Den nye skattefidus
Folketinget sætter skub i salget af biler med særligt miljøvenlig teknik. De biltyper der tilgodeses er den rene el-bil, biler af typen plug-in hybrid og brintbiler, – eller biler med brændselscelle, men det er ikke alle danskere, der fÃ¥r muligheden for at deltage i festen.
Folketingets tiltag gælder udelukkende firmabiler, og i første omgang har Folketinget vedtaget at give en rabat på 40.000 kr fra 1. april til og med den 31. december 2020.
De 40.000 kr i rabat givet som en ekstra lav beskatning på 3.333 kr for hver måned fra den 1. april, hvor de 3.333 kr fratrækkes i det man kalder den skattemæssige værdi / belastning for de mennesker, der kører en af disse biler som firmabil.
I praksis betyder det, at hvis man eksempelvis bliver beskattet af 5.000 kr om måneden for firmabil, slipper man fra 1. april med en bruttobeskatning på 1.667 kr, og efter en tur i den store skattemaskine, er der tale om en mærkbar nedgang i det månedlige skattetræk for at have firmabil.
Vindere og tabere
Den helt store vinder i kampen om købernes gunst, er de biler som allerede er på det danske marked, men det er også de bilmærker, der har så godt gang i produktionen, at man kan levere biler mere eller mindre fra dag til dag, for skal man have fuld værdi af Folketingets nye tiltag, skal man være med fra start, da det ekstraordinære tilskud gives som et månedligt tilskud, og ikke som et fuldt beløb.
Hvis man eksempelvis først kan få sin nye plug-in hybrid leveret i september måned, kan man ikke få 40.000 kr som det fulde fradrag for året, man får kun for fire måneder, så spørgsmålet er selvfølgelig, hvem kan levere?
Her står især koreanske biler stærkt på markedet. Kia er i forvejen den store vinder på det danske PHEV marked (plug-in) Kia Niro er topsælger, men det koreanske mærke har flere modeller, og nyeste skud på stammen er populære Ceed som plug-in hybrid, der har en listepris så behagelig som 260.000 kr.
Omsat til firmabil, bliver det pludselig ekstra attraktivt at få firmabil, men der bliver så voldsom rift om plug-in hybrid bilerne, at der ikke kan blive tale om ekstraordinær rabat til selv de største kunder, for Kia og alle de andre, kan sælge alle de plug-in hybrid biler man kan producere.
Hvis vi regner lidt på Kia Ceed Plug-In hybrid, ligner det en månedlig skattebelastning omkring 1650 kr i bruttotal, men det er også værd at skæve til Hyundais Nexo, der er den eneste brintbil på det danske marked, der kan købes under helt normale vilkår, Denne bil kan blive særdeles attraktiv med det statslige tilskud til den månedlige udgift, mens Mitsubishi Outlander også kan få et næsten folkeligt gennembrud som Plug-In hybrid.
Den store og ganske lækre Outlander har en købspris under 300.000 kr som Plug-In, og hvis vi skal give et bud på den månedlige bruttobelastning, ligner det en skatteværdi omkring 2850 kr om måneden.
Det ubesvarede spørgsmål er selvfølgelig: Hvad sker der efter den 31. december 2020? Vil Folketinget forsætte med den skattevenlige indstilling til de danskere, der kan få firmabil, for den nye lov gælder udelukkende for en begrænset del af alle danskere, og det er tydeligt, at regering og Folketing har det formål, at få virksomheder til at prioritere mere miljøvenlige biler.
Ulempen ved Folketingets nye regel for firmabiler er også, at det er begrænset hvor mange firmabiler der sælges fra lovens vedtagelse ved månedsskiftet til februar og frem til 1. april. Man skal være mere end almindelig heldig, hvis man kan udnytte det nye tilskud fuldt og helt, for ingen ved som sagt, hvad der sker i 2021.
Den sidste ulempe er alle de bilmærker, som er på vej med Plug-In biler, men ikke når frem til målstregen. Mange bilmærker sender først deres Plug-In biler på markedet kort før nytår 2020, og så kan det være for sent.
Men Hyndai, Kia, Mitsubishi og Toyota må smile bredt over det nye tiltag, for disse fire bilmærker har Plug-In hybrider klar til salg, og det er Plug-In bilerne der bliver den store vinder i den nye dyst om ekstra miljørabat på firmabilen.