliver lagt til den omfangsrige modelpalette, hvis man ser på PSA gruppen som en helhed.

Opgaven for DS designerne har været delvist bundet med den store 7’er. Opgaven har lydt nogenlunde som følger: Vi har ikke en stor bil i den såkaldte SUV-klasse, lav en, brug den teknik og de platforme vi allerede har til rådighed, og lav så noget, der tiltrækker nye og meget gerne unge købere med en pæn stor tegnebog.

Sådan, – begynd. Vi venter med mulige købere, og starter hvor alle biler starter, – med platformen, der er en kendt sag. Faktisk har bunden tidligere vundet Årets Bil i Danmark, det er en Peugeot 3008 bund, som er forlænget med seks centimeter, og den er åbenbart populære hos PSA, det er samme bund der ligger under den nye C5 Aircross, her er den forlænget med fem centimeter, og sandelig om ikke den også ligger under den store Peugeot 5008, hvor forlængelsen er 16 centimeter, men så er 5008 også en 7-personers og mere en MPV end en SUV, selv om Peugeot forsøger at samle begge begreber på den bund, vi i dag kalder for en DS 7 platform.

Midterkonsollen fylder godt op i landskabet, og det gennemgående element kan beskrives som en kvadrat sat på spidsen. For eller imod?

En anden væsentlig ting for hurtig forståelse. DS 7 Crossback er ikke en SUV men en crossback. DS 7 fås ikke med 4-hjulstræk, så den er kun en lige ved og næsten, den ser fræk ud, men det bliver ved designet, som til gengæld er et Citroen speciale, og dermed en DS specialitet.

Motormæssigt har man også trukket en mængde kendte komponenter ned fra hylderne med ivrigt genbrug. Den 2-liters i testbilen yder 180 heste i testbilen, det er samtidig seriens topmodel, og hvis man overvejer en DS 7, så følg det gode råd, køb stort. Kik udelukkende på de største modeller, som er den store diesel som testbilen, eller den største 225 hestes benziner, som er lykkelig fritaget for de mere kedelige 3-benede PSA-motorer.

Fransk og komfortabelt

DS 7 er fransk på en ganske traditionel måde. Tænker man tilbage på oprindelsen til mærkets DS navn, var der tale om en bil, som nærmest svævede over bulede og hullede franske veje, – og danske naturligvis, den nye DS 7 gør ikke helt det samme, men den er afstemt til komfort, den er ganske velegnet til langtur, den er velegnet til ferie, børn, langbenede teenagere, oppakning, fest og farver, men den er ikke den rendyrkede køremaskine, hvad er næsten umuligt at finde blandt denne højbenede type automobil.

Klassisk bagagerum med dobbeltbund giver god plads til alsidigt brug.

Godmodig i sine reaktioner, klassisk forhjulstrækker, nogenlunde præcis styring, måske lidt for lød i selve karrosseriet, et par ekstra svejsepunkter ville ikke have gjort nogen skade, men vi har også et par yderligere bemærkninger om teknikken, for selv om vi råder over 180 HK og flotte 400 Nm, så mangler vi det sidste i det raffinerede, eller skal vi kalde det finish. Den 2-liters er brøl og power og ikke så meget mere, hvis DS havde været ekstra grundige, kunne man måske have lydisoleret lidt mere end man rent faktisk har gjort, så det bedste ved det tekniske, er den 8-trins automatkasse, som vi absolut kan anbefale.

På en eller anden måde vil det være forkert at vælge manuelt gear til en DS 7 med alle den lækkerier, som er meget mere omfattende end det man finder på andre biler af samme type.

Når man trykker på startknappen, dukker uret øverst på midterkonsollen pludselig op. Fra dvaletilstand vender uret en halv omgang og bliver synligt, bilens lygter vågner til live med et fast ritual, der er nærmest noget kirkeur eller juleudstilling i legetøjsbutikken over den indledende DS 7’er, og så trækker vi lidt fra historiebøgerne og påstår, at dørlukning i en DS 7 er diametralt modsat det vi kan huske fra Citroen BX, i en DS 7 lukker dørene diskret og næsten med et lille klik, og læderstuen i topmodellen er alt andet end afskrækkende.

Alt hvad PSA formår

Der kræses ekstra for køberen med især læderstue af høj klasse.

Sikkerhedsudstyret i DS 7 viser alt hvad PSA gruppen formår, der er nul huller i opdækningen, og så skal vi selvfølgelig dvæle lidt ved bilens indre, hvor designerne har genbrugt alt det kendte fra andre dyre udgaver af PSA-biler, mens formen og serveringsbakken er noget anderledes, og det er her DS skiller sig ud fra flokken.

Vi drister os til at mene, at DS i designets hellige tegn har misbrugt en del plads i den meget brede midterkonsol. Det gennemgående designelement er en kvadrat der står på spidsen, og den slags elementer får ekstra meget plads så det siver ind hos alle, og vi er stadig lidt i tvivl om vi siger ja eller nej til det vi får vist i en DS 7.

Og hvor er de købestærke unge, der skal vælge DS? Nok ikke så meget i Danmark, hvor forhandlernettet lidt endnu er noget begrænset. Flere kommer til, men DS vil være den specielle og mere sjældne bil, billigste model starter på 400.000 kr, man man skal på anden anden side af den halve million, før det blive nogenlunde komplet, og hovedparten af den type købere man bejler til med DS 7, vil gerne lease deres biler, – læs firmabiler, så før DS for alvor kan læsse 7’ere ned ad rampen, skal man have gang i noget effektiv leasing.

DS 7 Crossback Blue HDi 180

DS 7 Crossback er den eneste bil af SUV type i PSA koncernen der har fransk oprindelse. DS 7 er både en slags bunden opgave til designerne, men bilen er også et frirum med højere til loftet målt på design.

Pris: fra 400.000 kr

Pris for testbil: 674.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut

180 HK v. 3750 o/m

400 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t:9,4 sek

Tophastighed: 218 km/t

Forbrug: 20,4 km/l

Kørevægt: 1702 kg

Totalvægt: 2435 kg

Trailer: 750/1550 kg

CO-2: 128 g/km

Pin It on Pinterest