Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. January '17 15:43 by Jørli Petersen

Den eneste ene

Ny RAV4 følger tydeligt Toyotas designskole, men bilen er stadig som den har været de seneste generationer, En bil i det der med tiden har udviklet sig til en mellemklasse SUV.

Ny RAV4 følger tydeligt Toyotas designskole, men bilen er stadig som den har været de seneste generationer, en bil i det der med tiden har udviklet sig til en mellemklasse SUV.

Hver anden Toyota RAV4 der blev solgt i 2016, var en hybrid. Løsningen med en let SUV, benzinmotor og en hybriddel så vi første gang, da Lexus sende en model RX hybrid på markedet, og teknisk benytter Toyota sig af samme løsning.

Det vil sige benzinmotoren trækker på forhjulene, mens hybrid- eller batteridelen trækker på baghjulene, og uden at have kørt RAV4, tænker vi tilbage til en oplevelse med Lexus RX Hybrid i terræn, hvor batterierne løb tør for muskler under en kraftig stigning, og den store Lexus kurede baglæns ned ad stigningen.

Det hele var udramatisk, det var en test af bilens formåen, og det resultat kan direkte overføres til denne RAV, som i hybridversion ikke er specielt imponerende, når vi læser de nøgne data.

Derfor tror vi, at testbilen er den helt rigtige RAV4, men mindre man bruger bilen som signalgiver, eller kun har brug for at luske lidt rundt i storbyen.

Klassisk, stabilt, alt det med 112 procent, helt traditionel Toyota med masser og funktion, hvor alt er som det bør være.

Klassisk, stabilt, alt det med 112 procent, helt traditionel Toyota med masser og funktion, hvor alt er som det bør være.

Desværre er det også Toyotas tekniske hybridløsning, der gør RAV4 diesel til en ren forhjulstrækker. Det er ganske enkelt ikke muligt, af få en RAV4 diesel med 4×4, så vi kalder det nye modelprogram for et tilbageskridt for den klassiske RAV4-bruger, til gengæld viser sidste års salgstal, at man har lukket op for nye købere, så Toyota kan måske være tilfredse med udviklingen, mens den trofaste RAV4 ejer begynder at overveje alternativer.

BMW diesel

En anden ændring hos den nye RAV4 er selve dieselmotoren. Det er ikke længere en Toyota-ting, det er en BMW diesel, der ligger i RAV4, en 2-liters diesel som gør det rigtig pænt, til gengæld sælger Toyota en masse hybrid til BMW, så begge parter kan være tilfredse, der er heller ingen rimelig teknisk indvending i den løsning, men vi beklager, at Toyotas 2,2 diesel ikke findes i fornyet udgave af RAV4, men de 143 HK er tilstrækkelige, drejningsmomentet er også solidt nok til at tumle en RAV4, og hvis man skal køre med trailer, der er større end en lånetrailer fra byggemarkedet, er der ingen vej uden om en RAV4 med dieselmotor. Igen er det oplevelsen fra Lexus RX Hybrid, der ligger til grund for vor meget afvisende holdning til en SUV-hybrid med større påhæng, men vi giver endnu et plus til diesel-RAV for en god 6-trins gearkasse af den manuelle type.

Pænt, regulært og meget rummeligt bagagerum. Den store læssehøjde har man selv bedt om, når man vælger en bil som RAV4.

Pænt, regulært og meget rummeligt bagagerum. Den store læssehøjde har man selv bedt om, når man vælger en bil som RAV4.

Teknisk siger vi OK til RAV4, men vi bander også i det stille over, at man ikke kan få en diesel 4×4.

De kendte dyder

Designmæssigt følger RAV4 den nye Toyota skole, indvendigt er bilen hvor den skal være, der er den mængde plads man forventer i det der nu er SUV-bilernes mellemklasse, selv om det med SUV nok er lidt vanskeligt, når man ikke kan få favoritudgaven som 4×4, men lad gå.

Indretning er også typisk Toyota, man holder en masse af de gamle funktioner og dyder i hævd, så der ikke er de store spring fra ældre til ny Toyota, blandt andet den lille kontaktarm under rattet, der styrer fartpiloten, det er de samme som også fandtes på min første LandCruiser, og da var dimsen ikke ny, og selv om jeg ikke er tilhænger af noget nyt, blot fordi det er nyt, er det på tide at finde et andet system til Toyotas fartpiloter. Funktionen er ikke så let som hos de fleste konkurrenter.

Den er der endnu, den lille kontaktarm under rattet til betjening af fartpiloten, men nu er tiden inde til udskiftning.

Den er der endnu, den lille kontaktarm under rattet til betjening af fartpiloten, men nu er tiden inde til udskiftning.

Til gengæld er der ingen grund til at udskifte det flere generationer gamle greb til åbning af klappen over tankstudsen. Den gamle vippearm fungerer, der er ikke opfundet noget bedre eller lettere i funktion, så hvorfor skifte?

Det sikre valg

Køremæssigt er vi heller ikke faldet i svime over ny RAV4. Den er nøjagtig som vi håbede den ville være, den er de der 112 procent i orden, uden at underholde vildt og overdrevet, der er klassisk, det er Toyota, man bliver ikke skuffet, men man bliver heller ikke underholdt med andet end stabilitet.

Når der skal tankes, skal man hive i den lille arm i bilens bund. Det fungerer, så hvorfor skifte?

Når der skal tankes, skal man hive i den lille arm i bilens bund. Det fungerer, så hvorfor skifte?

Og vi slutter med stabilitet: Da Toyota RAV4 var klassens ubestridte førerhund, kunne man få RAV4 og de få konkurrenter med både 2- og 4-hjulstræk. Fælles for dem alle var, herunder RAV4, at det var bygge og afstemt til kørsel med 4-hjulstræk, så når man valgte en model med træk på forhjulene, gik det altid ud over bilens stabilitet. Det kunne være noget værre slingremøg at køre en født 4-hjulstrækker med forhjulstræk, og selv om Toyota RAV4 ikke var blandt de værste, var den stadig bygget til at køre med træk på alle fire.

Det er nu lavet om. Ny RAV4 er stabil, retningsstabil og ikke mere vindfølsom end man kan forvente af en bil i denne klasse den er blevet stabil med forhjulstræk alene, og så siger vi pænt farvel og tak med en opfordring til alle mulige RAV4 købere. Tænk dig rigtig godt om, vær omhyggelig med dit valg, vær helt sikker i din sag hvis du vælger hybrid, og alt det med træk efter en RAV4 hybrid, skal opfattes med stor skepsis. Vi har ikke haft held til at få fingre i en RAV4 hybrid, så vi kan ikke sige noget med 100 procent sikkerhed, men hvis du er seriøs RAV4 bilist, og bruger bilen til det meste af det hele, som nu er muligt med 2-hjulstræk, så vælg den model vi netop har testet. Med andre ord, – vil du være helt sikker, så nap en RAV4 diesel.

Toyota RAV4 2,0 D4-D 2W

Vi har flere gange været kritiske omkring Toyotas design, og bagdelen af RAV4 får os ikke i bedre humør. Lad os bare kalde den gumpetung.

Vi har flere gange været kritiske omkring Toyotas design, og bagdelen af RAV4 får os ikke i bedre humør. Lad os bare kalde den gumpetung.

Pris: fra 369.880 kr

Pris for testbil: 434.880 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins man.

143 HK v. 4000 o/m

320 Nm v. 1750-22500 o/m

0-100 km/t: 9,6 sek

Tophastighed: 195 km/t

ECE-snit: 21,3 km/l

Kørevægt: 1535 kg

Totalvægt: 2135 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 152 g/km

Pin It on Pinterest