Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. January '22 21:27 by Jørli Petersen

Den første el-Sprinter

Den første men ikke den sidste, og som det er meget almindeligt, så er der stadig mulighed for forbedring.

Begrebet long-range, som ellers er populært blandt el-biler, er slet ikke aktuelt på den fuldt elektriske Sprinter, der sælges under betegnelsen eSprinter. Går man efter detaljer, burde det nærmere være ”short-range”, for med en officiel rækkevidde på 143 WLTP kilometer, passer denne udgave af Sprinter perfekt med den betegnelse Mercedes selv har givet bilen, – nærdistributionsbil.

Danske købere af eSprinter? Postnord har købt en pæn håndfuld, og de kører alle på Bornholm, hvor man ikke kan nå at blive helt væk, og skulle uheldet være ude, og rækkevidden ikke slå til, så er der ikke længere, end det er overskueligt at hente bilen, og trække den hjem til ladestanderen, for det med offentlige ladestandere på Bornholm, er ikke solskinsøens bedste disciplin.

Det er meget længe siden, vi har kørt i en varebil med så sparsomt udstyr. Selv radioen var nedgraderet til noget forhistorisk.

Men. Selv om Bornholm er en regulær ø, er der trods alt grænser for eSprinters formåen til brevpost og pakker. Det er kun den regulære kassevogn uden nogen tilføjelse, der kører som el-varebil, så snart der er lift på bilen, er der også en dieselmotor i snuden, og her hedder årsagen med stor sikkerhed last eller nyttelast.

eSprinter er en klassisk 3500 kg kassevogn, men lasteevnen er begrænset. Vi er på 849 kg, og der er mindre end den lasteevne, man eksempelvis finder i en Citroen Berlingo eller Renault Kangoo.

Fuld størrelse Sprinter, men også en model med begrænsninger, både i motor, batteri og rækkevidde.

Muligheden kan være, at udnytte er særregler der er for el-biler i EU, her har man dispenseret lidt for vægtgrænser på de forskellige typer kørekort, med en el-bil må man kører med højere vægt end de normale 3500 kg, men vægt koster rækkevidde, så selv om Mercedes skulle lægge en batteripakke større end den nuværende på 55 kWh i eSprinter, vil det måske ikke være ulejligheden værd, for prisen ryger samtidig i vejret, og da nyprisen for en el-varebil allerede er høj, skal bilen også kunne sælges i andre lande end Danmark og Norge, så mon ikke Mercedes har hentet den helt store regnestok frem fra øverste skuffe, – så derfor er eSprinter som den er.

De barske kendsgerninger. Kort og kontant.

En pakke teknik

Modsat er vi ikke voldsomt imponeret over den teknik, der er lagt i eSprinter. 116 beskedne heste er hvad man spænder for en 3500 kg eSprinter, – vi er i sandhed tilbage til det med distribution i nærområdet,for 116 heste rækker i bykørsel, hvor man måske vil savne lidt mere træk når havgusen er det samme som stik modvind på vej hjem til det lokale postcenter på Bornholm, – men det er den pakke Mercedes har valgt at lægge i deres varebiler, og pakken er i øvrigt identisk med den man finder i den nye eVito, som helt naturligt også bedre rækkevidde, for alt med vægt og frontareal er naturligvis til fordel for de mindste varebiler.

Det er også åbenlyst, at testbilen er fra laveste hylde målt på udstyr. Igen har Mercedes været rundt i bilen og ledt efter overflødigt fedt her og der, og det er meget længe siden, vi har kørt en varebil med så lidt udstyr, som det er tilfælde med eSprinter.

Direkte konfronteret oplyser Mercedes, at det også handler om nød og den nøgne kvinde, Mercedes mangler som så mange andre de små elektroniske chips, så der er skåret ned på alt det elektroniske, bortset fra det lidt særlige bakspejl, som har indbygget skærm, så der kan transmitteres direkte fra bilens bagende. Rigtig praktisk når man skal parkere eller køre til en rampe, og systemet er set før i andre el-biler, hvor man også kan finde på, at stoppe andre informationer op i sidespejlet, ene og alene fordi det er den lette løsning, når man skal omforme en klassisk varebil til en el-varebil.

Masser af rødt i motorrummet. esprinter trækker på forhjulene, og som altid er det med rødt ensbetydende med højspænding.

Begrænset test

Vi indrømmer gerne, at i ikke har taget alvorlige livtag med eSprinter og bilens rækkevidde med tilhørende ladetid. Testperioden var helt enkelt for kort, men vi kunne ikke holde galocherne ude fra den store elektriske Sprinter, som nyder godt af ekstra dødvægt fra batterierne, det gør noget ved bilens køremåde, men man skal ikke lade sig lulle alt for meget i den form for dvale, man kan opnå på landevejene, for under kølige vejrforhold er der pludselig begrænsninger i rækkevidde. De lovede 143 kilometer efter WLTP metoden lever ikke op til forventningerne. Hvis man kører på kryds og tværs på Bornholm, skal man ikke regne med mere end godt 100 km, mens det forholder sig helt anderledes, når man ruller rundt i storbyen.

Her kan man strække bilen til det der loves, og hvis klimaet tillader, og man er blevet skrap til at udnytte bilens regenerering af energi, går det pludselig ganske pænt, men det kræver en forsigtig fod kombineret med omtanke, og så gør det vel ikke noget at vi siger, at det er første generation af almindelig elektrisk Sprinter i almindelig handel, og bilen med sikkerhed vil blive bedre i løbet af ganske kort tid. Vi ser allerede frem til næste generation, for der er mulighed for masser af forbedringer og nye tiltag, og så glæder vi os til Mercedes har fået styr på deres brintteknik, som mere og mere ligner det helt rigtige til en kassevogn i Sprinter-størrelse.

Mercedes eSprinter FWD

Pris: fra 415.000 kr + moms

Pris testbil: 479.000 kr + moms

1 – aut

116 HK

Tophastighed 100 km/t

300 Nm v. 0 o/m

Batteripakke 55 kWh

Rækkevidde WLTP: 143 km

Lasteevne: 849 kg

Totalvægt: 3500 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest