Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. March 21:27 by Jørli Petersen

Den første

Ford Custom PHEV er ikke en traditionel plug-in, men en type fuel-cell med eget kraftværk indbygget. En ægte grøn løsning til storbyer med begrænsninger.

Vi kan ikke huske hvornår Ford senest har lagt sig forrest i feltet med ny teknik, men nu gør man det i det mindste igen, og det Ford har i ærmet, er en helt ny grøn udgave af Ford Transit Custom. En Transit PHEV, men ikke en traditionel plug-in, for egentlig er betegnelsen i sig selv en fejl, selv man kan sætte den nye Transit til opladning i stikkontakten.

Den nye Transit PHEV fungerer som en el-bil, den kører altid på el, og hvis det er nødvendigt med mere strøm til batteriet for at forlænge rækkevidden, starter den indbyggede hjælpemotor, som begynder at producere den nødvendige mængde el til enten direkte brug eller til opladning af bilens begrænsede batteri.

Det ligner en helt almindelig Transit, men der er skruet kraftigt op for bilens udstyr, og den manglende traditionelle gearstang er en selvfølge, når man kører elbil.

Elmotoren yder 136 HK, og bilen giver et flot indtryk ved det første meget begrænsede bekendtskab, for de første eksemplarer af den mere grønne type Transit, er allerede i Danmark, og for første gang kan vi sige god for den lille medbragte benzinmotor, der arbejder som generator, når det kniber med strøm og rækkevidde, der er begrænset til 41 km når sol og måne står hel rigtigt.

Benzinmotoren i Transit Custom PHEV er Fords 1-liters 3-cylindrede benzinmotor, som i let ændret udgave kan trække generatoren med maksimalt 83 HK.

Endelig kan vi sige noget pænt om Fords 1-liters 3-cylindrede motor. Den passer som drivmiddel til en generator i den nye grønne type Transit.

Denne konstruktion med en elbil der medbringer egen energikilde til fornyelse af elektrisk energi, kalder også for en Fuel-Cell. En betegnelse der typisk bruges når der tales om brintbiler, som er en el-bil, der medbringer egen energiforsyning.

Fords løsning med en benzindreven type fuel-cell har den fordel, at man kan begrænse bilens egenvægt. En lille motor tilsat et mindre batteri kan vægtmæssigt holdes på nogenlunde samme niveau som en traditionel Transit i 3-ton klassen, og lasteevnen på denne Transit er den samme, som den er på en almindelig Transit Custom, men den nye Transit PHEV kan meget mere end blot køre på el, den er også forberedt til de restriktioner, som storbyer rundt om i Europa enten har indført eller indfører i løbet af kort tid.

Transit PHEV kan indstilles til flere former for kørsel, Man kan bl.a. indstlille bilen til at oplade batteriet, så man er klar til byernes el-zoner.

Så er Transit klar til kørsel på el.

Ny Transit PHEV kan ikke fås uden navigation og mulig opkobling til internet. Den nye Transit har det man kalder Geofence, bilen registrerer selv, hvornår kan krydser grænsen til en bydel, hvor der kun må køres på ren el.

Når det sker, slår bilen automatisk over til kørsel på 100 procent el, og det fortsætter indtil kapaciteten i batteriet er så lav, at systemet er ved at lide overlast. Herfra starter benzinmotoren, og når bilen igen forlader den ”forbudszonen”, sender bilen automatisk en rapport om overtrædelsen, så en eventuel afgift for kørslen kan betales.

København og juni

Flere danske kommuner har planer om at fremme denne form for køretøjer, og Københavns kommune er udset til at være frontløber. Med en overborgmester med speciale i julefrokoster og ikke meget andet i spidsen, er man ved at indføre nye regler, som efter planen skal træde i kraft den 1. juni i år.

Her forlanger kommunen, at alle leverandører og andre der arbejder for kommunen benytter denne form for grønne køretøjer, gør man ikke det, kan man ikke få en aftale med Københavns kommune.

Traditionelt ladestik type 2 til hjemmebrug.

Problemet med denne regel er, at de få eksisterende elbiler slet ikke lever op til de krav der stilles til et blot nogenlunde dueligt køretøj. Rækkevidden og ladetiderne er for korte og for lange.

Fords Custom PHEV ligner den eneste brugbare løsning, men Ford kan slet ikke levere, netop nu er de første seks forsøgsbiler i Danmark, og de første serieproducerede biler er på vej, men hvis alt går helt som det skal, kan Ford levere 200 biler i indeværende år, og langt de fleste kan først leveres i løbet af efterår og tidlig vinter.

En lille batteripakke og en lille motor til at drive generatoren, gør det muligt at have samme nyttelast som med en traditionel type Transit i 3-ton klassen.

Samtidig skal leverandører gøre op med sig selv, om det er værd at leverer til det offentlige, for den nye type Transit er slet ikke billig. Prisen er 310.000 kroner før moms, en pris der svarer til lidt mere end 370.000 kr med moms, og med stor mangel på denne type køretøjer, er enhver form for rabat udelukket.

Den højere pris kan i nogen grad kompensere for lavere udgifter til vedligeholdelse og service, især hvis vi sammenligner med den nyeste type diesel, som ikke er særlig egnet til bykørsel, hvis ikke bilen kommer regelmæssig til udluftning på motorvejen.

Som noget helt usædvanligt, giver Ford otte års garanti på alt det elektriske. Alt det andet er som det altid er hos Ford, – beskedne to års garanti.

Det er ikke billigt at købe den nye type Transit. Prisen er 310.000 kr før moms. Til gengæld er bilen billigere i drift.

Pin It on Pinterest