Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. May '19 18:07 by Jørli Petersen

Den lette garde

Flere længder men også modeller med vidt forskellig nyttelast, som igen giver mulighed for flere typer undervogn. Der er frit valg på mange hylder på den varebil, der har ryddet hylderne for pokaler i 2019.

Vi har ikke kørt de første 100 meter i Citroen Berlingo, før den første overraskelse melder sig. Noget i retning af et ”hov”, – den kører da faktisk ganske udmærket, og det skal tillægges alt det positive vi lige kan finde i farten, for forventningen var en tom kassevogn i den mindre klasse med helt tomt varerum, ikke så meget som et enkelt kilo i varerummet, så vi havde forventet en let hoppende bagaksel, godt med bump fra den høje indkørsel vi netop havde fået i bakspejlet, foruden et ganske hurtigt retningsskift, fordi vi skulle en tur til venstre ved næste lyskurve.

Det var styrereaktion og undervognens reaktion der sendte signaler til den indre notesblok, og man kan godt mene, at det er den klart bedste model Berlingo vi har til test, men hvad er den bedste varebil? Er det den version der har den bedste nyttelast, er det bilen med størst motor, er den den model med tre siddepladser i kabinen, eller er det den type ny varebil, der har alt det elektroniske gejl, som sælges under flere navne, herunder flådestyring som andre igen kalder for Big Brother.

Her på redaktionen måler vi biler efter den etiket de har påklistret fra fabrikken, og gør man det, er der ingen falsk varebetegnelse når vi mener, at denne model Berlingo kun fås bedre på et enkelt punkt, – det er hvis bilen var forsynet med nogle flere ruder, og helst ruder hele vejen rundt.

Den version findes heldigvis på gule og delvist kulørte plader, men mange vil mene vi er gået galt i byen, når vi kan kalde en varebil med kun 464 kg i ren og effektiv nyttelast for den bedste, og disse kritikere har naturligvis ret, men ønsker man Berlingo med større nyttelast skal man vælge den udgave der har 2380 eller 2400 kg totalvægt, så følger nyttelasten eller lasteevnen naturligt med, men det betyder også en noget anden undervogn, en meget kraftigere undervogn, og så kører den slet ikke så godt som denne version Berlingo, som i overflod også er forsynet med model

Der fyldt godt om med alt det nymodens sikkerhed. Ingen fornemmelse af tarvelig varebil.

programmets bedste teknik.

Den store vinder

Citroen Berlingo med søskende har vundet hvad der er værd at vinde i 2019. Van of the Year i Europa, Årets Varebil i Danmark 2019 og senest ligger Berlingo m.v. i top på den løbende danske hitliste over de bedste varebiler, Gul & Godkendt, – som seks danske fagmedier står bag.

Her finder du Berlingo i top i to kategorier. Både den lette garde under 2000 kg totalvægt og den noget mere krævende kategori, der går til 2500 kg, Berlingo er den klare vinder begge steder, men der er faktisk ganske stor forskel på de to udgaver af samme bil, og denne ”lette” Berlingo er bilen med de klart bedste køreegenskaber. Det er også bilen med klart bedst komfort, det er bilen som selvfølgelig har bedst styring, som ingen hænger tæt sammen med opsætning af undervogn, og hvis du har lagt vejen forbi ”Gul og Godkendt”, kan du se, at det kun er enkelt udgave af Berlingo der får titlen som lidt bedre end andre gode varebiler i samme klasse.

I kategorien mellem 2000 og 2499 kg skal du vælge den 130 hestes diesel med automatgear for at få den helt rigtige og klart bedste version, mens alle udgaver af Berlingo med totalvægt under 2000 er bedre end de få konkurrenter.

Berlingo med stor eller meget begrænset last. Testbilen er den lette, men her er en Berlingo læsset med 900 kg.

Forklaringen på den skarpe opdeling i den dyre ende er følgende. Først er konkurrencen særdeles skarp i klassen omkring 2500 kg. Det er en type varebil som vælges af flere og flere, men det helt afgørende til fordel for Berlingo m.v. er selvfølgelig, at vi mener 130 HK er den helt rigtige motor til denne varebil, og vigtigst er alt er måske det automatgear der følger med, hvis man køber en Berlingo Automatic.

Her er der ikke sparet på noget som helst. Ikke nogen fedte-gearkasse med´, tøvende, langsom og halvautomatisk gearkasse, ingen halvgammel type 6-trins eller tilsvarende, den 8-trins i Berlingo er det nyeste nye, det er en type automatkasse man kun finder i personbiler i den noget dyre ende, så det er ekstra luksus, at finde sådan en type automatkasse i en helt almindelige varebil.

Det er næsten indlysende, at det er den helt rigtige til bykørsel, det er en automatkasse der også opfører sig anstændigt når bilen kører med noget der ligner fuldt læs, og selv om det officielle merforbrug for automatgear er 0,6 km/l efter den nye WLTP norm, vil det være totalt umuligt at genfinde denne måling i det daglige forbrug.

Næsten den bedste

Vi har kredset om udtrykket ”næsten den bedste”, og det er selvfølgelig vurderet internt blandt mulighederne for de tre (snart fire) udgaver af Berlingo.

Den franske vinder fås med fire typer motor, heraf en enkelt benzin på 110 HK. PSA-bilen fås også med 130 hestes benzin, men så er det ikke en Citroen, som til gengæld kører fuldt program på diesel med 75, 100 og 130 HK som testbilen.

Tjek lige det der står på klappen. Berlingo kan kører med 30 procent biobrændstof, men i Danmark er vi stadig ikke kommet længere end sølle fem procent.

Alle typer benzin er desværre af den 3-benede type, den 75 hestes diesel er ægte sparebil, som kun bør kunne lokke udlejningsfirmaer, 100 hestes diesel er i bund og grund nogenlunde, men vælger man 100 HK betyder det 5-trins gearkasse, som ikke er afstemt godt nok, og derfor kan vi ikke anbefale andet end diesel og 130 HK, hvor den manuelle udgave har 6-trins gearkasse, som burde være et mindstekrav til Berlingo.

Indretningen af Berlingo er uden de store minus-punkter, vi vil som vanligt gerne have lidt mere polstring rundt om i bilen, gerne omkring armlæn, der er pænt med aflæggepladser og lukkede rum, sæderne er anstændige uden at være helt super-duper, men det der især bør fremhæves hos denne lette Berlingo, er bilens komfort og køreegenskaber. Hvis man kan klare sig med begrænset lasteevne, kan vi anbefale den lette udgave og kan man klare sig uden lukket varekasse, vil vi også anbefale den dansk ombyggede Berlingo personbil, som pludselig leveres med ruder hele vejen rundt, endnu mere komfort i kabinen og mulighed for endnu mere udstyr.

Citroen Berlingo 1,5 HDi 130 aut

Berlingo har også lagt sig på i top på Gul og Godkendt listen, som du kan finde andet sted her på siden. Berlingo vinder i hele to vægtklasser, men læg især mærke til den version der fører den skrappe 2500 kg klasse, for det er ikke alle versioner af Berlingo, der er bedre end andre gode varebiler.

Pris: fra 87.990 kr excl moms

Pris for testbil: 193.237 kr

heraf moms 32.247 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

8-aut

131 HK v. 3750 o/m

300 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,6 sek

Tophastighed: 181 km/t

Forbrug: 23,3 km/l

Kørevægt: 1586 kg

Totalvægt: 464 kg

Trailer: 730/1350 kg

Rækkevidde el: 45 km

CO-2: 113 g/km

Pin It on Pinterest