Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. April 15:16 by Jørli Petersen

Den store rekord

Lelystad lufthavn i Holland, lagde i 2013 asfalt til denne verdensrekord, hvor 683 biler af typen Mazda MX-5 var samlet. Det er en rekord for hvor mange sportsvogne der er samlet af samme type, og Mazda MX-5 har en næsten umulig verdensrekord i samlet produktionstal for den klassiske 2-personers sportsvogn. Vi har talt bilerne et par gange, men kan ikke helt få antallet til at stemme.

Mens den globale krise har fået Mazda til at lægge en dæmper på produktionen, kan man i det stille fejre mærkets 100 års fødselsdag. Med det skarpeste af alle runder hjørner inden for rækkevidde, kan Mazda løfte sløret for leasingløsninger, som ellers ikke har været Mazda stærke side, men når man er klar med mærkets første rene el-bil i årets for de første 100 år, rækker man også ud efter både private og virksomheder, og Mazda går endda så langt at man bruger ordene, så langt lageret rækker.

Noget tyder således på, at Mazda har en god del MX-30 klar til salg, og MX-30 er som vi tidligere har skrevet, en el-bil med et lidt andet design, med bagdøre af selvmordstypen men ellers en bil, der har sit udgangspunkt i den mere traditionelle CM-30.

Første målgruppe for Mazda er den private bruger. Mazda lægger ud med en leasingpris på 3195 kr om måneden, perioden løber over tre år, og før man få nøglen udleveret, skal man som udgangspunkt lægge 15.000 kr.

For den pris får man en kilometergrænse på 10.000 km, som sikkert passer glimrende til Mazda MX-30, som er en el-bil til bykørsel, for både batteripakke og den tilhørende rækkevidde er af en sådan karakter, at Mazdas første ellert er en by-ellert.

Hvis man ved man kører længere hvert år, kan man får 100 kr ekstra om måneden rykke den årlige grænse til 15.000 km, og betaler man 200 kr ekstra, kan man køre 20.000 km årligt.

De første biler af typen MX-30 bliver biler med det absolutte topudstyr. Luksusudgaven skal både markere Mazdas 100 år, men det er også en markering af Mazdas introduktion på markedet for el-biler, og når man har fået sendt en god portion el-biler ud til private brugere, kommer turen til virksomheder, for Mazda har også tilkendegivet, at man vil komme med el-biler der er særligt tilegnet virksomheder.

Alligevel er det ikke el-biler der er det første man kommer i tanke om, når man skal tænke på Mazdas 100 år. En af de største bedrifter er måske, at man ud af det blå sendte et ægte succes på markedet. Året var 1989, bilen var Mazda MX-5, en bil der blev skabt lidt for sjov og lidt afsides i Mazdas designafdelingen, her hyggede designere sig med at lave deres bud på den klassiske 2-personers åbne sportsvogn, og da man endelig viste projektet til Mazdas daværende ledelse, fik man et begrænset OK til opstart. Man fik grønt lys til en begrænset produktion, dog med den betingelse, at der skulle være plads til to golfsæt i bagagerummet, for Mazdas beslutningstagere var, som så mange andre japanere, -bindegale med golf.

Så en smart lille sag til at drøne på golfbanen var målet for ledelsen, men som alle ved, blev der ikke plads til to gange golfudstyr i bagerummet, til gengæld slog man alle rekorder for salg af den 2-personers sportsvogn.

Allerede et par år efter lancering, havde man slået alt og alle tidligere rekorder, og siden er afstanden til nærmeste konkurrent kun blevet større og større.

Vi er snublet over et billede af netop MX-5. Et billede der siger noget om bilens succes, billedet stammer fra et rekordforsøg, hvor Mazda fik samlet hele 683 Mazda MX-5 til et stævne i Lelystad, Holland.

Pin It on Pinterest