Den enlige superbil

Lexus LFA var en superbil, da den dukkede op for 20 år siden, og det er den fortsat.
Det er 20 år siden, vi fik det første glimt af den bil, som i dag har sit helt eget kapital i bilhisorien. Det er lidt mere end 12 år siden den sidste bil rullede ud af fabrikken, og vi bruger med vilje ikke betegnelsen samlebånd, for samtlige 500 biler blev håndbygget, skruet og dupperthver især på en sådan måde, at ikke to af de 500 biler var helt ens.

Der blev kun bygget 500 eksemplarer af LFA, og Lexus har ikke gentaget spøgen siden den sidste bil blev leveret i 2012.
Produktionskapaciteten var sat til 20 bilen om måneden som maksimum, og hver enkelt stump er målt, vejet og tilpasset på en sådan måde, at der med hver eneste bil følger en 1500 sider lang beskrivelse og dokumentation af netop den bil, der er forsynet med den ansvarlige ingeniørs navnetræk på motoren, ligesom bilen har sit eget nummer og navnetræk for den ansvarlige byggebob.
Alt dette er noget særligt, fordi producenten normalt bygger mange biler på meget store samlebånd.
Det er naturligvis Lexus LFA vi taler om.

Kraftværket i LFA. En 4,8 liters V10.
En superbil der tog sin overraskende begyndelse som concept udstillingsmodel i Detroit en kold januar morgen, i 2004 blev den første model bygget, og Lexus gik langsomt men også anderledes til værks, og på den lange vej mod de 500 byggede biler, blev der lavet mange nye tiltag på LFA.
Bilen (de første) blev bygget med et chassis af aluminium. Her udviklede man under forløbet en ny teknik, hvor der både blev svejset, nittet og limet, for at gøre det helt rigtigt, og samme år rullede den første godt forklædte LFA en tur på Nürgburgring, hvor man samlede masser af erfaring.

Man skal ned i knæ, når man skal ind. LFA er kun 127 cm høj.
Undervejs blev der ændret på konstruktionen. Lexus begyndte at anvende kulfiber i karrosseriet, det betød en vægtbesparelse på hele 100 kg, og 100 kg er meget på en i forvejen let bil, hvor man ikke piller ved motoren.
Den første Lexus LFA der blev offentlig, deltog i 24-times løbet på Nürgburgring i 2008, og før bilen gik ud af produktion, deltog den i fire løb frem til 2011.
Selve Lexus LFA er meget traditionel i sin opbygning. Langsliggende motor og træk på baghjulene. Motoren er en V10’er på 4,8 liter plus nogle få kubik, standardeffekten er 362 HK, 0-100 hedder 3,7 sekund og tophastigheden er 325 km/t, hvilket var noget helt særligt, da den første model blev leveret til sin ejer i 2010.

Der var ikke brug for den store talrække, gearkassen er en 6-trins, der var datidens norm i superbiler.
Når vi kalder LFA for en standard, er det fordi 50 af de i alt 450 biler var en særlig model Nürburgring. Disse var tilsat en god del ekstra aerodynamiske dele, der gjorde bilen særligt egent til race, undervogn og bremser blev trimmet til den ekstra motoreffekt, der røg helt op på 561 HK ved 8700 omdrejninger.
Når man tager i betragtning, at man dengang kun benyttede en 6-trins automatkasse, har motoren hylet godt og grundigt, når højre pedal var helt i bund, men den 526 HK kraftige motor lægger også 480 Nm ved 6850 omdrejninger, og vi siger ikke noget helt forkert, når vi formoder, at disse 50 er lidt mere værd som brugt, når de står hos brugtvognssvindleren.

50 af de 500 eksemplarer var en særlig barsk udgave med ændringer både ind- og udvendigt. Motoreffekten var skruet op til 562 HK.
Tilbage til standard LFA, der ikke er meget mere end en slags forvokset Golf, hvis vi sætter bilen i bås på normal vis. Længden er 451 cm, bredden 190, højden på 127 cm betyder, at man skal ned i knæ, når man stiger ind i bilen, og så kommer vi til det med Golf, for akselafstanden er 261 cm, og foruden Golf og Corolla, deler Lexus LFA klasse med andre superbiler fra diverse meget respektable bilmærker.
Vi kan også oplyse, at den tidligere vægtreduktion ved brug af kulfiber resulterede i en vægt på 1555 kg på den endelige model, hvor den sidste af de 500 biler blev bygget færdig i december 2012.
Prisen? Der var skam også en officiel dansk pris på Lexus LFA i perioden fra 2010-12. Den hed tre millioner gode danske kroner før en afgift, som vi slet ikke tør gætte på, men datidens skatteminister ville have nappet en ekstra Grøn Tuborg til frokost, hvis en enkelt model blev registreret i Danmark.

Nice og nydeligt maskinrum. Herlige 10 cylindre, – i dag må vi ta’ til takke med en 3-benet, hvis vi vælger Yaris.
Nu er tiden gået, og der er sket store ændringer siden 2012 og i det 10-år, Toyota brugte til at bygge noget ganske særligt.
I dag må vi affinde os med en 3-benet, maskine hvis man vælger Yaris. Der er ikke kommet nogen ny superbil fra Lexus siden 2012, og skulle man finde på noget i fremtiden, må vi håbe, at man vælger brint frem for en gang batterier, som ødelægger en såkaldt superbil. Til en brintbil hører naturligvis en tank, som måske, – måske ikke, skal have et større rumindhold end de 73 liter, som man kunne hælde på en LFA, som i dag må bære betegnelsen ”brugt bil”, og hvis du skulle have en LFA’er til salg, så gi’ lige et praj.

Prisen på en standard LFA var tre millioner i 2012 før afgift på yderligere fem millioner. I dag er LFA en brugt bil, og normalt falder brugte biler i pris, så skulle du have en stående, er vi selvfølgelig interesseret.