Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. August 21:00 by Jørli Petersen

Den gemte E-type

Den ser ikke specielt tiltalende ud, men for kendere, er denne E-type 4,2 fra 1964 det rene guld. 24 karat med kryds og slange.

En af de mest eftertragtede klassikere, er Jaguar E-type, og den mest eftertragtede af de eftertragtede, er denne sene Serie 1 med 4,2 motor og de første forlygter med glas det følger karrosseriets linjer.

Denne E-type er ved at blive restaureret hos E-Type UK, der som navnet antyder er specialister i netop E-type, men denne model har en helt særlig historie.

Bilen løb af samlebåndet i Coventry i december 1964. Efter kun tre måneder hos sin nye ejer, landede bilen i en dækvæg på Snetterton Race Circuit, Norfolk.

Den originale kabine bliver bragt til den kvalitet bilen havde da den var fabriksny.

Tom Casson, styrede sin E-type med høj hastighed ind i en dækvæg på banen, men skaderne var fortrinsvis kosmetiske. Den delvist ødelagte E-type forblev i sin ødelagte tilstand i Cassons garage, og med kun 2.805 miles på kilometertælleren, før bilen blev solgt året efter i 1966.
Den nye ejer bevarede bilen i den tilstand den var købt, og i de næste 40 år, kørte bilen ikke en eneste kilometer. Den eneste gang hjulene blev drejet var, da bilen skulle have udbedret sine skader fra mødet med dækvæggen, og den omhyggelige opbevaring er forklaringen på, hvorfor bilen er så lidt medtaget af rust, som det er tilfældet, for en E-type led af samme sygdom som alle andre britiske biler, de rustede så snart de så en regnbyge i det fjerne.

Klar til en store tur med sandblæsning, glas eller knuste nøddekskaller. Hvad der er mest skånsomt.

Nu bliver den sjældne E-type Serie 1 4,2 fra 1964 restaureret, så den kommer til at fremstå 100 procent original, – næsten, og efter endt arbejde vil bilen være bedre end den dag den rullede ud gennem fabriksporten.

Fra 3,8 til 4,2

Jaguar E-type blev lanceret i 1961. Motoren var Jaguars 3,8 liters, der ydede 241 HK, hvilket var mere end imponerende i begyndelsen af 60’erne. I 1964 kom så denne voldsomt eftertragtede 4,2 liters, som i princippet var en opboret 3,8’er, men ikke helt. Der var lagt en del forbedringer i den 4,2 liters, blandt andet en forbedret krumtap og bedre lejer, men ydelsen blev ikke øget, selv om motorvolumen blev øget med 400 kubik. Til gengæld blev motorens moment markant forbedret, ligesom Jaguar forsøgte at løse et af bilens kendte problemer med køling. Man gav blandt andet bilen elektrisk blæser, men ellers var det bilens uafhængige hjulophæng, skivebremser hele vejen rundt og tandstangstyring, der gjorde E-typen til noget særlig, sammen med bilens ikoniske design.

Bilen bærer stadig tydelig præg af den tidligere udbedring af bilens karrosseri efter mødet med den britiske dækvæg i 1965.

Bilen bliver totalt adskilt. Hvert eneste lille eller større angreb af rust blive udbedret, bilen bliver sand- , glas, eller blæst med nøddeskaller, så karrosseriet kan blive genopbygget helt fra bunden.

Det samme gælder motor og gearkasse, der bliver totalt renoveret, eneste forbedring fra det originale er en ny type alu-køler, der sammen med en kraftigere blæser løser bilens problem med høj motortemperatur, og så må vi ikke glemme den elektroniske tænding, som forbedrer motorens præstationer.

Original kabine

Bilens kabine er på grund af så få kilometer og tilsvarende meget begrænset brug,  så velbevaret, at den kan istandsættes. Læderstuen og alt bliver pudset og poleret, så det skinner som i 1964, og hvad koster så sådan en omgang.

Den legendariske 4,2 motor bliver totalt renoveret, det eneste nye er elektronisk tænding. De tre SU karburatorer skal selvfølgelig køre videre, selv om de er et helvede at justere. Det sker en ad gangen, en karburator trimmes, mens de to øvrige er ude af drift.

Billigt er det nok ikke, men netop fordi bilen er denne 4,2 med de helt rigtige lygter, hvor indmaden udskiftes til halogen, har det ikke afgørende betydning, for denne E-type indbringer svimlende summer, når de en sjælden gang kommer på auktion.

Originalitet er helt afgørende for prisen på ægte klassikere, og denne E-type bliver udelukkende restaureret med originale dele, og noget så usædvanligt som bilens originale benzintank, er i så god stand, at den overlever den gennemgribende restaurering.

Jaguar E-type Serie 1 gik ud af produktion i 1967. De senere Serie 2 og 3 er ikke så eftertragtet som Serie 1, og 4,2’eren er toppen af kransekagen.

100 procent original kabine. En lækkerbisken for enhver samler, hvor selv den mindste forkerte spændeskive trækker ned.

Motoren er ude.

Den originale lak bliver måske ændret under restaurering. Farven vil så skifte til en anden original farve.

På vej til smuksering.

Måske den mest legendariske front på nogen bil. På Serie 2 blev luftindtaget gjort større.

E-type havde 4-trins gearkasse.

Før man gjorde noget som helt ved motoren på en Jaguar med 6-benet rækkemotor, tog man trykluftslangen, og kørte en tur nede omkring tændrørene mellem ventildækslerne. Selv den mindste smule skidt eller måske en vildfaren møtrik, havde det med at falde gennem tændrørshullerne. Når motoren så blev tørnet, ville den fremmede genstand ødelægge ventilerne, og lyden er kækkende ventilhoveder, var velkendt på Jaguar værkstederne.

Faktisk forbløffende lidt rust.

Den helt rigtige tekst bag på en E-type.

Tiden gik i stå i 1965.

Originale trådfælge kræver en kærlig hånd.

Originale lygter og kofangere. Fra Serie 2 blev kofangerne ændret, og i USA direkte ødelagt p.g.a. krav fra myndighederne.

Dør og skærm mødes, og pasformen er god.

Pin It on Pinterest