Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. September '20 19:45 by Jørli Petersen

Den eneste ene

Vi har parkeret ved et taxi skilt, og netop denne Mercedes, er næsten født til at være dansk taxi. Dieselmotor, nul partikler, lav CO2, mulighed for kørsel på el og flot komfort.

Biler af typen Plug-In Hybrid nærmest vælter ind på markedet, men på nær denne Mercedes, har de alle en ting til fælles. En benzinmotor.

Typebetegnelsen på denne Mercedes C-klasse er 300 de, og det lille ”e” afslører, at vi kører noget med el, vi kører nærmere betegnet Plug-In, og hvis man leder efter klappen til ladestikket, skal man se nærmere på højre hjørne af bagerste kofanger, som på sin egen måde er et bevis på, at Mercedes er blevet taget lidt på sengen, når det gælder udvikling af biler med en eller anden form for el.

Men godt ord igen. Vi bukker dybt i respekt for Mercedes, som indtil videre er helt alene om at tilbyde en plug-in bil baseret på en dieselmotor, og hvis vi går helt til stålet, er netop Mercedes helt alene om at kunne lave det tætteste vi kommer på en super energivenlig bil med et absolut nul i udledning af partikler, der er udstyret med en eller anden form for forbrændingsmotor.

Konstant fejl på dæktryksmåleren under hele testperioden. Dertil en betegnelse i kilopascal, som fremmer forståelse hos fru Jensen.

Derfor har vi kaldt denne test af den første diesel-plug-in for ”den eneste ene”, selv om det er en smule misvisende, for C300 de som stationcar er ikke den eneste, Mercedes har flere varianter over samme tema, men fælles for den alle er, – at den tekniske pakke er den samme.

Indtil videre selvfølgelig, for vi håber på flere.

Nul partikler og el-drift

Hvad er det så Mercedes har begået? Den misvisende modelbetegnelse med 300 er kun en indikation for flere hestekræfter. Motoren er en 2-liters 4-cylindret, der lægger 194 HK, men det er ikke første gang vi har fingre i en 2-liters Mercedes diesel, som vi roser til skyerne.

Klappen til ladestikket sidder i kofangeren.

Hovsa, afsløret. Batteripakken ligger oven på bunden i bagagerummet.

Først er det en diesel med flot gangkultur. Lavt støjniveau, næsten ingen vibrationer samtidig med den er veltilpasset, og med en solid gang kunstigt åndedræt, henter Mercedes 194 HK ud af motoren, hvilket ikke er den kraftigste udgave af denne motor.

Vi har også set nærmere på Mercedes 2-liters diesel, der er den første til at udlede det rene nul i partikler, og det er ikke en måling foretaget af Mercedes på en særlig udvalgt bil, det er en uafhængig måling af en tilfældig bil fortaget af tyske ADAC på vegne af EU, så der er vægt bag disse oplysninger, som man ikke kan hente hos Mercedes.

Vi sender også en stor tak til Mercedes for ikke at drosle ned på dieselmotoren, fordi man har tilført en elmotor. Mercedes holder fast i en rigtig god dieselpakke, og gør den endnu bedre med en elmotor på meget flotte 122 HK, og samlet giver det denne C-klasse Plug-In rigtigt flotte præstationer. Faktisk er det den hurtigste standard C-klasse, hvor man har en elektronisk begrænset tophastighed på de vanlige 250 km/t, men de første 100 er også klaret på 5,7 sekund, og selv om man kører bykørsel på ren el, er der så meget skub i den 122 hestes elmotor, at den som el-bil er blandt de første til at komme væk fra lydkrydset.

Det løse

Hvad kan vi ellers bemærke omkring denne diesel plug-in. Batteripakken har energi til en rækkevidde på de teoretiske 51 km, som er og bliver en underlig størrelse, for kører man på lande- eller motorvej, er der langt til 51 km på el, mens man ved den helt rette bykørsel kan kører længere, så det eneste man kan bruge de 51 officielle kilometer til, er til sammenligning med andre biler af plug-in typen.

Her er herlighederne. Tidens klart bedste plug-in hybrid, og den eneste plug-in med dieselmotor. Bilen burde være velkommen i København, men hvor borgmesteren ved en masse om julefrokoster, er hans viden om dieselmotorer stort set fraværende.

Vi lægger også mærke til Mercedes ladetider, noget som ellers er lidt besværligt på mange andre plug-in hybrid modeller. Med en 24 kW lader, kan man nå ned til en ladetid på 1t 30 min, hvilket er usædvanlig hurtigt for en plug-in.

Det er også et stort plus, at man kan tvinge Mercedes 300 de til at tvangslade batteriet, så man kan må frem til en bygrænse med fuldt opladt batteripakke, men vi giver også en solid håndfuld minuspoint til Mercedes garanti. Man giver kun seks års garanti på batteripakken eller 100.000 km, og vi skal faktisk en tur til Kina, for at finde noget der er dårligere end denne Mercedes garanti, så – slet ikke godt nok, når dagens standard på batterigaranti er otte år.

Vi berørte også kort, at en C-klasse plug-in er noget der er kommet til, efter bilen er udviklet og færdig. Beviset finder man både med ladestikkets placering, det er lidt af en hovsa-løsning, men det endelige bevis finder man i bagagerummet, hvor der er lagt en ekstra tæppeklædt kasse hen over bagakslen, og det er selvfølgelig batterierne der fylder op.

Den veludviklede plug-in har fordelt batterierne under bunden af bilen, men der er ikke plads til batterier, så placeringen er en nødløsning, som både betyder mindre bagageplads, det er også ret irriterende i netop en stationcar, hvor man ikke kan få den store, plane bund, som er klassisk for en stationcar, men det giver også et højere tyngdepunkt, som man ikke helt skal negligere, for ekstravægten for en plug-in er omkring 250 kg, hvor en god del er batteriernes vægt, som imidlertid ikke er særlig mærkbart på bilens køreegenskaber, og det er selvfølgelig en indirekte form for ros, for vi er generelt meget tilfredse med køreegenskaberne i den nye C-klasse, der en en bil, man ikke vil være ked af at have holdende i indkørslen.

Masser af komfort og lækkerier.

Vi er som tidligere godt tilfredse med sidde- og øvrig komfort i C-klassen, og så lægger vi mærke til et lidt usædvanligt dækvalg fra Mercedes. Alle fire ruller er 17 tommer, men forrest er dækkene 50 profil, mens de er 45 på bagakslen, og man kan godt lure på, hvad der mon ligger bag den beslutning.

Vi er også meget tilfredse med påhængsvægten efter denne diesel plug-in hybrid. Denne 300 C-kl de må køre med en trailer på 1800 kg, så der er fortsat muligheder for de der kører med en større trailere, uanset om det er flytte-, båd- eller hestetrailer.

Og prisen selvfølgelig. Vi tager udgangspunkt i en standard C-klasse 300 d stationcar, som  -bevares – lægger 245 HK. Denne model koster 581.300 kr, hvor plug-in udgaven har en listepris på 588.439 kr, hvor man samtidig slipper for en vild og voldsom ekstrapris, hvis bilen er sort.

Vi slutter med at stille et spørgsmål og det tilhørende svar.

Er denne Mercedes tidens bedste Plug-In hybrid? Svaret er ja. Endda i særklasse ja.

Mercedes C300 de St.C.

Rækkevidde på el, omkring de 51 km, officielt kører denne 300 diesel plug-in 83,3 km/l, som selvfølgelig ikke er korrekt, men det tilhørende tal for CO2 er tilsvarende lavt, kun 33 gram, og det får prisen til at dale klædeligt.

Pris: fra 588.439 kr

Pris for testbil: 588.439 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

9-aut

194 + 122 HK v. 4800 o/m

325 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 5,7 sek

Tophastighed: 250 km/t

Forbrug: 83,3 km/l

Kørevægt: 1955 kg

Totalvægt: 2480 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2: 33 g/km

Mercedes modeller med plug-in diesel

C-kl 300 de 4-dørs og stationcar

E-kl 300 de 4-dørs og stationcar

GLE 350 de 4Matic

Diesel og plug-in. Den perfekt opskrift, når dieselmotoren samtidig er så ren som den er i denne Mercedes, og læg mærke til muligheden for at tvangslade batteriet under kørsel.

Pin It on Pinterest