Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. October '17 16:14 by Jørli Petersen

Den franske Meriva

Opel Crossland X er første bil i det nye selskab, hvor Opel er en del af PSA-koncernen. Crossland X afløser Meriva, og resultatet er lidt betænkeligt. For meget PSA og for lidt Opel.

Kan du huske Opel Meriva? Crossland X er bilen der skal erstatte Meriva, men helt så enkelt er det slet ikke, for Crossland X er ikke en Opel, – altså Opel i oprindelig forstand.

Crossland X er en fælles Opel/PSA bil, og efter at have været tæt på Crossland, bliver vi nødt til at sige, at Crossland X er mere PSA end den er Opel. Faktisk er den meget identisk med den Citroen C3 Aircross, der er på vej til det danske marked, og det er lidt interessant at se, hvordan Citroen kan gøre Crossland X til en bil med med umiskendeligt Citroen udtryk, for vi bliver nødt til at sige, at der ikke er så forfærdeligt meget Opel i Crossland X, og det er ment på den mere kedelige måde.

Faktisk er der skuffende lidt Opel i Crossland X, der samtidig ødelægger den X-betegnelsen vi kender fra Opels X-biler, – hvor biler med X fås med 4-hjulstræk i en eller anden verison. I PSA’s verden gør man ikke så meget i biler med træk på alle fire, man kunne så hente noget teknik og viden hos Opel, men vi er blevet lidt betænkelige efter at have set det første fælles Opel/PSA projekt.

Det er Opel, der er blevet den lille. Man har ikke kunnet trænge igennem Maginot linien, så mens Opel har banket på døren til udviklingsafdelingen, er PSA bare drønet derud-af.

Den høje Corsa

Det er til gengæld ikke til at komme uden om, at Opel og snart Citroen fisker i rørte vande. Denne type bil er blevet mere populær de senere år, en højere bil med lettere indstigningskomfort, en bil med bedre udsyn, men også en ganske kompakt størrelse bil, for Crossland X er noget kortere end Astra, og nærmeste fætter hedder 2008, så hvis vi skal sætte en betegnelsen på Crossland, er det en Corsa med crossover design.

Når man er kortere end Astra, er der også begrænsninger på bagagepladsen.

Bagsædet er yderst traditionelt, og det kniber med benpladsen. Som ekstraudstyr kan man købe bagsæde der kan forskydes i længderetning.

Indvendigt er den lidt begrænsede størrelse især tydelig omkring bagsædet. Her kniber det. Testbilen havde ikke det flytbare bagsæde, som kan flytte rundt på problemet i bilen, når man kan forskyde bagsædet i længderetning. Med dette ekstraudstyr kan man vælge mellem mere plads til mennesker eller bagage, mens pladsforholdene forrest er ganske gode.

Vi efterlyser imidlertid den siddekomfort vi er blevet forvænt med i Astra og Insignia. Opels super-duper sæder er ikke rigtigt flyttet med til Crossland, og vi nåede aldrig at blive helt glade for bilens ergonomi, hvis vi må bruge det udtryk. Der er et eller andet galt i indretningen, det tog meget lang tid, før vi fandt den bedste kørestilling, men det er en position vi ikke kan ændre på langtur, og nøglen til problemet skyldes ratstammen med tilhørende justeringsmuligheder.

Vi savner også egentlige højdejusterbare sikkerhedsseler, men udsyn, instrumentering, daglig funktion og valgte materialer er ganske tilfredsstillende.

Drømmen om en Opel-maskine

Motoren i Crossland X er PSA’s 3-cylindrede 1,2 maskine. Testbilen er i den svagere ende med 110 HK og lidt kedelig 5-trins gearkasse, her drømme vi søde drømme om Opels 1,4 liters 4-cylindrede motor i diverse udgaver.

Opels service- og nødkaldesystem On-Star, er indtil videre et rent Opel produkt.

Det var svært at finde den helt rigtige kørestilling, men god instrumentering og gode materialer.

Køremæssigt er vi på den sikre side, det er tydeligvis en standardopsætning vi finder i Crossland X, en høj, kompakt bil der skal kunne lidt af det hele, får en opsætning der kan lidt af det hele uden at imponere i overdreven grad, vi blev et par gange fanget i en lidt kraftigere understyring end ventet, men bilen er let at bringe tilbage på rette spor, og det skyldes især bilens styring, som vel er det eneste lidt positive i det samlede køreindtryk.

Sikkerhedsmæssigt har Crossland X fået en lidt fransk tilgang til dagens muligheder. Under overskriften, – det kan fås, men det koster, har vi nærmest beskrevet mulighederne i Crossland, og selv om vi ikke giver minuspoint for denne mangel, kan vi da godt undre os over, at Opel Crossland X ikke har auto-nødbremse.

Klassisk høj og meget lodret hæk er med til at give en bil med kompakte ydre mål.

Til gengæld har bilens lane-departure alarm, eller vognbane alarm på dansk, en lifligt bippende lyd og blinkeanordning, som kan drive sin fører til vanvid ude på bøhlandet, hvor vejene ikke altid er helt regelrette, hvor afstanden mellem striberne ikke altid er standard, og hvor vejene ofte er smalle. Hvis Crossland var min private, ville jeg uden ophold køre til den lokale Opel-mand, for at få lavet en grundindstilling på bilen, hvor denne alarm blev ændret, og hvis ikke det er muligt, så helt afbrudt. Jo, der er en afbryderknap til alarmen, men den skal aktiveres hver gang man genstarter bilen, og det ville være lykke, hvis det var omvendt.

Opel Crossland X 1,2T Ejnoy

Opels lane-keeping alarm har en ren fest, når man kører på denne type vejbane, med alternative forløb.

Pris: fra 177.339 kr

Pris for testbil: 222.770 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

5-trin man

110 HK v. 5500 o/m

205 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t:10,6 sek

Tophastighed: 188 km/t

ECE-snit: 20,8 km/l

Kørevægt: 1248 kg

Totalvægt: 1770 kg

Trailer: -/840 kg

CO-2:109 g/km

Pin It on Pinterest