Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. January '22 11:17 by Jørli Petersen

Den nye gigant

K.W. Bruun begyndte at handle med biler i 1914, ved årsskiftet til 2022 har den danske importvirksomhed overtaget de bilmærker, der var indeholdt i Fiat-koncernen, som til sidst gik under navnet FCA. Denne udvidelse gør K.W. Bruun til en klar nummer to på det danske marked. Billedet er det tidligere K.W.Bruun, der lå på hjørnet ved Østerport station. Bemærk luftledningerne til sporvogne øverst i billedet.

Stellantis og K. W. Bruun. Disse to navne repræsenterer er den næste bilgigant, både internationalt, men også på det danske marked, for mens den tidligere PSA koncern med kinesiske penge i ryggen, har opkøbt det vi kan kalde Fiat koncernen, hvis rigtige navn til sidst var FCA, har K.W. Bruun nu overtaget den danske import af de biler, der hører under Fiat koncernen.

Sammenlagt bliver K. W. Bruun Danmarks største importør målt på antal af bilmærker, men ikke på antal solgte biler.

Efter K.W. Bruuns overtagelse af de bilmærker der hører under Fiat koncernen, står den nye mega-importør for følgende bilmærker.

Den næste Fiat Panda kommer også som ellert.

Abart, Alfa Romeo, Citroen, Chrysler, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Mitsubishi, Opel og Peugeot.

Der har været meget langt mellem nyheder de seneste år, men det nye samarbejde skulle blandt andet resulterer i denne nye Punto i 2023. Bilen er Fiats udgave af Peugeot 308.

Ikke alle bilmærker er officielt på det danske marked, og under Chrysler finder man yderligere bilmærker, som kan foldes ud, hvis det skulle blive aktuelt, men selv om der er tale om en længere række bilmærker, bliver den nye udgave af K.W. Bruun ikke Danmarks største bilimportør målt på antal solgte biler.

K.W. Bruun er nummer to, samlet solgte de mange bilmærker 34.708 personbiler i 2021, hvilket betyder en markedsandel på 18,7 procent. Dette tal og markedsandel overgås kun af Skandinavisk Motor Co, der solgte 45.647 personbiler svarende til 24,3 procent, men både K.W. Bruun og SMC overgås i salg, når det gælder varebiler, hvor Ford stikker næsen frem, med en markedsandel på 22,4 procent, men her rykker den nye danske nummer to helt tæt på Ford med en markedsandel på 21,7 procent, og igen får K.W. Bruun forklædte Renault biler på modelprogrammet, idet Fiat Talento er en Renault Trafic, som også vil skifte ham så hurtigt som muligt, så den kommende Fiat bliver helt identisk med de biler, vi allerede kender fra Citroen, Opel og Peugeot.

Fiats seneste succes ligger helt tilbage til 2007, hvor den genopfundne 500 blev sendt på gaden.

Historien om K.W. Bruun starter i 1914, hvor den oprindelige ejer begyndte at sælge biler. Import af Peugeot, som var det egentlige startskud til dagens store danske importør, stammer tilbage fra 1950’erne, og i dag ligger koncernens hovedkontor på Ryvangs Alle, mens den egentlige styring af de mange biler finder sted på Hovedvejen i Glostrup.

En legendarisk Fiat, Topolino fra 1936. Navnet kan oversættes til “lille mus”.

K.W. Bruun er i dag en familiefond, og betegnelsen koncern nævnes i forbindelse med K.W. Bruun, som i 2021 også vendte tilbagte til det gamle navn, efter at have hedder Interdan i en årrække.

Den nye fusion mellem danske FCA og K.W. Bruun afventer endelig godkendelse af de danske konkurrencemyndigheder, men den proces har allerede været under EU’s lup, da fabrikkerne slog pjalterne sammen, og når det sker, vil der igen ske noget med det tidligere så mægtige Fiat, der for ikke så mange år siden, var blande de store mærker i Danmark.

Stellantis er ikke et nyt bilmærke, men en kæmpekoncern, der har en længere række bilmærker på samvittigheden. Med den seneste rundt opkøb, er Stellantis nummer fire i verden.

Hvis du har sådan en Dino Spider 1966 gemt i laden, så skal den ikke køres til skrot. Den er en formue værd.

I 2021 var Fiat en skygge at fordums styrke, markedsandelen for personbiler er nede på 1,1 procent, mens det går lidt bedre med varebilerne, her er Ducato med brødre på tre procents markedsandel, men hvis K.W. Bruun gør som de plejer, så skal der nye boller på suppen. Der skal kort og godt sælges biler, og alle sejl sættes til, ligesom dårligt sælgende modeller skæres væk.

K.W. Bruun har også import af de klassiske PSA mærker i Sverige. Om Fiat Sverige også skal flyttes over til den danske virksomhed lyder sandsynligt, men det er langt fra besluttet, men en ting synes åbenbar, der er potentiale i de nye bilmærker i koncernen, og K.W. Bruun, som også er ved at bygge et helt nyt oplevelsesunivers for biler på den anden side af gaden ved Frilandsmuseet i Lyngby, vil sætte skub i den italienske bilkoncern, som ser ud til at have slumret i uvished i årevis, mens man har ledt efter nye ejere.

Peugeot er det store mærke i den nye Stellantis koncern, der har godt med kinesiske penge i ryggen. Det bliver meget passende markeret med en ny typer hyperracer, der skal køre Le Mans midt i juni. Stellantis har også fået en fod indenfor i formel 1, da man har overtaget Alfa Romeo, som i formel 1 sammenhæng kører med Ferrari motorer, og Ferrari er ikke en del af det nye Stellantis.

Der er ikke truffet nogen beslutning om et kommende hovedkvarter for Fiat Danmark. Dagens importør ligger på hjørnet af Roskildevej og Herstedøstervej i Glostrup, og det er ikke sandsynligt, at Fiat med tilhørende mærker skal flyttes til K.W. Bruuns nuværende hovedkontor, hvor man sidder som sild i den berømte tønde, efter at fået både Citroen og Opel i huset. Eneste bilmærke der synes urørt på Hovedvejen med egen indgang i den diskrete ende af huset, er Mitsubishi, som i disse år nyder en meget tilbagetrukket tilværelse på det danske marked. Mitsubishi solgte i 2021 258 personbiler og 18 varebiler.

Pin It on Pinterest