Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. December '20 14:12 by Jørli Petersen

Den omvendte GTI

Velprøvet GR Yaris er både en raket og fornøjeligt fyrværkeri når det er bedst. 

Navnet er ikke Toyota Yaris GR, men Toyota GR Yaris, og den lidt bagvendte metode går igen i hele bilen, for denne Yaris er ikke en GTI udgave af en allerede kendt bil, GR Yaris er noget helt andet, og bilen er først og fremmest ægte. Nej, lad os bare skrive det med stort. Ægte. Sådan.

Den klassiske GTI er en opstrammet udgave af en kendt model. Lidt mere skud i motoren, lidt større fælge, bredere dæk, lidt udvendige signaler, en tykkere krængningsstabilisator og en mere kontant undervogn, tilsat lidt andre sæder og nogle iøjnefaldende kendetegn.

Sporene af dagens prøvelser ses tydeligt på bilen, som var fin og nypudset, da vi startede den første vals med GR Yaris.

Bagvendte GR Yaris adskiller sig først og fremmest på sit karrosseri. Den forreste halvdel er hentet fra traditionel Yaris, den bagerste halvdel stammer fra Corolla, og de to halvdele er ikke sat sammen med popnitter eller en lynlås. De to halvdele fra to forskellige biler mødes på smukkeste vis, der er strammet voldsomt op på antal af svejsepunkter, der er brugt store mængder letvægtsmaterialer, taget er fremstillet af kulfiber, det sparer vægt, men bidrager også til en mere vridningsstiv konstruktion, døre og klapper er af aluminium, og forskellen på almindelig Yaris og GR Yaris ser man tydeligst, når man ser bilerne i profil.

GR Yaris gange to. To overraskende forskellige biler, selv om de for en meget stor del er helt identiske.

GR Yaris er lidt længere men med samme akselafstand, bilen er bredere, sporvidden foran er øget marginalt, mens sporvidden bag er øget voldsomt, ligesom bilens højde er reduceret. Over bagakslen er højden hele 95 millimeter lavere, det giver mindre vindmodstand, men Toyota har også brugt andre lumske tricks, motoren er trukket længere ind mod frontakslens center. ligesom motoren læner mere mod kabinen, og så er der endnu en meget markant forskel, GR Yaris er bygget i Japan, den bygges på samme fabrik som Mirai, men der er stadig tale om en serieproduceret bil. Der vil blive bygget flere end 25.000 eksemplarer af GR Yaris, der er kravet for at Toyota kan få homologeret den næste Yaris WRC, som grundet Corona er forsinket til 2022, så der er mening med galskaben.

GR Yaris er det tætteste du kommer på en rigtig rallybil i serieproduktion. Glem alt om den klassiske GTI, det her er den ægte vare, som vi skrev for en del linjer siden, GR Yaris er ægte, og selvfølgelig trækker den på alle fire, og den gør det endda på flere måder.

261 HK, 360 Nm, 5,5 sekund til de første 100, men også fantastiske mellemaccelerationer. Tophastigheden er begrænset til 230, men det er ikke topfart det handler om med denne japansk byggede Yaris.

I grundindstilling skifter bilen selv mellem 0-100 procent træk på baghjulene, – i teorien. Det betyder, at der ikke er begrænsninger, men hvis du drejer på den knap, der burde være forgyldt i midterkonsollen, kan du skifte mellem 60/40, som er standard til 30/70 eller måske 50/50, som gør bilen forrygende på bane. Toyota kalder systemet GR-Four, men det er nyeste udgave, kraftoverføring mellem for- og bagaksel styres via det Toyota kalder en flerplade kobling, i virkeligheden er det en kendt konstruktion, hvor det er friktion mellem en række plader, der afgør hvor meget og hvor lidt der skal flyttes mellem for- og bag, og i nyeste udgave er denne type ”viscosekobling” elektronisk styret.

Torsen differentiale på begge aksler. Man kan også se, at sporvidden bag er øget betragteligt.

Samtidig har Toyota forstærket undervognen voldsomt. Alt i ophæng og bærearme er højstyrkestål, bremsekaliprene er af monoblok typen, altså ikke noget man kan hente i ombytning hos den lokale bilpusher, og tilsat en ny 1,6 motor med 261 HK, er vi fremme ved basisudgaven af GR Yaris, der er den omvendte GTI.

Her kan man se forskellen på Yaris og GR Yaris. Højden over baghjulene er hele 10 cm lavere end på en standard Yaris, det ses tydeligt på de mindre bagruder, ligesom ruderne i fordøren er rammeløse.

Når du har besluttet d

ig for en GR Yaris, står du overfor det næste store valg. Skal man vælge komfort- eller banepakken? Komfort er noget med flere højttalere, bedre lyd, navigation, head-up display, parkeringssensorer og lignende non-GTI agtigt, hvor ”bane-pakken” giver smæk for skillingerne.

Lidt andre dæk, en lidt strammere undervogn men først og fremmest en udbygning af 4WD systemet, som nu har Torsen differentiale både for og bag. Jeps – Torsen gange to som ekstra, og det har helt afgørende betydning for bilens egenskaber, som bliver rigtigt tydelige på bane.

Det er både en markant front, men det er også et gitter, som gør det muligt at få bunkevis af køling til alle systemer, der kræver behageligt klima.

Da vi have kørt begge typer Yaris, var første spørgsmål: Hvor meget af den forskel er dæk? En logisk tanke, men svaret er selvfølgelig Torsen, som udbygger 4WD systemet til endnu en regulering af kraft mellem siderne. En regulering der både foretaget for og bag, så kom bare igen, – det her finder du ikke på nogen GTI.

De første meter

En venlig chauffør (sikkert rumænsk) havde kørt en gang belgisk registrerede GR Yaris til Danmark, og inden vi havde kørt 100 meter på almindelig offentlig vej, var vi forvisset om bilens særheder og specialiteter. Alt det med dybe tæpper på gulvene og perfekt lydisolering var nu afløst at en lille diskret lyd fra det bagerste differentiale. Det udløste per refleks det første lille skæve smil, – det her er den ægte vare, så vi satte kursen mod en lukket bane, hvor vi kunne føle GR Yaris på tænderne, nærme os bilens grænser selv om banen var vintervåd, ”fyre svinet af” uden at spekulere på fotovogne og andre statslige indtægtsgivende foranstaltninger, og vi havde en fornøjelig tid med at afprøve bilens mange indstillinger, – ligesom vi skulle prøve GR Yaris i begge varianter.

De røde kalipre fortæller, at der er tale om en model med cirkuit-pakke. De 4-stemplede kalipre er af monoblok typen.

GR Yaris er hurtig og præcis styring, kontant afstemt undervogn, nul pedalvandring, en bil hvor du kan frakoble alle sikkerhedssystemer og køre som i de gode gamle dage, det er bilen du kan hjælpe gennem svinget med gaspedalen, det er en bil med meget forudsigelige reaktioner, og så slipper vi naturligvis ikke for at bruge lidt tid på den nye motor, der er udviklet specielt til denne GR Yaris, og det er her, vi får den enlige lille rynke i panden, for ved første øjekast kan det ligne en spareøvelse, ligesom lyden, – hvor fabrikstilpasset den end måtte være, ikke kan sige sig fri for at lyde af en 3-benet.

Den anden meget vigtige knap i Yaris GR ….. den i midten.

En af to meget vigtige knapper i Yaris GR.

Vi har ikke fået det verificeret af Toyota, men vi tror, denne 1,6 motor er identisk med den 1,5 motor, der ligger i standard Yaris. Forskellen på de to motorer er boring, topstykke, lejer, stempler o.s.v., faktisk er det kun blokken, der er den samme som i standard Yaris, og så falder vi også over en anden type turbolader, hvor Toyota har valgt klassiske kuglelejer til turboladeren, og havde det ikke været en Toyota, var vi omgående begyndte at spekulere på temperatur, holdbarhed og hvad vi ellers kunne finde på, men det er jo en Toyota, så vi nøjes med at undres, og det med køling tager vi roligt, se blot på den meget dominerende front på GR Yaris, som er alt andet end det, vi ser på nye el-biler, hvor det går ud på at lukke mest muligt af for luft til køling.

Tryk på en knap og kør bil som i de gode gamle dage. Bemærk udtrykket Expert Track.

A la raket

Vi er faktisk kun i den indledende fase med at fordøje de indtryk, vi har fra første møde med GR Yaris. Der kommer hele tiden nye refleksioner, så det tager tid at tygge sig igennem en så spændende og anderledes bil, men et af de indtryk vi selvfølgelig iler med at give videre, er bilens forrygende egenskaber på landevejen.

Vi havde trykket banditten af på bane, så vi vidste hvad den kunne, men tingene bliver sat i perspektiv, når man gearer ned og trykker pedalen i bund, for få sekunder senere være uden om de par biler, der lå og rodede foran på landevejen.

De fire første gear er lave. De er beregnet til fest og farver, kørsel på bane og underholdning i det hele taget, der er et markant spring fra 4. til 5. gear, men indtrykket af hurtig acceleration kan sammenlignes med det vi oplever i de kraftigste elbiler. I GR Yaris får man kort og godt et los i bagdelen, der er kontant afregning, når man flytter på gearstang og betjener pedalerne, det er lyden vi ikke er helt vilde med, og selv om motoren er designet til at kunne opfylde krav til VM-serien i rally, er vi trods alt sikre på, at den næste WRC racer fra Toyota med tilnavet Yaris har fire pløkker i maskinrummet.

Hvis man absolut vil forsikre sig om diverse moderne sikkerhedssystemer, kan vi kort oplyse at ja, de er på plads, de kan heldigvis afbrydes, men helt ærligt, hvis din bekymring er afstandsregulering, anti-spind, anti mig dit og anti mig dat, så skal du nok hellere købe en Corolla.

Sæderne er designet med omtanke. De giver akkurat den støtte der er nødvendig, men de er ikke besværlige eller yder modstand når man forlader bilen. Materialet er alcantara, ikke noget med at skøjte rundt i et lædersæde.

Vi er som beskrevet stadig i den meget indledende fase med GR Yaris. Den bagvendte GTI, den anderledes bil, den spændende oplevelse, det alt for sjældne, men vi har taget de første par skridt, og vi glæder os allerede til et fornøjeligt gensyn.

Til de der burde købe Corolla frem for GR Yaris kan vi oplyse, at benzinforbruget ikke er så vildt og voldsomt, som man kan frygte. Vil du vide mere, må du ringe til Toyota forhandleren, som slet ikke ved, hvad bilen kommer til at koste.

GR Yaris har ikke meget til fælles med standard Yaris, selv om de ligner hinanden. På det udvendige er det kun lygter, sidespejle og tagantennen der er identisk.

Den danske importør forhandler fortsat med fabrikken, regeringen forsøger også at finde ud af hvordan de fremtidige regler for afgifter på bilen skal strikkes sammen, så det er umuligt at gætte på en pris, men vi kan oplyse, at GR Yaris koster 250.000 kr, hvis den købes i Tyskland.

Og det er jo ikke så galt, og måske en god grund til at flytte adresse til noget det rimer på Flensborg. Hvis du bliver på den danske side af grænsen, kan du få leveret GR Yaris fra og med januar måned 2021.

1618 kubik fordelt på tre cylindre, men rolig nu. Den næste Yaris WRC bliver 4-cylindret.

Den lavere taglinje gør det muligt at lave en bedre hækspoiler, og tjek lige de to udstødningsrør. To rør til tre cylindre.

Pin It on Pinterest