Den ægte C-HR
Før vi kaster os over det beskriver som den rigtige danske Toyota C-HR, går vi lige en tur til det store udland, hvor udvalget af C-HR er større end det er tilfældet i Danmark.
Uden for landets grænser finder man også en C-HR med 2-liters benzinmotor tilsat den kendte hybridteknik fra Toyota, denne version af C-HR lægger 197 eller 198 HK, alt efter hvor man kikker, men pyt med den sidste hestekraft, for vi har et rigtigt godt øje til netop denne model, selv om vi ikke har kørt bilen.
Desværre er denne 2-liters C-HR uaktuel på det danske marked, og igen er det danske bilafgifter, der forvrænger det danske marked. Uden for vore grænser kan vi konstatere, at prisen på en 2-liters hybrid og en PHEV C-HR er nogenlunde den samme.
Tilsat den danske afgiftslempelse for plug-in biler, gør det naturligvis en forskel, for den 2-liters PHEV bliver billigere end samme bil med klassisk hybrid, og det giver slet ingen mening, selv om prisen på alle biler med plug-in hybrid stiger ved årsskiftet, ligesom så meget andet der handler om det at køre bil.
Ny pris på testbilen er efter den 1. januar 2025 mindst 412.990 kr. Da vi havde bilen til test, stod der 393.000 kr ud for billigste model, men herfra er det naturligvis et ganske stort hop til testbilen, der koster på den forkerte side af 500.000 kr.
Faktisk er prisen så markant, at vi mener, det er skudt over målet, hvor hvis man skal vælge bil til den halve million, er udvalget af lækre biler pludselig ganske stort.
Den originale
Men til den 2-liters C-HR, som vi lidt usædvanligt mente måtte være meget relevant, efter en lidt skuffende oplevelse med basisudgaven af C-HR med 1,8 motor, hybrid og en systemydelse på 140 HK. Hvis du vil vide hvorfor, vi ikke var helt tilfredse med basis C-HR, kan du tage en tur til afsnittet for ”test”, men vi kan kort beskrive det absolut første indtryk vi fik af testbilen, som var komplet og færdigt, inden vi havde kørt de første to kilometer.
Indtrykket er kort og godt. Det var denne C-HR bildesignere og ingeniører havde i tankerne, da man gav sig i kast med den nye model C-HR.
Efterfølgende er der så kommet en flok regnedrenge løbende med fortvivlelsen malet i øjnene, og forlangt en billigere version af bilen, og resultatet blev så 1,8 liters hybrid, og igen, hvis du er nysgerrig, så ta’ et kik.
Forskellen til denne 2-liters C-HR, som vi mener er den rigtige og oprindelige model, er først og fremmest benzinmotoren. Ikke fordi den er 200 kubik større, men fordi den yder mere, når bilen er afhængig af benzinmotoren, og der er pokkers forskel fra 152 HK til 98 heste i 1,8 modellen. Når el-motoren strækker våben, og overlader det grove arbejde til forbrændingsmotoren, er forskellen markant, og det bliver endnu mere tydeligt, hvis der er læs på bilen, og så skal vi slet ikke ikke tale om trailer, hvilket er et underligt område, når man lander i Toyota-butikken.
Det er som om Toyota lever med den overbevisning, at har man brug for en trailer, skal man som minimum have noget RAV4, men allerhelst en Hilux eller endnu bedre – en Landcruiser. C-HR som 2-liters benziner og opladeligt batteri må ”kun” køre med 725 kg på krogen. Også når traileren har eget bremsesystem. Det er slet og ret for dårligt, at Toyota ikke giver dette område større opmærksomhed, men skulle man have en campingvogn, kan vi kun give et åbentlyst råd i kølvandet på den holdning, – så må man købe noget andet. Og det var vel ikke det, Toyota havde i tankerne, da man gik let og bekvemt forbi alt det med trailer. Hermed en opfordring til at tage dette emne mere seriøst.
Civiliseret C-HR
Sammen med en markant mindre ydelse i basis C-HR, og dermed en markant bedre benzindel i 2,0 med og uden plug-in hybrid, har Toyota også foretaget en række tilpasninger, som har meget stor indflydelse på det samlede indtryk.
Endnu engang retter vi blikket mod Toyotas foretrukne automatgear til hybrid-biler, CVT gearkassen, også kaldet milliongear. I testbilen oplever vi ikke de nødvendige begrænsninger, som vi oplevede i basis C-HR. Der er ingen åbenlys kompensation for manglende moment, som kun kan repareres ved at geare ned, og med et milliongear kan det betyde en nedgearing på 203.512 gear eller noget i den retning, hvor især momentet er væsentligt bedre i 2-liters modellen, og det betyder, at gearkassen får lov at lægge sig i selerne, læs sejtrække, før den begynder at geare ned, og pludselig øge motorens omdrejningstal voldsomt.
Den skarpe læser vil så spørge: Er der forskel på lydisolering i det to biler? Vi ved det ikke, har ingen mulighed for at måle tykkelse og tjekke materialer alle steder, så det er et rent gæt, men vi tror det ikke. Forbedringen i 2-liters PHEV mener vi alene må være en mere velkultiveret motor og en meget mere velopdragen gearkasse, som ikke i samme grad udfordrer lyddæmpning i C-HR.
Vi nåede også at få en del reaktioner fra tilfældigt forbipasserende omkring bilens noget usædvanlige lakering.
Den irriterende hvide C-HR i bakspejlet, er pludselig forsvundet i gadebilledet, efter endt overhaling, og forklaringen er sort/hvid. Bilens agterparti og et stykke frem i begge sider er malet sort, hvor fronten er hvid. En anderledes form for lakering.
De spørgsmål vi fik omkring bilen, var alle omkring lakeringen. Om det var noget vi selv havde fået foretaget, men svaret er nej, det er en fabrikslakering. Faktisk en mere almindelige Toyota-ting end man umiddelbart skulle tro, der findes en model Aygo, der slet og ret hedder Black-and-White, og du får to gæt omkring bilens lakering.
Det er selvfølgelig med til at gøre testbilen dyrere, men den har også fået alt fra hylderne med ekstragrej, og især de 20-tommer fælge med dæk i 45 profil giver bilen det sidste pift, og fælgene er ikke valgt af regnedrengene, som i dette tilfælde bare er tilfredse, for fælgene koster ekstra.
Om en C-HR så skal koste mere end den halve million? Vi har tidligere udtalt os positivt om det nye design på bilen, en forbedring fra det oprindelige mener vi, men alligevel er vi af den mening, at startprisen på knap 413.000 kr allerede er i overkanten for en plug-in hybrid, der samtidig har begrænsninger, når det gælder plads, og så slutter vi med nok et dask til regnedrengene, for er det mon dem, der har ment, at en C-HR ikke skal have visker i bagruden?
Vi mener problemet med bagrudeviskeren er todelt. Faktisk ikke så nødvendigt i sommerhalvåret, og da Toyota har det med at placere deres designcentre i lune og solrige områder, opdager man ikke vinterforhold i alvorlig grad, for om vinteren kan man med mellemrum have god brug for en visker i bagruden, og ja, den vil ikke pynte på den meget specielle bagrude, der har rundinger både lodret og vandret.
Toyota C-HR 2,0 PHEV GR Sport
Pris: fra 412.990 kr
Pris for testbil: 506.990 kr
Motor: 2,0-liter 4-cyl
aut type CVT
152 HK v. 6000 o/m
190 Nm v. 4400-5200 o/m
Elmotor: 163 HK/208 Nm
Samlet ydelse: 223 HK
Rækkevidde: 66-67 km WLTP
0-100 km/t: 7,4 sek
Tophastighed: 180 km/t
Forbrug: 111,1 – 125 km/l
Kørevægt: 1645 kg
Totalvægt: 2130 kg
Trailer: 725/725 kg
CO2: 19 g/km