Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. March '19 20:03 by Jørli Petersen

Den ternede skjorte

Renegade er den mindste model fra Jeep, men det er stadig rigtig SUV. Topmodellerne har 4-hjulstræk, men de små modeller er små.

Der står Jeep på navneskiltet, men det er op til hver enkelt køber at afgøre, hvor meget Jeep der egentlig er i den mindste Renegade, som nu har fået et mindre facelift, som har givet meget begrænsede ændringer på det ydre design, mens modelprogrammet kan prale af et par nyheder for de der foretrække benzinmotor til en Jeep.

Der er selvfølgelig ikke nogen klar definition af en Jeep, – der er kun opfattelser og dermed følelser. Her på redaktionen hører vi til den konservative blok, vi hylder gerne fortiden, når der er noget at hylde eller bevare, og måske derfor er vi lidt skeptiske med de mindste udgaver af Jeep Renegade, som ikke er specielt meget Jeep, og jo mindre model, jo mere Fiat er der i virkeligheden tale om.

Således også de nye motorer der hedder 1-liters 3-cylindret med turbo og testbilens 1,3 liters, og begge motorer er en del af en ny plage, der har bredt sig med lynets hast blandt rigtig mange bilmærker.

En Jeep må godt sende signaler om rå eller barsk bil, og det anderledes soltag bidrager til det helt rigtige indtryk.

Hvis man går i detaljer med de to nye motorer, har den nøjagtigt samme boring og slaglængde. Det hedder 70 x 86,5 mm, således er det en motor med en betydelig slaglængde i forhold til boringen, men den afgørende forskel på de to motorer, er antallet af cylindre.

Man kan bruge samme indledende støbeform til begge motorblokke. Den 3-benede afkorter man bare, når man er kommet nogenlunde i sikkerhed omkring materialetykkelse, og så kan man bruge samme indmad til motoren. Samme stempler, ventiler, vippemekanik, samme mig her og samme mig der, eneste forskel på de indre dele er de to aksler i bund og top, her afkorter man nok engang, når man har nået den ønskede længde, så der er betydelige økonomiske fordele for bilfabrikkerne, og således også for Fiat, som bruger samme teknik til både Fiat og Jeep.

Ærgerligt, ærgerligt

Det betyder også, at Fiats tidligere 1,4 liters er på vej til skrotbunken. Særdeles beklageligt. Den var en klar favorit her på redaktionen, så Fiat skal ikke have ros for deres handling, og motormæssigt er der også tale om et tilbageskridt.

Rattet er hentet direkte fra Fiat 500X, det er kun ratcenter der er ændret. Fartpiloten kan benyttes på to måder, og det er vi lidt pjattet med. Stort plus.

Ny 1,3’er er ikke så god som den snart udrangerede 1,4 maskine. Vi er helt opmærksom på, at 1,4 i tidligere grundform lagde 140 HK, mens man hiver 150 ud af den nye 1,3’er, men det er kun et spørgsmål om at skrue lidt op for ladetrykket, og undskyld udtrykket, et hvilket som helst kvaj kan skrue på en turboskrue, men vi mangler det sidste i fingerspidsfornemmelse og strejf af feinschmeckerei, som vi kunne finde i 1,4 motoren.

Nu er det næstbedste åbenbart godt nok for Fiat og dermed for Jeep, og så behøver vi nok ikke at gøre det store nummer ud af forskellen på 1-liters og 1,3. Vi mener som altid, at 1-liters 3-benet haltefanden ikke hører hjemme i en bil som Jeep Renegade. Hvis den model i det hele taget skulle forvilde sig til en amerikansk køber, ville pågældende købers bortgangne familie vende sig i familiegravstederne.

Og nu til skjorten

Ny 1,3 motor til Jeep og Fiat, men ikke så god som den tidligere 1,4. 1,3 motoren er absolut mindste anstændige motorvalg til en Jeep.

Vi har til gengæld ikke noget imod den 6-trins automatkasse af typen dobbeltkobling. Det spiller og fungerer til noget mere end tilfredsstillende, og vi har heller ikke noget at udsætte på de øvrige opdateringer af Renegade, som mest af alt handler om mere sikkerhed og lidt mere elektronisk legetøj, der som vanligt bliver mere omfattende, hvis man betaler for en bedre udstyret bil.

Helt inderst inde er Jeep Renegade meget, for ikke at sige helt utrolig identisk med Fiat 500X.

Samme akselafstand og samme teknik, alt det indvendige går også igen i det to biler, mens bilernes udtryk er meget forskelligt.

Kabinen i en Jeep er en lidt vanskelig størrelse. Den skal både virke lidt off-road agtig, men også byde på dagens komfort.

Fiat fisker efter crosss-over købere, Jeep fisker ikke, de kender deres købere, de har deres egen stil, og den er flot opretholdt i Renegade, som har den umiddelbare charme og det blikfang, man ikke kan opnå i en Fiat 500X.

Køremæssigt er de to biler også meget identiske. Der er lidt forskel i opsætning på de to biler med mere komfort til model Fiat, men det er slet ikke forkert at sige, at Jeep Renegade er Fiat 500X på en noget anden måde.

Hvis 500X er den fine nystrøgede lyseblå bomuldsskjorte, er Renegade den ternede skovmandsskjorte.

Jeep Renegade 1,3 Limited DCT

Renegade har fået et mindre face-lift med let ændrede baglygter og en ny åbning af bagklappen, somstadig  er tophængslet og ikke sidehængslet, som er det helt rigtige for en ægte off-roader.

Pris: fra 279.990 kr

Pris for testbil: 321.990 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

6-trins aut

150 HK v. 5500 o/m

270 Nm v. 1850 o/m

0-100 km/t:9,4 sek

Tophastighed: 196 km/t

Forbrug: 15,7-16,1 km/l

Kørevægt: 1320 kg

Totalvægt: 1900 kg

Trailer: 600/1450 kg

CO-2: 141-144 g/km

 

Pin It on Pinterest