Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. February 15:27 by Jørli Petersen

Den nye type ellert

Ny Hyundai Ioniq 5 har hele tre meter mellem for- og bagaksel. Heldigt der ikke ligger en motor på tværs i motorrummet, men i bedste fald en lille elmotor, som gør det muligt, at få store hjuludslag, så bilen kan parkeres nogenlunde let.

Der er ingen tvivl. Den nye udgave af Hyundai Ioniq er radikalt anderledes end sin forgænger, og den er lige så anderledes i sin opbygning.

Den kommende Ioniq 5 er en el-bil. Slet og ret. Hele bilen er konstrueret som en el-bil, og det sikre bevis på sit formål, ser man på bilens akselafstand. Der er hele tre meter mellem for- og bagaksel, og en så voldsom akselafstand er usædvanlig i det hele taget for personbiler. Det er kun de største limousiner, der kan vise så velvoksne tal, men for en el-bil betyder det, at der bliver plads til rigtigt mange batterier mellem bilens aksler, og det er hele forklaringen på de tre meter.

Målt i størrelse, kan ny Ioniq sammenlignes med en Opel Astra St.C, men der er kun et minimalt udhæng over både for- og bagaksel.

Den voldsomme akselafstand er identisk med akselafstanden på en VW Transporter, men selvfølgelig er Ioniq 5 meget kortere. Det er som om Hyundai har afsluttet bilen for enden af hjulkasserne, skruet kofangerne direkte ”på hjulene”, og i størrelse kan den 5-dørs Hyundai sammenlignes med Opel Astra og Renault Megane som stationcar, og rent faktisk er totallængden på Ioniq 5 identisk med længden på Hyundais brintbil Nexo.

Teknisk er der næsten frit valg på mange hylder. Ioniq 5 kommer med fire motorer og flere størrelser batteri. Batteripakke fra 58 til 72,6kWh, motorer på 170, 218, 235 og 306 HK, ligesom man kan vælge mellem træk på alle fire eller alene på baghjulene, for Ioniq er en el-bil med to motorer.

Ny Ioniq handler også om det indre. Der er bunker af plads i kabinen, og for at gøre bilen endnu mere rummelig, er sæderne gjort “tyndere”, ligesom midterkonsollen kan forskydes frem og tilbage.

Vælger man den optimale løsning, kan man få en rækkevidde op til 470-80 WLTP kilometer. Det er også interessant at notere, at det rigtige valg af model kan give en tophastighed op til 185 km/t, mens 0-100 fra den hurtigste Ioniq 5 kan gøres på 5,2 sekund.

Designmæssigt har Hyundai strammet sig gevaldigt an. Ioniq 5 er anderledes på en lang række punkter, og det usædvanlige handler også om kabinen, som må være ekstra rummelig, når bilens akselafstand er oppe på tre meter.

Samtidig har Hyundai formået at gøre forsæderne knap så tykke, – der er en anden form for polster i bilen, og så må vi vente med at finde ud af, om den nye typer sæder også er komfortable.

Med så rummelig kabine, ligner ny Ioniq 5 en oplagt ministerbil. Faktisk ville det være fantastisk, hvis danske ministre blev sendt på gaden i en topmoderne el-bil. Det vil sikkert gøre den politiske lovprisning af elbilen mindre voldsom.

Til gengæld er der skærme fra yderst til inderst. Det er lige før Tesla synes at mangle skærmkapacitet målt i direkte sammenligning, der er også et stort head-up display, midterkonsollen kan flyttes i længderetning, og Ioniq 5 er forberedt på fremtidige systemer, der skal gøre bilerne mere og mere selvkørende.

Endelig handler det selvfølgelig om el-bilens svage punkt. Ladetider og systemer. Her lover Hyundai ladesystemer, der kan trække op til 800 V. Man kan benytte kommende ladere, der yder 350 kW, og hvis sol og måne står rigtigt, kan man oplade bilen fra 10 til 80 procent på 18 minutter.

Men, for der er selvfølgelig et men. Vi har stadig ingen 350 kW lader. 80 procent af bilens rækkevidde er i bedste tilfælde 385 km, herfra skal vi trække de 10 procent, der var tilbage i rækkevidde før opladning, og så må man for alt i verden ikke køre de lovede 185 km/t på vej mod Gardasøen. Vil man køre langt, skal man fortsat køre optimalt.

Fire motorer, flere størrelser batteri og en rækkevidde op til 480 WLTP kilometer, og der er mulighed for hurtigladning, hvis alle systemer tillader det.

De sidste linjer er skrevet for at hælde lidt koldt vand i blodet på den spirende begejstring. Der er ingen tvivl om, at Hyundai er på vej med noget spændende og nyt, men læs også den artikel vi har kaldt ”Barske realiteter”, en dansk oplevelse med en moderne el-bil i dansk vinterklima.

Den nye Hyundai Ioniq 5 bliver sendt på gaden i løbet af sommeren 2021, og det er selvfølgelig gaderne i Seoul og nærmeste omegn. Hvornår bilen kommer til Europa og Danmark er stadig uvist. I bedste tilfælde kan det blive efteråret i år, og et godt gæt kan være oktober. Priser: Ukendte.

Ioniq 5 tilbyder det mest moderne i opladning, men selv en ny Hyundai, må leve under de vilkår, som gives fremtidens el-biler.

Pin It on Pinterest