Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. September 19:19 by Jørli Petersen

Den sidste af tre

Kald det livforlængende behandling, men det er sket på en charmerende måde. Citroen og Peugeot hat sagt farvel til deres micro-modeller, mens Toyota Aygo har fået nye klær’ tilsat et ganske stort X i modelbetegnelsen.

Aygo X er den sidste overlevende af de tre microbiler, som kærligt blev kaldt Kylle, Rylle og Pylle, da de dukkede op. De nu hedengangne er Citroen C1 og Peugeot 108, mens Aygo kører videre, dog i let ændret udgave.

I bund og grund er tidligere Aygo og Aygo X samme bil. Samme bund, samme undervogn, samme dit og dat, og selv motoren, som er en ægte Toyota ting, og det er den motor, som FDM fejlagtigt har hængt ud for at være noget l…

Denne negative betegnelse hentyder ikke til motorens størrelse og antal af cylindre, det handler i stedet om en motor, som tilsyneladende har en dårlig tandrem, som pludselig kan give uforholdsmæssigt store problemer, med voldsomme omkostninger til følge.

Men: Hvordan kan denne Toyota motor have problemer med tandremmen, når den altid har været udstyret med kæde? Faktisk er det en voldsom brøler af FDM, at hænge denne motor ud, en motor som også lå i Citroen og Peugeot, og det er her brøleren er begået. FDM har i overdreven iver ment, at den 1-liters og den 1,2 liters fra Citroen og Peugeot måtte være samme familie, men det er det ikke, så vi indleder med at frikende denne 1,0 motor for alvorlige medfødte fejl, og frikendelsen gælder også for C1 og 108.

Er motoren så alligevel noget l…?

Der er skruet op for alt hvad der kan skrues på i denne udgave af Aygo X, der har en pris på imponerende 200.000 kr.

Faktisk er vi på kanten af noget kritisk. Vi har aldrig været fan af 3-benede motorer, og vi har aldrig været fan af små maskiner, der er lagt i alt for store biler, og her kommer begrænsningen.

I Aygo går det lige an. Havde denne maskine nu være 4-cylindret, havde vi ikke sagt noget som helst, så var den bare godkendt, men skal vi absolut finde os i trebenede maskiner, skal det være små maskiner i små biler, og fra oprindeligt 68 HK ved første kik på Aygo, hedder det nu 72 HK, og det går an.

Luksus micro

Fra første færd har vi anerkendt motorens- og bilens forbrug. Man kører i virkeligheden ganske langt i en Aygo, men når bilen hedder X og den får automatgear af CVT typen, som heller ikke holder til på vores liste over favoritter, koster det en anelse mere. Dog ikke så meget, at vi vil fraråde køb eller lyse noget i band, for automatgear er ikke kun luksus til det Aygo er bedst til, – bykørsel. Mange start/stop og op og ned i tempo, rulle med ganghastighed og anden form for trafik i sneglefart er født til automatgear af en eller anden type, og Toyota har indledt et ulykkeligt kærlighedsforhold til CVT-gearet.

Hvad er der så sket med Aygo, siden den er ophøjet til at hedde Aygo X?

Bilen er først og fremmest blevet højere, bilen er 151 cm høj, og det er ikke kostbare kunstgreb i undervognen, der har givet øget højde, vi er nede på de lette løsninger, og så meget højere er Aygo X trods alt ikke blevet.

Modsat er der sket en masse med udstyr og især bilens pris.

Hvor man tidligere kunne købe en Aygo til under 100.000 kr, skal man nu af med 130.000 kr får at købe den billigste Aygo X, og hold så fast i rælingen, – testbilen koster 200.000 kr på nær en flad 10’er.

Så stort er bagagerummet i denne micro. Det rummer fra 168 til 198 liter.

200.000 kr for en Aygo? Nu ber jeg dem fru Heilbundt. Vi føler os lige så skuffet som den gode redaktør Heilbundt i Gustav Wieds, Livsens Ondskab, da han blev nægtet sin onsdagsfornøjelse i ægtesengen, og selv om vi lidt senere siger noget pænt om Aygo X, så er prisen helt ude i den berømte skov, og med garanti et resultat af danske bilafgifter, der slår ekstra hårdt, hvis en bilfabrik skruer bare lidt op for prisen.

Hvem, med sine sunde sansers fuld brug, vil give 200.000 kr for en Aygo X, også selv om bilen har fået alt fra udstyrshylderne?

For 200.000 kr kan man få andre og mere familieduelige biler. Man skal virkelig ville den lille micro bybil fra luksushylden, før man vælger de dyre udgaver af Aygo X.

For de billige udgaver til 130.000 kr, kan det gå an.

Masser af charme

Aygo er opgraderet på flere måder, men ikke på teknik. Bemærk den oplukkelige bagrude.

Når vi går så langt, er det fordi vi ikke er blinde for bilens charme. Den får på både sorte og hvide tangenter, og bilen kan fås i stribevis af smarte farver og farvekombinationer, med lækre fælge, – kort sagt, den kalder på smilet og udstråler sin egen charme, mens køreegenskaber og alt det trivielle er det vi kender fra den seneste Aygo, der også kørte med en 72 HK maskine.

Det foruroligende er nok mest, at den anbefaling vi har givet, – modellen til 130.000 kr, står meget alene. Hvis man vil have lidt mere end det der tilbydes i grundmodellen, der sælges med titlen Essential, skal man være forberedt på et alt for voldsomt prishop. Næste model er hele 15.000 kr dyrere, og det er meget for biler i microklassen, hvor prisen har meget større betydning, end den har i luksusklassen.

Toyota Aygo X 1,0 aut

Pris: fra 124.990 kr

Testbilen hører til blandt de mere kedelige i den nye generation X eller cross, men gå selv på opdagelse, for der er mange herlige og opmuntrende farver og kombinationer.

Pris for testbil: 199.990 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

aut type CVT

72 HK v. 6000 o/m

93 Nm v. 4400 o/m

0-100 km/t: 15,5 sek

Tophastighed: 151 km/t

ECE-snit: 20,5-21,5 km/l

Kørevægt: 940-1015 kg

Totalvægt: 1360 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 108-113 g/km

Pin It on Pinterest