Den store hybrid

Nissan Juke er fortsat nærkets mindste model, men pas på, hvis når du læser prislisten. Denne variant af Juke starter ganske højt når det gælder pris.
Pas på priserne. Hvis man er lidt hurtig i vendingen, kan man få det indtryk, at den opdaterede Nissan Juke koster fra 230.000 kr, og det er selvfølgelig rigtigt. Men det er nu, man skal være opmærksom, for der er stor forskel på de biler, der kører under betegnelsen Juke.
Fra at køre med det vi betegner som den bedste 4-cylindrede ”lille” benzinmotor produceret af et europæisk bilmærke, til denne model Hybrid, der er rigtig og helt ægte hybrid, men også hybrid på en anden og noget mere kostbar måde.
Vi kaster os omgående over teknikken, som vi har set før, og fra første bekendtskab er der sket små forbedringer, men den store mangel eller svaghed om man vil, er der fortsat, og svagheden er efter vor mening, at man slet ikke udnytter 1,6 motoren, for stik imod det man kunne forvente af en type hybrid, hvor man lægger stor vægt på el-motoren, arbejder man med en 1,6 liters 4-cylindret motor, som slet ikke præstere det, man bør kunne forvente af en 1,6 liters.
Det er selvfølgelig sket med fuldt overlæg, og det er det gustne overlæg, som vi både ser hos Renault og Nissan.

Glimrende kabine med ganske god komfort målt efter det man kalder B-segmentet, der er bilernes størrelse.
Formålet er at holde benzinforbruget nede, og med forbrug mener vi udledning af CO2, som er blevet et rigtigt bandeord hos bilproducenter, for EU slår fabrikkerne oven i hovedet med CO2 krav, uden at være specielt villige til at gøre andet end at udskrive bøder.
I Nissan mindste model trækker man 94 HK fra en 1,6 liters benzinmotor. Efter at have luret lidt på den oplysning, spørger man selvfølgelig, om man så får lidt ekstra godt moment som kompensation for det lidt mangelfulde antal heste, men her er svaret et rungende nej.
148 Nm er ikke noget, der kalder på klapsalver, så Nissan/Renault motoren er en så som så, og hvad er det så man køber for en startpris, der er akkurat under 300.000 kr, og dermed en startpris, der sætter sin helt naturlige grænse for udbredelsen af denne Juke Hybrid.
En anden gearkasse
Vi skal kikke ekstra grundigt på gearkassen, hvor man finder det, Nissan lidt kryptisk kalder en multi-model automatkasse.

Det ligner noget yderst traditionelt, men gearkassen er noget ganske særligt.
Man vi også lægge mærke til en oplysning om hele to el-motorer i Nissan Juke Hybrid. Den ene er den klassiske el-motor, vi finder i langt de fleste biler med hybrid, her har Nissan bygget det nydeligt sammen i en enhed, men el-motor nummer to styrer løbende gearkassen, for at sikre en meget ensartet acceleration, og vi skal sætte en solid streg under gearkassen, som er ganske vellykket, omend den måske er en noget kostbar løsning sammenlignet med så mange andre automatkasser, og dette sammen med de danske afgifter kan være en del af forklaringen på den ganske høje startpris.
Men hvad så med alt det hybrid-halløj? Giver det specielt mange kilometer på literen? Er denne – lad os bare kalde den halvdyre Juke så ekstraordinært økonomisk at køre, og her er svaret et rungende højt nej.
Det officielle forbrugstal ligger lige under 20 kilometer på literen, og vi ligger præcis så meget under det officielle forbrug, at det er helt normalt. Vi kører 15-16 kilometer i snit med den noget underdimensionerede benzinmotor og ganske store el-motor tilsat en automatkasse, der vinder ved nærmere bekendtskab.
Færre konkurrenter
Det er også på sin plads at ridse markedet for Nissan Juke op set med 2025-briller. Lidt endnu er Juke Nissans mindste, men en ganske frisk nyhed vil være, at Micra er på vej tilbage, det samme er en fuldt elektrisk udgave af Juke, så tilbage er der kun alt det med priser, men lige her og nu er Juke Nissans mindste, det vil sige, at bilen hører til i B-segmentet, og her får Nissan uventet hjælp af en række af de nærmeste konkurrenter, for mens man kunne pege på konkurrenter fra Citroen, Opel og Peugeot, har disse tilsyneladende indstillet deres salgsaktiviteter på det danske marked, og når nogen trækker sig tilbage, efterlader de plads til andre, som i dette tilfældet også er Nissan, der har haft det lidt trængt med netop Juke.

Pæn størrelse bagagerum i forhold til bilens størrelse, men ikke i forhold til pris.
Begrænset face-lift
Vi kan heller ikke tage endnu en rundtur med Juke, uden at nævne det begrænsede face-lift, der hører til i den meget begrænsede ende.
Ikke overraskende handler det om mere elektronik og mere sikkerhed, så helt kort er det forbedringer omkring den store skærm midt i bilen, det handler lidt om farver, nye frække fælge, som vi dog ikke kan præsentere på testbilen, men uanset hvor begrænset det ydre må være, så er vi fortsat en slags fan af Juke, hvis man kan erklære sig tilfreds med de pladsmæssige forhold i bilen.

EUs irriterende alarmer kan fjernes ganske let. Først klikker man på denne knap, derefter trykker man OK når der er info på skærmen.

Hos Nissan kan man forprogrammere en række funktioner, herunder fravalg af diverse alarmen, og det er grænsende til genialt.
Juke er ikke den store børnebil. Den er ikke til storfamilier, men til de der lever med en begrænset familie, er Juke et godt valg målt på størrelse, der er lidt ”høj fornemmelse” i Juke, det henter plusser hos mange købere, men vi mener, Nissan har skudt forbi målet med denne hybridløsning, vi er blandt de, der beklager 1,3 modellens udfasning, men den gode nyhed er samtidig, at 1,3 motoren fortsat findes i den større Qashqai, så hvorfor ikke ikke kikke på Qashqai, når Nissan ikke tilbyder det, vi mener er det ypperste i Juke-serien.
Nissan Juke Hybrid
Pris: fra 298.150 kr

Der skulle være nye frække fælge til ny udgave af Juke, men her er det standard ruller med vinterdæk.
Pris for testbil: 318.560 kr
Motor: 1,6-liter 4-cyl
Aut multi-mode
94 HK 5600 o/m
148 Nm v. 3600 o/m
Samlet ydelse 143 HK
205 Nm
0-100 km/t: 10,1 sek
Tophastighed: 166 km/t
Forbrug: 19,6-20,0 km/l
Kørevægt: 1362 kg
Totalvægt: 1810 kg
Trailer: 500/750 kg
CO2: 112-113 g/km