Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. April 21:08 by Jørli Petersen

Den sidste Transporter

 

Transporter 6.1 er ganske sikkert den sidste ægte Transporter. Efterfølgeren er udviklet i samarbejde med Ford. De to store vil samarbejde.

Dagens VW Transporter sælges nu under betegnelsen T6.1, og dermed er der tale om en opdatering, et face-lift, men også en vigtig milepæl i den samlede fortælling om VW, Rugbrød, Transportere og alt der har kørt med varer af alle typer i mere end to generationer.

Milepælen for T6.1 kan godt være, at det er den sidste helt ægte VW Transporter, der er sendt på markedet. VW og Ford har oplyst, at man indleder et meget tæt og forpligtende samarbejde om fremtidens varebiler. Det er de to absolutte giganter, der slår pjalterne sammen, og det er selvfølgelig alt for tidligt at sige noget om den næste Transporter eller den næste Transit, for det er disse to populære kassevogne i 3-ton klassen, der kommer til at bestemme fremtiden for VW/Ford og alle de andre.

Med den viden i baghovedet, er det med ekstra stor opmærksomhed, vi sætter os bag rattet i den meget folkelige gennemsnits Transporter 6.1, versionen med 150 HK og automatgear af DSG typen, her med 7 fremadgående.

Automatgear er det nye sort i varebiler, og VW har skarpe leasingpriser på Transporter med 7-trins DSG.

Straks fra start kan vi nikke genkendende til alt det, der har været typisk Transporter i en længere årrække. Vi kender sæderne, vi kender metoden til at give det VW mener er den bedst mulige kørestilling, vi kender det lay-out man vælger i kabinen, men vi kan også se det nye, den langsomme med tydelige udvikling der siger ændret eller endda ny instrumentering, VW bliver mere og mere digital, også i varebilerne, og efter at have set nærmere på det bilen indeholder, kan vi også hilse på en del af de nye sikkerhedsdetaljer, som tydeligt er hentet hos den større Crafter med søstermodellen fra MAN. Man kan også kalde det gratis nyt udstyr til Transporter, for VW har tydeligvis benyttet sig af det udviklingsarbejde, der har fundet sted med Crafter, som igen har hentet det meste af alt det nye fra personbilerne.

Den nye 2-liters

Motoren er også en særdeles velkendt enhed fra VW, og så alligevel ikke. VW har været ”tvunget” til at foretage visse ændringer på den meget benyttede diesel, den meget kedelige sag med VW og partikler har sat VW under lup, men VW er sluppet flot fra de ganske store ændringer, for det er vanskeligt at finde en 2-liters diesel i 3-ton klassen, der gør det bedre end netop denne nye udgave af VW meget ualmindeligt, almindelige dieselmotor, og igen har man hentet det meste af udviklingen fra Crafter, men det hører med til den gode del af fortællingen, at den 2-liters gør det anderledes godt i den mindre Transporter, hvor samme motor godt kan opleves noget anstrengt i den på alle måde større Crafter.

Der er gjort plads til en større mængde funktioner i loftet, men der er ingen hylde til aflægning.

Motor og bil passer meget bedre, vi har ikke indvendinger af nogen art, vi er også ganske godt tilfredse med støjniveauet i kabinen, ligesom det 7-trins automatgear passer sit daglige arbejde uden at vi kan udløse kedelige bemærkninger.

Hvem afgør hvad?

Samlet set har den sikkert sidste udgave af Transporter fået lidt ekstra detaljer på det udvendige design, man skal selvfølgelig kunne se, at kollegaen på byggepladsen har fået ny bil, men de små opdateringer rundt om i bilen er også alle positive, mens man kan undre sig over, at der stadig skal tages stilling til væsentligt sikkerhedsudstyr.

En varekasse er en varekasse. Ford og VW kan nok ikke blive uenige på dette punkt.

Når man forsøger at sætte sig ind i den store prisjungle omkring ny Transporter, falder det alligevel i øjnene, at den hastighedsafhængige fartpilot koster ekstra. Den var selvfølgelig til rådighed på testbilen, ligesom en stor del af det nyeste udstyr, men der et skridt ned til en basis leaset Transporter, hvor manden bag rattet først og fremmest ser på motorens effekt, dernæst er opmærksomheden rettet mod manuelt eller automatgear, og hvis mester er den mindste smule fedtet, eller leasingselskabet har et ekstra godt tilbud, så kommer en deltalje som den bedst mulige fartpilot aldrig på tale. Bilen er leaset og leveret længe inden.

Den form for kritik gælder ikke kun når det handler om VW. Det samme gør sig gældende, når vi ser på de øvrige mærker, men skal vi gå helt tæt på den måske sidste 100 procent ægte Transporter, kan vi sige, at vi nok hælder i retning af den afgørelse, at vi har testet den bedste standard, – og helt almindelige type hverdags kassevogn til dansk brug.

Det frække budskab er derfor, at VW Transporter slutter på toppen. Fremtiden er i dette tilfælde meget mere end ukendt, det skal blive interessant at se, hvem der trækker det lange strå, når de to designafdelinger og ikke mindst økonomiafdelinger skal afstemme gamle vaner. Bliver det VW eller Ford der skal levere sæder, hvem skal afgøre det de mener er den bedste kørestilling i en traditionel kassevogn, hvem afgør, hvor stor en del af bilens totallængde, der bliver afsat til kabine og dermed komfort? Vi gætter på, at VW skal levere motorerne, men det skal også blive interessant at se, hvem der trækker det lange strå, når man skal fastlægge den fremtidige produktkvalitet.

VW Transporter T6.1 150

VW Transporter ligner stadig sig selv, men fremtiden er mere end usikker. Når VW og Ford slår kludene sammen, er det et kultursammenstød. To meget forskellige opfattelse af biler og virksomhed.

Pris excl moms: 214.339 kr

Pris incl moms: 277.678 kr

Pris fra excl moms: 138.791 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

7 – aut

150 HK v. 3250-3750 o/m

340 Nm v. 1500-3000 o/m

0-100 km/t: 12,3 sek

Tophastighed: 182 km/t

Forbrug: 16,9 km/l

Kørevægt: 1977 kg

Totalvægt: 3110 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO2: 155 g/km

Pin It on Pinterest