Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. October '16 14:30 by Jørli Petersen

Den milde hybrid

Suzuki går sine egne, og mange gange lidt uforståelige veje, også når det handler om hybrid, som er et beskedent hybridsystem, men alligevel med mere effekt med først antaget.

Suzuki går sine egne, og mange gange lidt uforståelige veje, også når det handler om hybrid, som er et beskedent hybridsystem, men alligevel med mere effekt med først antaget.

SHVS lyder som endnu en kompliceret og uvelkommen forkortelse i bilernes verden, men vi napper de fire bogstaver fra den lette ende, og forkorter det hele til Mild Hybrid, selv om det betyder Smart Hybrid Vehicle by Suzuki, som i bund og grund er en form for ekstraudstyr, som med lidt beslag og måske et par galopskruer, kan sættes på bilen for enden af samlebåndet.

Nå, -nu skal man ikke tage de syrlige bemærkninger alt for surt, for Suzuki har gjort det i en god mening, men når vi lurer lidt på den form for hybrid, er det netop fordi det ligner noget eftermonteret.

Her er ekstra komponenter, som er forskellen på almindelig basis-Baleno og den milde hybridversion.

Her er ekstra de få komponenter, som er forskellen på almindelig basis-Baleno og den milde hybridversion.

Udgangspunktet på Suzukis SHVS er et mere avanceret batteri/akkumulator og en lidt mere avanceret form for Dymostart, som kan spores tilbage til biler som NSU.

NSU’s Dymostart var en kombineret dynamo og startmotor. Noget ganske primitivt i bilernes yngre dage, det blev betragtet som en besparelse, men den kombinerede enhed er tilbage hos flere bilmærker, og nu også hos Suzuki, hvor enheden også er godt og grundigt syltet ind i en masse elektronisk styring, og formålet med alt det ekstra til en Baleno standard, er at give bilen lidt flere kilometer på en liter benzin.

Virker det?

Svaret på det kritiske spørgsmål er et ja. Det er endda et ubetinget ja, Suzukis system Mild Hybrid virker, vi kan tydeligt se bilen lade i påløb, med den helt rigtige påvirkning og den helt rigtige hastighed på bilen, kan vi endda mærke det lille tilskud fra den kombinerede elmotor, og vi benyttede testperioden, til at være rigtigt slemme ved den milde hybrid-Baleno.

Nå vi racer rundt i det danske landskab under vilkår, som ikke nødvendigvis handler om at spare de dyre dråber, når vi et forbrug på 19,2 km/l.

Selv om Baleno hører til i klassen med Corsa, Rio og Fiesta, er der alligevel meget plads i bilen. Pladsforholdene på bagsædet overrasker, og det samme gør bilen vægt, som er usædvanlig lav.

Selv om Baleno hører til i klassen med Corsa, Rio og Fiesta, er der alligevel god plads i bilen. Pladsforholdene på bagsædet overrasker, og det samme gør bilen vægt, som er usædvanlig lav.

Sammenlignet med de 25 ECE-kilometer er det ikke noget at prale af, men vi siger alligevel – rigtig flot. Vi har kørt mange biler med betydeligt dårligere resultat, og vi har kørt dieselbiler, som ikke når det forbrug, som vi kan nå med Baleno Mild Hybrid.

Næste spørgsmål er det rigtigt grimme. Kan det betale sig, at give en højere pris for en Baleno model hybrid, frem for en standard Baleno, der kan købes fra priser, der ligger omkring 30.000 kr lavere?

Vi kommer med et todelt svar. Hvis du udelukkende køber Mild Hybrid for at tjene merprisen ind ved at køre længere på literen, og måske endda opnå en lavere afgift til staten, så kommer det aldrig til at ske. Man kører slet og ret ikke så meget længere, at det kan retfærdiggøre den lidt gustne merpris, men hvis ud har en ide om at hænge en god bunke udstyr på din standard Baleno, kan det måske alligevel betale sig.

I top på udstyr

Baleno hybrid er ikke kun den tekniske mest avancerede model, det er også den i særklasse bedst udstyrede med 16-tomme hjul, alufælge og masser af lækkerier og forbedringer indendørs. Hvis man lægger prisen på alt det udstyr til standardbilend grundpris, så nærmer vi os, og prisen til hybrid-modellen er noget nærmere, – så man skal ikke bare glemme en Baleno hybrid, som på typisk Suzuki maner har valgt sine egne tekniske løsninger.

SHVS eller bare Mild Hybrid. Vi foretrækker den sidste betegnelse.

SHVS eller bare Mild Hybrid. Vi foretrækker den sidste betegnelse.

Man kan ikke beskylde Suzuki for at rende i andres fodspor, Baleno med den to-ventilede motor og den tilbyggede hybridløsning, siger vist alt om Suzukis trang til at gå egne veje, men man må også godt spørge, om det i det hele taget giver nogen mening, at gøre det på Suzukis måde? Vi har faktisk ikke noget svar på det spørgsmål.

Taler vi præstationer, er Mild Hybrid identisk med basis Baleno. Forskellen er lidt længere på literen til hybrid og så en lidt højere vægt, med tilhørende lavere lasteevne, men selv om den dyrere hybrid-Baleno er lidt tungere, er Baleno fortsat en meget let bil, med en kørevægt under 1000 kg, og det er både usædvanligt og en del af hemmeligheden ved Balenos ganske gode køreegenskaber, som vi i parentes bemærket godt kunne tænke os at pille lidt ved. Lidt stramninger hist og pist, og man vil have en bil med rigtigt inspirerende køremåde, som peger i retning af GTI.

Suzuki Baleno 1,2 SHVS Exclusive

Baleno er en klassisk 5-dørs hatchback med god kabineplads og lidt mindre plads til bagage.

Baleno er en klassisk 5-dørs hatchback med god kabineplads og lidt mindre plads til bagage.

Pris: fra 164.990

Pris for testbil: 168.990 kr

Motor: 1,2-liter 4-cyl

5-trins man

90 HK v. 6000 o/m

120 Nm v. 4400 o/m

0-100 km/t: 12,3 sek

Tophastighed: 180 km/t

ECE-snit: 25,0 km/l

Kørevægt: 990 kg

Totalvægt: 1405 kg

Trailer: 400/1000 kg

CO-2: 93/km


Pin It on Pinterest