Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. September '19 10:40 by Jørli Petersen

Den ærlige ellert

Kia Niro findes i tre udgaver, den ene er usælgelig p.g.a. de danske afgifter, så det er de to mest grønne biler der er aktuelle, og e-Niro er den 100 procent elektriske.

Kia Niro som 100 procent el-bil kan godt være et svar på en meget våd drøm om den grønne bil til det meste kørsel, der hører til den moderne familie.

Bunker af plads, masser af brugsvenlighed, let at gå til, godt udsyn, på næsten alle måder en bil der er let at omgås i danske dagligdags trafik, og bare rolig, vi skal nok komme ind på de mere bløde punkter for Kia e-Niro, som vi betegner som den mest ærlige el-bil vi har mødt til dato.

Med ærlig mener vi tillid til de informationer, bilen giver i hele forløbet. Det er både når bilen bliver sat i ladestikket, -både lynladeren og når vi bruger den såkaldte mormor lader, når en lader siger, at det lades med den og den hastighed, og det vil tage så lang tid at nå de 80 procent, så passer det med små afvigelser. Og nok så vigtigt.

Når vi kører på landevejen fortæller bilen hele tiden hvor lang rækkevidde der er på bilen, og når man kører Kia e-Niro, kan man stole sådan nogenlunde på det tal man får vist fra start. Vi har målt bil og distance på den gammeldags metode med noter fra start og målebånd i hele forløbet, og hvis bilen siger, vi har 250 km på tanken, før vi skal finde en lader, så passer det inden for det vi må betegne som tilfældig udvikling i trafikken.

Det indbyggede system til at lokalisere ladestationer, er yderst mangelfuldt.

Den anden del af historien er alt det med de officielle målinger. Testudgaven af e-Niro er med det store batteri, som giver en teoretisk rækkevidde på 455 WLTP kilometer.

De nye WLTP kilometer er mere troværdige end de gamle målenormer, men det passer stadig som vinden nu blæser, og det er tilsyneladende mere slemt med el-biler, end det er med den traditionelle bil med forbrændingsmotor. Måske meget logisk, for WLTP normen er udviklet til den traditionelle type bil, og ikke til den nye type el-bil, som dårligt nok var opfundet, da man lagde grundstenen til WLTP normen.

Der skal regnes

Kia Niro findes i flere afskygninger. Oprindelig som helt almindelige bil af den type, som godt vil ligne en SUV uden at være det. I dag er Niro en hybrid, en plug-in hybrid og endelig som testbilen, en 100 procent elektrisk med navnet e-Niro.

Ser vi på priserne, er der ikke den helt store forskel, og den lille type hybrid er den store taber. Den almindelige hybrid – af typen ”Toyota” er den store taber. Med 141 hestes motor koster denne Niro 280.000 kr, mens den meget bedre Plug-In Niro med samme 141 HK koster 275.000 kr p.g.a. lempeligere afgift for mere grønne biler.

Det er svært at se, hvem der vælger almindelig hybrid, men man kan også få en e-Niro til 280.000 kr, men det er med mindre udstyr og en noget mindre 39,2 kWh batteri, som lægger kraftige begrænsninger på bilens rækkevidde, og som er ved at lære, rækkevidde og ladetid er ”Gud” når det gælder el-biler.

Vi nåede aldrig at få det tal, der svarer til bilens officielle WLTP norm (455 km). Til gengæld er det ærlige tal, der kan bruges i den daglige kørsel.

Testbilen koster 335.000 kr, men i modsætning til flere konkurrenter, skal der lægges noget vigtigt oven i prisen, og her taler vi ikke om metallak, der koster 7000 kr. Før bilen er køreklar, skal man vælge ladesystem. De fleste ventes at vælge et system med hjemmelader og mulighed for ladning på offentlige ladestandere, det koster ekstra 6000 kr for en startpakke, foruden 600 kr i månedlig ydelse til et ladeselskab.

Med i prisen får man et type 2 ladekabel, noget der koster ekstra når man køber Kia, det eneste man får til en standard e-Niro, er den mindste type mormorlader, som de såkaldte eksperter kalder nødlader.

Da vi havde e-Niro til test, blev bilen presset med et hårdt program målt på tid og kilometer. Det tog lidt tid på regnemaskinen at få tingene til at hænge sammen, og med i regnestykket var en eftermiddag til børnefødselsdag, her var mormorladeren i brug, men det var en helt almindelig 230V kontakt med 10 eller 13A sikring. Resultatet var skuffende. Vi hentede kun fire procent på batteriet denne eftermiddag, så vi måtte ekstraordinært på en lynlader midt på ruten, som til gengæld ladede bilen fra 34 til 80 procents kapacitet på 34 minutter, som også var det tal vi blev lovet da vi tilsluttede hurtigladeren.

Vægt og kørsel

Vi kommer heller ikke uden om bilens generelle køreegenskaber, og her er e-Niro nok lidt bedre end ventet, men ikke så god som en standard Niro uden tunge elektriske komponenter, og der er tale om mærkbar forøgelse af vægt.

God kabine, god førerplads, typisk Kia og til plus, plus.

Niro hybrid vejer 1386 kg i køreklar stand. Niro Plug-In vejer 1480 kg, hele vægtforøgelsen går til kabler og batterier, mens e-Niro vejer 1592 og 1737 kg alt efter batteripakke, men den store 64 kWh udgave har også mere udstyr, så det er ikke batterier det hele.

Når Niro slipper nogenlunde godt afsted med at tage godt og vel 350 kg på i vægt, er det fordi vægtfordelingen er som den er. Helt nede i bunden af bilen, og så kan man som konstruktør flytte rundt på de mange små batterier, så det kommer til at ligge bedst muligt.

e-Niro tager to typer ladestik, det meget almindelige type 2 foruden CCS stikket, der er at foretrække på lynladeren.

Derfor oplever vi en el-bil med gode, almindelige køreegenskaber. Træerne vokser ikke ind i himlen, men det går, og det er også til det gyldne gennemsnit, når man læsser bilen med unger og bagage, vi er tilbage ved den velordnede familiebil, som både er ærlig, men som alle andre el-biler, kræver en del omtanke, for den elektriske bil kan stadig ikke fuldt og helt erstatte den almindelige familiebil, så kører man mange kilometer, eller har man et mere uforudsigeligt forbrug, skal man overveje Niro som Plug-In, hvis man da ikke har to bilen, så er regnestykket et helt andet.

Ulemper og Kia? Først og fremmest er lidt småskummelt, at Kia ikke giver mindst otte års såkaldt garanti på batteripakken. Kia strækker de syv års garanti til også at gælde batterierne, og det er under landsgennemsnittet. Det er også et klart minus, at Kia fedter med ladere og kabler. Flere og flere konkurrenter disker op med det hele, både opsatte hjemmeladere og/eller en tilsvarende løsning, ligesom flere konkurrenter lokker med gratis strøm i en afgrænset periode.

Vi har i mange år rost og skamrost Kia for at at give god garanti på deres biler. Det forholder sig meget anderledes med el-bilerne. Vi efterlyser forbedringer.

Kia e-Niro 64 kWh

e-Niro er både grøn og familievenlig. Mindst 415 liters bagagerum, men fortsat ingen mulighed for en trækkrog, så du kan ikke låne en trailer hos byggemarkedet eller hos sofapusheren når du kører i e-Niro eller i mange andre el-biler.

Pris: fra 279.999 kr

Pris for testbil: 356.998 kr

Motor: 1 forhjulstræk

1 – aut

204 HK 2600-8000 o/m

395 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 7,8 sek

Tophastighed: 167 km/t

Batteripakke 64 kWh

Rækkevidde 455 km

Spænding 356 V

Forbrug 15,9 kWh / 100 km

Kørevægt: 1812 kg

Totalvægt: 2230 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest