Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. April '22 20:18 by Jørli Petersen

Den bedste ellert?

Tesla var den første el-bil, der blev kåret som Årets bIl i Danmark, og selv om konkurrencen er skærpet, har Tesla stadig et forspring, og det gælder også for den seneste model Y.

Tesla var den første el-bil, der blev kåret som Årets Bil i Danmark, men da titlen for 2022 skulle uddeles, endte Tesla Y som nummer seks ud af syv, mens Bursd.com havde Tesla Y som den bedste af el-bilerne, og således var Y nummer tre på vores liste over nominerede nyheder lanceret i 2021.

Og hvorfor så det?

Vi forsøger at komme nogenlunde rundt om Tesla Y, og hvorfor vi havde den som den bedste af sidste års ellerter, og først og fremmest handler det om viden. Det der for alvor flytter point hos Bursd.com handler om software. Her er Tesla klart foran alle sine konkurrenter. Tesla kan noget, som konkurrenterne stadig ikke har lært, – eller lært på den hårde måde. Det er fintfølende, det er en masse daglige funktioner, det er den del af den daglige kørsel, der styres elektronisk, og det handler også om opladning, for ingen gør det bedre end Tesla, når der skal ”tankes”.

Der er aldrig bøvl med en Tesla, når der skal strøm på dyret. Foruden af have den mest elegante klap til ladestikket, som altid sidder i bagerste venstre hjørne af bilen, så trykker man blot på en knap, og bag den nydelige refleks i baglygten, åbenbares ladepunktet.

Herefter sætter man stikket på plads, og tre sekunder senere lyser den grønne lampe. Bilen lader, og herfra er et kun bønner, der kan afgøre, om man får en hurtig opladning, eller man skal slå lejr, og starte det medbragte spritblus eller engangs grillen, for end ikke en Tesla er herre over, hvor meget ladestrøm der er tilgængeligt i det kabel, der fører til ladestationen.

Antallet af heste

Herfra går vi til alt det dalige, hvor noget så elementært som at bremse for rødt lys, og holde bilen rolig indtil der igen er grønt, er noget en Tesla mestrer som en selvfølgelighed. Man bremser bare ned, og bilen holder sig i ro, indtil man igen træder på den højre pedal. Det er ikke nødvendigt at sidde med foden på bremsen for at styre vildbassen, for man kan godt kalde en Tesla Y for lidt af en bandit, for bilen mangler absolut ikke hestekræfter. Vi er langt over 400 i Tesla Y, den fås også i en såkaldt Performance udgave, som på alle leder og kanter synes aldeles malplaceret, for hvad skal man med mere end 500 HK i en ellert, når batteriet ikke vokser tilsvarende?

Dette er den ladestrøm vi havde langt det meste af tiden, og det er godt 100 kW under det maksimale for anlægget, og endnu mere end bilens oplyste max ladehastighed.

Opladning på Teslas eget superanlæg, der kan lade med op til 150 kW. Her er 60 kW det bedste vi kunne opnå.

På den måde har vi understreget, at Tesla Y ikke har problemer med at komme ud af starthullerne, men man lærer hurtigt alt det med begrænsning, for det går altid ud over rækkevidden, når højre fod er for tung, og den officielle rækkevidde på 565 km er fortsat teoretisk, ligesom man bliver rigtig god til procentregning, når man kører el-bil, for det med den opgivne rækkevidde på bilens instrument, er altid vejledende, mens man bør holde øje med hvor mange procent der tilbage på batteriet, og løbende beregne, om der er strøm nok til at få frem til destinationen.

Vi er på ingen måde begejstret for opsætning af undervogn på el-biler, og det handler selvfølgelig om vægt. En familiebil der vejer 2000 kg og opefter, kan ikke få den adrætte opførsel på asfalten som den traditionelle bil, og Tesla Y vejer lidt mere end to tons i køreklar stand, så bilen er naturligvis udfordret.

Hvis ikke man lige vidste det, ville ingen få den mistanke, at under en del af baglygten, sidder ladepunktet på en Tesla.

Tesla kan noget med opladning, som alle andre endnu ikke har lært. Der er nul bøvl på Teslas egne ladeanlæg.

Når vi så foretrækker Tesla Y frem for andre, er det fordi Tesla gør det lidt bedre. Der er knap så mange minuspoint til Tesla, som der er til andre, så på den måde vinder Tesla også, og så handler det selvfølgelig også om rækkevidde, for hvis man skal køre langt i en ellert, skal man køre Tesla, som fortsat er den eneste el-bil, der har formået at overbevise om en brugbar rækkevidde uden for byerne, selv om ingen Tesla eller anden el-bil er egnet som sælgerbil, der farter land og rige rundt. Men Tesla Y er brugbar, og det er store ord hos os.

Lav Cw

Alt det nævnte er noget meget vitalt for en el-bil, men Y er også en camoufleret type SUV, model Y er i bund og grund en model 3 med større bagagerum, man har helt enkelt gjort bagagepladsen mere rundhåndet, og endda i så voldsomt omfang, at en 3. sæderække bliver muligt som tilvalg i løbet af indeværende modelår.

Plads og endnu mere plads. Tesla Y er en SUV type, og kommer også med en sæderække tre.

Men alt det gavner kun en el-bil i nærområdet, for større vægt er det samme som kortere rækkevidde, og så har vi et bud på, hvorfor Tesla er bedre end andre til at køre længere uden for byerne.

En del af hemmeligheden ved Teslas duelighed uden for byerne, er bilens meget lave Cw, der er nede på 0,23.

Tesla Y har en Cw værdi på 0,23. Det er rent ud sagt ualmindelig flot. Vi har også stået og luret på bilens frontareal, et tal, som er meget vanskeligt at få for næsten alle biler i 2022, men her har Tesla et fortrin, den lave vindmodstand er nøglen til god rækkevidde, når tempoet øges uden for byerne, og prøv at lave en sammenligning mellem Tesla Y og et meget almindeligt kinesisk design, der mere ligner noget Franz Jäger på fire hjul.

Billigt indtryk

Vi kommer ikke uden om bilens indre, som vi mener er ualmindelig trist. Man bliver næste i dårligt humør når man sidder bag rattet. Udsigten fra førersædet er som at leje det billige hotelværelse ved banegården, særdeles enkel indretning, den bare væg og en 23 tommer på væggen.

Hvorfor skal det være så kedeligt og fantasiløst?

Når man sidder i førersædet, kikker man på en gang kedelig plast og to drejeknapper i rattet, som vi også vender tilbage til. Det store 23 tommer på væggen, er styredimsen til alt i en Tesla, og vi er kronisk modstander af denne form for skærm-styring af alle funktioner. Vi efterlyser en række knapper og kontakter til alle almindelige funktioner, og ja, vi ved godt det er en dyrere løsning, men når en bil koster tæt på 500.000 kr uden danske bilafgifter, er et ingen undskyldning.

Plads til familien.

Vi slutter med en overraskelse, for vi var på vej til et møde hos en konkurrent, da Teslas egen model Y ikke ville kendes ved os eller nogen af de to nøgler. Der var dømt adgang forbudt til bilen.

Gennem sideruden kunne vi se en meddelelse på skærmen. Tryk på bilens nøglekort, og vi trykkede og trykkede, indtil kortet havde samme overfladeareal som bilen. Intet hjalp. Herefter var der telefon til Tesla, og det er også en oplevelse, men til sidst var vi omdirigeret til et kontor for nødstart af en Tesla, et kontor der er beliggende i Holland. Her blev en svensktalende person noget bekymret, da han fandt ud af, at det var en pressebil, der var gået i strejkemode, men med noget stelnummer og bilens nummerplade, blev bilen låst op med fjernbetjening, hvorefter systemet skulle genstartes. Man rebooter programmet i en Tesla ved at holde de to runde kontakter på rattet inde samtidig, indtil der kommer gang i opdatering, og så er det man er noget irriteret, for når vi nu frem til mødet i rette tid?

Tesla Y Dual Motor LR

Højrøvet eller bare større, det er op til øjet der ser, men Tesla Y er som det mere end antydes, – stor.

Pris: fra 492.490 kr

Pris for testbil: 499.412 kr

1 – aut

491 HK

593 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 5,0 sek

Tophastighed: 217 km/t

Batteripakke 75 kWh

Spænding 400V

Rækkevidde 565 km

Kørevægt: 2034 kg

Totalvægt: 2392 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO-2: 0 g/km

Rækkevidde estimeret: Tesla Y DualMotor LR
By koldt vejr 420 km By mildt vejr 635 km
Motorvej koldt vejr 405 km Motorvej mildt vejr 405 km
Gennemsnit koldt vejr 365 km Gennemsnit mildt vejr 505 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Pin It on Pinterest