Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. February '20 19:23 by Jørli Petersen

Den amerikanske sjæl

Det er amerikansk bil så der ikke er et øje tørt, men klassikeren over alle klassikere har så sandelig også sine svagheder.

Det kan ikke blive mere amerikansk end Jeep Wrangler, der har sine rødder solidt plantet i den oprindelige Jeep, der blev beskrevet i detaljer af den amerikanske hær, og send i udbud med meget kort betænkningstid til alle amerikanske bilfabrikker i 1940.

Grundformen er stort set bevaret, ideen og målsætningen er også meget tydelig, men herfra er 99 procent af bilen ændret, og den seneste ændring tør vi godt betegne som en katastrofe. Hvis du allerede har skævet til bilens data, er du måske snublet over modelbetegnelsen, der indeholder meget kedelige tal som 2,0, for hvem havde i sin vildeste fantasi forstillet sig en 2,5 ton tung Wrangler med en 2-liters benzinmotor, turboladet eller ej.

Wrangler og denne motor passer slet ikke sammen. Det er et mis-match af dimensioner, og vi var så naive at tro, at det måtte være en europæiske nødløsning til ære for Co2 jægerne i Bruxelles, men nej.

Wrangler er et skoleeksempel på dårlig oversigt over de alt for mange funktioner.

Wrangler 2,0 med turbo findes sandelig også i USA, endda som en mulighed i den dyreste model Wrangler, hvor billigste model til landets 16-årige skoleelever koster det samme som en dansk Polo, men så er bilen til forskel udstyret med en 3,6 liters V6, som er den type motor, der passer til en Wrangler.

Lidt overraskende kan Wrangler også fås med 2,2 liters diesel på det amerikanske marked, motoren er hentet hos Fiat, og heldigvis er det også en mulighed at købe Wrangler diesel i Danmark, endda til samme pris som den 2-liters benzin, og lyt så til et godt råd. Køb Wrangler diesel.

Klappen til motorrummet har også solid lukning.

Taget kan klikkes af hvis vejret byder på sol og sommer.

Alene benzinforbruget i den 2-liters turbomotor er grund nok til at vælge diesel. Vi kan dårligt huske, hvornår vi sidst har kørt en testbil, der kan sluge 75 liter benzin på så kort tid som denne Wrangler. Det som om bilen lige tager en synkebevægelse, hvorefter vi er klar til endnu et besøg på nærmeste tankstation, og vi kørte ikke off-road, men udsatte bilen for almindelig dansk kørsel på lande- og motorvej.

Den rå off-roader

Testforløbet blev fortrinsvis gennemført med 2-hjulstræk, for det koster yderligere brændstof, at hive i den efterhånden sjældne gearvælger der betjener bilens 4-hjulstræk, og som ejer må man føle sig noget presset, hvor hvad skal man vælge? En slingrende og voldsomt vindfølsom bil med træk på baghjulene, eller skal man kompensere og tilkoble 4-hjulstræk, forbedre bilens stabilitet, men også skrue yderligere op for et i forvejen næsten voldsomt benzinforbrug, der kan bruges som dokumentation for den nye WLTP norms utilstrækkelighed, for vi kan slet ikke komme i nærheden af de 9,1 kilometer per liter, som vi burde kunne køre i gennemsnit.

Vi vender tilbage til bilens udgangspunkt, som var et køretøj der skulle kunne klare sig uden for almindelig vej og barske vilkår, og det er stadig det dagens model Jeep anno 2020 er skabt til

Wrangler kan også rumme indholdet af en grundig gang grænsehandel, og det lidt sjovere at læsse med lakridspiper end det er at smide sandsække i et bagagerum.

Kik blot på vigtige data som vadedybde på 76 cm, en frihøjde på 24 cm, og vinkler for til- og afkørsel på 35 og 31 grader, før man skal tænke på alternative vinkler op og ned ad forhindringer i terræn.

På landevej er bilens egenskaber voldsomt udfordret, vi har været inde på både stabilitet og vindfølsomhed, vi kan tilføje et meget upræcist styretøj, hvor man skal hele tiden være over bilens kørselsretning, og der er heller ikke nogen form for ros til det vi med en bred formulering kan kalde komfort, undervognen kan ikke opsuge de små ujævnheder fra vejbanen og vi må også finde os i et noget højere støjniveau under almindelig hverdagskørsel.

Stil og styrke

Hvad er det så, der kan kalde på den mulige købers interesse? Svaret må slet og ret være stil og tradition. Det er også et plus, at man om sommeren kan pille tag og døre af bilen, og lege beachbuggy på den jyske vestkyst, Jeep Wrangler er skabt til den absolutte feriehøjtid i Skagen, og så kan bilen komme på tale senere på året, hvis der skulle lande en meter sne i indkørslen.

Med den form for begrænset brug, foruden de få der har brug for det ægte off-road redskab, er prisen på en million kroner og derunder alt for voldsomt. Det ligner et fejlskud af dimensioner, at forlange så mange penge for en Wrangler med 4-cylindret misforstået motor, men bilen er heller ikke billig i Tyskland. Her koster bilen i omegnen af 400.000 kr, nogenlunde samme pris som i Sverige, så vi behøver ikke gribe efter krystalkuglen for at forudsige et meget begrænset salg i Europa, selv om der står Jeep på brystet af Ronaldo.

Katastroferummet. En 2-liters 4-benet i en Jeep Wrangler. Nu ber’ jeg dem fru Heilbundt!

Og så er vi ikke engang færdige. Vi medgiver, at det kan være vanskeligt at ændre radikalt på komfort og pladsforhold i kabinen, hvis man ønsker at fastholde bilens klassisk form, så man skal være indstillet på, at der er begrænset benplads omkring forsæderne, og man må også finde sig i en rigtig dårlig udnyttelse af instrumentpanel og lay-out af knapper til betjening.

Det noget gniderværk. Med lidt vibrationer i bilen, skal man koncentrere sig før man retter pegefingeren mod den ønskede knap, og hvis man tænker på at betjene den trykfølsomme skærm øverst i midterkonsollen, bliver det ekstra kompliceret. Jeep har hentet denne enhed hos Fiat, men uanset hvor den kommer fra, er det alt for mange funktioner og alt for små trykområder til en alt for lille skærm, det er rent ud sagt ægte dårlig funktion, så hvad står efterhånden tilbage?

Det er længe siden vi har set en god gammeldaws antenne på en fabriksny bil.

Kun bilens egenskaber udenfor alfar vej. Jeep har fastholdt en del af de rå og holdbare komponenter til kørsel i terræn. Alt det man kan tage og føle på, og hvis det handler om at komme tørskoet hjem, kan det være en stort plus, at løsningerne er rå mekanik og ikke en bunke elektronik, som måske får en skæv sø på et uheldigt tidspunkt.

Først når det bliver rigtigt barskt, vil Jeep Wrangler være at foretrække, og glem så ikke, at vi udelukkende kan anbefale bilen med dieselmotor. Den 4-cylindrede 2-liters motor med europæisk oprindelse er en direkte misforståelse. En motor til et rendyrket fy-skamme.

 

Jeep Wrangler 2.0T Sahara 4×4

Udvendigt reservehjul er en selvfølge på en ægte offroader, men det er motoren ikke. Vi anbefaler udelukkende diesel til Jeep Wrangler.

Pris: fra 895.000 kr

Pris for testbil: 1.030.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8 – aut

272 HK v. 5250 o/m

400 Nm v. 3000 o/m

0-100 km/t: 12,3 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 9,1 km/l

Kørevægt: 2119 kg

Totalvægt: 2494 kg

Trailer: 750/2495 kg

CO2: 255 g/km

Pin It on Pinterest