Den ægte vare
et år eller
Navnet er Transit og ikke andet. Det er med andre ord den ægte vare, vi har til test, og i den forbindelse kan vi da godt lufte den holdning, at Ford driver rovdrift på et kendt og anerkendt navn. Ford bruger navnet Transit fra den mindste fabriksbyggede varebil til den største, så man skal vare sig for tilnavne, hvis man vil have den ægte vare, som har været en populær og robust varebil siden bilen hed Taunus Transit, der hentede teknik fra svundne tiders Taunus 17M.
Testbilen hører til i udkanten af det utroligt omfattende modelprogram. Vi har helt opgivet at tælle de mange modelvarianter, og det er ikke blevet bedre, siden Ford endelig langt om længe sendte en automatgearet Transit ud på samlebåndet, og vi skal nok snitte begrebet automatgear lidt senere, for denne variant af Transit er en AWD, – eller 4×4 for at lette forståelsen.
Det er bilen, der kan noget af det hele, det er bilen til det mere barske behov, det er bilen til lande med mange bjergveje, til lande med vanskeligt klima eller til lande, hvor man ikke gør det store for at rydde sne om vinteren eller holde selve vejene i god stand.
Dermed har vi vist sagt, at Transit 4×4 er bilen til det sjældne danske behov. At købe 4-hjulstrukket Transit kræver helt særlige krav til en varebil, og mon ikke det er mest relevant til ladbiler med særligt formål og lidt ekstra opbygning.
Ford ruller sig ud
Ford Transit fås både med for- og baghjulstræk. Det betyder, at motoren både kan ligge på langs og tværs, så hvad er mere naturligt, end at kombinere de to løsninger, og lave bilen med træk på alle fire, hvor motoren selvfølgelig ligger på langs.
4-hjulstrækket fungerer lydefrit i daglig brug, det er kun i enkelte langsomme og skarpe vendemanøvrer, man aner en smule modstand, mens det er tydeligt, at Ford har valgt en meget lav totalgearing til Transit AWD.
Selvfølgelig har Ford flere grader af gearing og udveksling i modelprogrammet, men til en 4×4, er der kun en. En lav gearing der betyder rigelige omdrejninger på almindelig motorvej, men det giver også en uvelkommen ressonans lige omkring de 110 km/t på motorvej. Det giver et grimt lydbillede i kabinen, og efter nogen tid sænker man farten for at få lidt mere fred og mindre kørestøj i kabinen.
Den valgte gearing har også indflydelse på bilens forbrug. Mens konkurrenterne har travlt med at kalde sig selv for den mindst tørstige i de respektive klasser, er Transit AWD direkte tørstig. Officielt siger ECE-tallet 11,6 km/l, og det eneste gode ved det tal er, at Ford ikke lyver lige så groft som så mange andre, der skønmaler olieforbrug. Regn med 10 km/l, mere ved bykørsel og tung fod, men i nærheden af de 10 er ikke helt galt.
Det ovenstående er lidt ærgerligt, for det står i skarp kontrast til bilen Transit, til dens køremåde, til dens indretning, til sæder, til det – skal vi kalde det øvrige helhedsindtryk.
Transit er i topklasse. Gode sæder, gode spejle, let og enkel daglig betjening, vi er gennemgående meget begejstret for Transit, hvor vi kun oplevede en brugsmæssig skavank under test, – et for dårligt gearskifte. En for tung kobling og en skidt gearskifte, som især kan drille i 5. og 6. gear, derfor er det forholdsvis nye automatgear til Transit en meget velkommen nyhed, især hvis man henslæber sin hverdag i tragikborgmester Kabell’s opgravede københavnertrafik.
Valget af motor
Vi kommer ikke uden om selve motoren i Transit. Testbilen er en version L2H2, og glem bare alt om L1, den findes ikke, men vi har plantet bagdelen i en 3500 kg kassevogn, som må belemres med ekstra 2800 kg på trækkrogen.bubd.
Motoren yder 170 HK, og Ford er meget veltilfredse med den meget nye 2-liters diesel, og på underlig vis, er man ikke meget for at give alle informationer om selve motoren. Vi trækker det faste forbehold for 2-liters motorer til de største kassevogne. De 170 HK virker veloplagte og potente på flad vej og med tom vogn, men i modvind med læs og lidt op ad bakke, mangler alle 2-liters, herunder Fords, de lårmuskler som man får fra fødslen, hvis man er født med en solid portion kubik. Her tænker vi tilbage på en tidligere Transit med den 3,2 motor, som nu findes i Ranger, se det var tider. Den Transit gav ikke op for en smule læs og modvind, men det gør alle 2-liters, og vi har ikke ændret synspunkt efter mødet med Transit 4×4.
2-liters motorer bør ikke lægges i varebiler større end 3-ton klassen, og vi kan kun gætte på resultatet, hvis Ford havde udviklet på den tidligere 2,2 motor, frem for vælge den 2-liters motorblok, som går på tværs i Fords modelprogram.
Endelig det med pris. Når vi har fat i en topmodel med særlige tekniske udvidelser, er vi selvfølgelig også røget godt op på prislisten. Rundt regnet 320.000 kr før moms for en kort Transit 4×4 er en pris der giver stof til eftertanke, men vi går nok ikke galt i byen, når vi gætter på, at Ford også giver rabat på biler med 4-hjulstræk, og så er det heller ikke helt forkert at gætte på, at en meget stor andel af disse og andre typer Transit bliver leaset under en eller anden form, og leasing er noget helt andet, hvor man ikke altid kan genkende den officielle listepris i den månedlige leasingudgift.
Ford Transit 2,0TDCi 170 4×4:
Pris: fra 259.499 kr excl moms
Pris for testbil: 316.917 kr excl.moms
Motor: 2,0-liter 4-cyl
6-trins
170 HK v. 3500 o/m
405 Nm v. 1800 o/m
0-100 km/t: 10,0 sek
Tophastighed: 170 km/t
ECE-snit: 11,6 km/l
Kørevægt: 2391 kg
Totalvægt: 3500 kg
Trailer: 750/2800 kg
CO-2: 228 g/km