Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. January '22 11:17 by Jørli Petersen

Den første brintbus

Den første brintbus er netop sat i drift på linje 300S, der kører på Ring III, fra Gammel Holte til Ishøj.

Vi har skrevet om Toyotas brintbus flere gange, men nu kan danske trafikanter tage denne type fremtid i øjesyn, da et gult eksemplar netop er indsat på linjen 300S, der kører fra Ishøj til Gl. Holte på den rute, som stort set er identisk med den rute, hvor der om føje år skal køre en ny letbane.

Standard type dansk bybus med opdateret indretning til det meste. Max kapacitet er 69 passagerer.

Indtil da, står den på brint, som er en type brændstof med masser af fremtid, for det er ikke alle linjer, der bliver erstattet med en letbane, og den nye gule 300S bus på brint, bliver ikke den sidste på danske gade og veje.

Den nye linje 300S brintbus kører 400 km før den skal tankes. Tankene er placeret i det let forhøjede tag og rummer 37,5 kg brint, som tankes på maksimalt ni minutter, hvis tankene er helt tomme, men herfra er bussen, hvis modelnavn er H2CityGold, så almindelig, som en bybus i dansk offentlig trafik.

Hjertet i en brintbus er Toyotas brændselscelle på 60 kW. Her forbrændes brint og den opståede energi omsættes til elektricitet.

Der er plads til maksimalt 69 passagerer, heraf 35 siddende, selve brændselscellen, der er den helt afgørende komponent i det nye brinteventyr, er på 60 kW, som omformer brint til elektricitet, der sendes bil bussens batteripakke, der er 44 kWh, hvilket er den type batteri, der svarer til det vi i dag finder i en lille elektrisk personbil.

Herfra henter bussens elmotor sin forsyning. Selve elmotoren er på 241 HK, og som bybus er en af dagens faste opgaver, at foretage et utal af standsninger, både ved stoppesteder, for rødt lys og for trafikkens mange mulige fumlegængere. Det gør det oplagt at regenerere bunkevis af elektricitet, som sendes tilbage til bussens batteripakke, som på den måde sparer på den brint, der skal afbrændes, for at skabe mere el og dermed fremdrift.

Til slut den lille typiske detalje for brintkøretøjer. Hvis man skulle bemærke en våd stribe efter den gule brint 300S med H2 skilte for- og bag, så er det på ingen måde skadeligt. Det er det pureste rene vand, der efterlades på asfalten, for vand er det eneste produkt, der udledes fra et brintkøretøj, som rent faktisk gør byen renere.

Den luft der suges ind til brændselscellen er som den er i dagens København, hvilket vil sige ikke helt ren. Der er luften til gengæld, når den sendes ud af brintbussens udstødning, så set ud fra det perspektiv, burde man indsætte endnu flere brintbusser. Jo flere, jo renere by.

Elmotoren i brintbussen lægger 241 HK. Batteripakken, der fungerer som stødpudelager, er på 44 kWh.

Pin It on Pinterest