Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. September '19 16:21 by Jørli Petersen

Den nye generation

Corolla hylder de gamle dyder, og tilføjer nye kunster fra Toyota. Topsælgen i den nye generation Corolla forventes at blive testbilen med 1,8 liters benzinmotor tilsat klassisk Toyota hybrid.

Første Toyota Corolla dukkede op i 1966, og i rigtigt mange år, var den en af danskernes klare favoritter, men af uransagelige årsager mente Toyota, at man skulle forsøge sig med noget Auris, og resultatet kender vi.

Nu er Corolla tilbage, og vi har tidligere budt den gamle traver velkommen tilbage, og efter første rundgang med Corolla, er det en varm velkomst vi sender til den nye type Corolla, som på rigtigt mange områder er meget bedre end både tidligere Corolla, og selvfølgelig også i forhold til den unævnelige Auris.

Først en stor tak til Toyota, for ikke at falde i den grimme 3-cylindrede fælde. Hele motorprogrammet i den nye generation Corolla har fire cylindre, den mindste på 1,2 liter uden nogen dikke-darer af nogen art, er en klassisk og tidstypisk 4-benet med 116 HK, sjovt nok er det en model Toyota ikke forventer sig det helt store af målt på solgte modeller, så opmærksomheden samler sig om alt det testbilen repræsenterer, en 1,8 liters benzinmotor tilsat en veltrimmet hybridenhed, som er ved at blive en helt ægte Toyota specialitet, for ingen laver hybrid som Toyota, der har et meget stort forspring på dette område.

1,8 motoren er hentet direkte fra Prius, men den tekniske løsning er klassisk Toyota, det er mekanik til hverdagen, det er en motorpakke der samlet lægger 122 HK, så der er ikke tale om spræl og farver, selv om Toyota for tiden gør et stort nummer ud af, at det skal være slut med med kedelige biler.

Det store plus

Hvis vi skal være lidt begynder-grove over for ny Corolla, kan vi godt kalde teknikken lidt kedelig, mens vi på den anden side, må give masser af kredit til hybriddelen, som fungerer bedre end nogensinde. Det er en kendsgerning, at batteripakken er blevet større, at rækkevidden til kørsel på ren el er blevet mærkbart længere, at alt det med start-stop er forbedret nok engang, så vi nærmer os perfektion, og så indrømmer vi gerne, man man i hybridbiler hurtigt bliver lidt afhængig af den ekstra gang moment, man får fra det elektriske system, som giver fornemmelse af en noget kraftigere motorpakke end det rent faktisk er tilfældet.

Stationcar til alle hverdagens trivialiteter.

I rene data henter vi 163 Nm fra batteridelen, mens benzinmotoren kun yder de 142 Nm, og så kommer vi til den helt store overraskelse ved Corolla 1,8 hybrid 122 HK og en pænt stor stationcar, – bilen kører overraskende langt på en liter helt almindelig benzin, frisk hevet op fra Nordsøen.

Det officielle forbrug siger 22,2 km/l efter den mere barske WLTP norm, som skal give et mere sandfærdigt billede af det egentlige forbrug. Da vi tankede første gang, blev vi helt ærligt noget overrasket. Hvad pokker! Kan der ikke være mere i tanken???

Herfra blev vi meget opmærksomme på bilens forbrug, men mønstret gentog sig, der er rigtig langt mellem de kedelige besøg på tankstationen, vi kørte mange kilometer på lande- og motorvej, men alligevel havde vi et forbrug der lå og svingede rundt om de 20 km/l, uden vi gjorde noget som helst, for at køre særligt langt på literen.

Fryd og gammen?

Første indtryk af Corolla er generelt positivt. Toyota har fået mere styr på deres design, Corolla er ganske vellykket, faktisk en ganske nice automobil, og det første indtryk bliver ikke mindre godt når vi sætter os i kabinen.

Rigtig pænt og nydeligt, gode sæder, god oversigt, vi genkender hurtigt et par Toyota specialiteter, vi har fint udsyn hele vejen rundt, og meldingen fra bagsæderne er også positive, ligesom bagagerummet i den pænt rummelige stationcar er nydeligt, vi noterer både lav læssehøjde og ingen grim indvendig kant, når tunge kufferter skal ud af bilen igen.

Velordnet og praktisk kabine med god siddekomfort.

Køremæssigt er vi også et pænt skridt bedre end den unævnelige forgænger. Især styringen er bedre, gode og hurtige reaktioner fra de styrende hjul, undervognen er helt som forventet sat op til komfort, små og lidt større ujævnheder opsuges uden problemer i undervognen, og både retningsstabilitet og kurveegenskaber henter et anerkendende nik, når både batteri og benzinmotor bliver sendt på arbejde i lidt skarpe kurver.

Læg nu mærke til, at vi for få linjer siden skrev komfort om bilens undervogn, og Corolla er først og fremmest komfort og økonomi, der krydres med et ganske pænt design og god daglig funktion på stort set alle områder, så er det hele fryd og gammel?

Svaret er selvfølgelig nej, det minus vi har til Corolla, er det klassiske vi altid hiver frem, når vi har fingre i en Toyota hybrid, – CVT gearet. Det såkaldte milliongear har aldrig, og bliver aldrig vor livret. Vi opfordrer nok engang Toyota til at finde på noget andet, og så medgiver vi, at kritikken på en eller anden måde trænger gennem panser og plade hos Toyota, for man arbejder tydeligvis med teknikken, det bliver bedre og bedre. Hvis man bare lusker almindelig bykørsel, går det såmen ganske udmærket, her mærker man ikke alverden til milliongearet, programmeringen har nogenlunde styr på begivenhederne, men prøv så at sparke til samtlige 122 HK.

Man kan ikke påstå Toyota presser livet ud af teknikken. 1,8 motoren tilsat hybrid skal kun præstere 122 HK.

Herfra hyler motoren fra grænsen omkring det røde felt, – helt unødigt, og noget man ikke ser på samme måde med andre typer automatgear, men Toyota lider af ulykkelig forelskelse til CVT gearkassen, og den store undskyldning fra Toyota er alt det med økonomi.

På det punkt er vi berøvet mulighed for dokumenterbar indsigelse, for vi har ikke mulighed for at teste Corolla med en anden type automatgear, så vi lader Toyotas påstand stå alene, mens vi drømmer om en anden løsning, som efter vor opfattelse vil gøre Corolla – og Toyotas hybridbiler i det hele taget – endnu bedre, og læg mærke til vi skrev ”endnu bedre”, for målt med den almindelige hverdags målestok, er vi særdeles tilfredse med seneste generation Corolla.

Toyota Corolla St.C 1,8 VVT Hybrid

Pris: fra 227.990 kr

Klassisk Toyota er 3-dørs, men fremtiden peger mere i retning af en stationcar, som godt kan kaldes ganske vellykket målt på alle leder og kanter.

Pris for testbil: 290.480 kr

Motor: 1,8-liter 4-cyl

CVT aut

122 HK v. 6200 o/m

142 Nm v. 3600 o/m

0-100 km/t: 11,1 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 22,2 km/l

Kørevægt: 1274 kg

Totalvægt: 1875 kg

Trailer: 450/750 kg

ejer 500 år

250 som firmadyt

142 Nm er fra benzin

de 122 er samlet ydelse – 71 HK rent fra elmotor

Pin It on Pinterest