Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. February '18 16:43 by Jørli Petersen

Den tunge arv

Fiat Ducato er en ægte kendis, og bilen findes i et utal af varianter, fra camper til luksusbus, der udmærker sig med en helt nye generation motorer, der klarer Euro 6 uden nogen form for kunstig tilsætning.

Iveco har i snart mange år leveret topmotoren til Fiat Ducato. Den herlige 3-liters bomstærke motor med så meget power, at man bare kunne læsse på bilen, og fløjte op og ned ad Kassel bakkerne hvis det skulle være.

Sådan er det ikke mere. Nu ”nøjes” Fiat med 2,3 på toppen, vi er med andre ord gledet 700 brugbare kubik ned ad stigen. Vi har mistet en del af de rigtigt rå heste, og vi har mistet noget af den næsten uendelige mængde råstyrke, som lå og stadig ligger i den 3-liters Iveco, så det er en tung arv 2,3 motoren skal løfte, selv om den i stærkt forbedret udgave er forfremmet til 180 solide hest

Stadig kun et dæksel til påfyldning. Intet blåt dæksel der signalerer AdBlue .

.

Sammenligner med konkrurenterne er 180 HK rigtig flot. Den topper lige feltet målt på rene heste, men Fiat Ducato 2,3 er mere end det, den har også 300 kubik mere, når det rigtigt strammer an på drivlinien, så mens langt de fleste konkurrenter har forkølet sig på 2-liters motorer, fortjener Fiat stor ros for at holde fast i noget der bare er større, – og set fra vor synsvinkel, klart bedre, for vi hylder det gamle princip der siger, at intet er så godt som kubik.

Nul tilskud

Et kort blik på de nærmeste konkurrenter er selvfølgelig Iveco Daily, der både har 3-liters foruden samme 2,3 motor som Ducato, på linie med Ducato har vi Nissan, Opel og Renault, der topper deres varebilsprogram med 2,3 motorer, men selv om vi har sagt pæne ting om denne 2,3 motor, har den også det lille minus, at motoren benytter sig af to turboladere sat direkte efter hinanden, hvor Ducato er en helt traditionel diesel løsning med common rail, turbolader og ladeluftkøling.

For at gøre Ducato mere speciel, eller noget særligt om man vil, så klarer Ducato 2,3 180 de nye Euro 6 krav uden nogen som helst brug af tilsætning af flydende art, ingen AdBlue eller noget i den retning. Fiat klarer sig udelukkende med traditionelle løsninger for indsamling og forbrænding af partikler, og jo mindre man skal bruge af forskellige former for tilsætning i hverdagen, jo lettere kommer man igennem en arbejdsuge.

Den nye generation 2,3 har fået navnet Multijet2.

Man risikerer ikke at lande med en motor i nødprogram en tidlig morgen på motorvejen, fordi der ikke er mere tilsætning på den tilhørende tank, og det er lidt af et særsyn, at finde en kraftig erhvervsdiesel, der overholder Euro 6 uden besværlige omveje, men det kan også være sidste udkald for Fiat, for Iveco har vist en ekstra ren 2,3 version, en variant der overholder kommende 2020 krav, og for at få 2,3 motoren så langt, har man tilsat AdBlue, efter samme opskrift som man benytter på 3,0 motor.

Lækkert lys i varekassen, som både har fået bund og fornem indvendig beklædning.

Lyspunktet efter den konstatering må være, at 2,3 motoren med sikkerhed overlever kommende skærpede miljøkrav. Hvordan konkurrenterne klarer den udfordring, har vi ikke set endnu, så vi må vente i spæding, mens samtlige producenter lover el-biler i fremtiden, samtidig med man undlader at tale om rækkevidde, opladningstider og dermed varebilens fleksibilitet.

Kan kunne godt ønske, at de sidehængslede bagdøre kunne åbnes 270 grader.

Multijet2

Motoren til nyeste version Ducato er andet og mere end en let gang opdatering, der har fået navnet Multijet2, og det er selvfølgelig den nye motorgeneration, der er den helt afgørende nyhed i Ducato, men vi kan godt gøre en hurtig status, og givet et par forsigtige plusser til kabinen, hvor det er siddekvaliteten, der giver bedst indtryk, mens grundindretning af kabinen efterhånden begynder at blive mærket af tidens tand, således at Ducato lander pænt i midten, når det handler om indretning af praktisk kabineindretning.

Vi skylder også Fiat at rose dem for de store sidespejle på Ducato, de er absolut topklasse, og når vi fremhæver de ellers velkendte sidespejle, er det fordi flere konkurrenter gør spejlene stadigt mindre med tilhørende dårlige udsyn, og således kan man risikere at få ros, uden at foretage sig noget som helst, og det samme gælder bilens varekasse, for med 3500 kg som totalvægt, skal der også være mulighed for en større varekasse, og det er tilfældet, i denne model, der er en L3 H2, en lang Ducato med mellemhøjt tag, som viser sig at have rigtig god plads.

Fiat Ducato 2,3 MJT 180 L3H2

Denne type store og meget brugbare sidespejle ser ud til at blive en sjældenhed. Fiat holder fast i de store spejle, mens flere konkurrenter er begyndt at gøre spejlene mindre for at mindste luftmodstand og på den måde opnå bedre CO-2 tal.

Pris: fra 179.900 kr excl moms

Pris for testbil: 304.971 kr excl.moms

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins

180 HK v. 3750 o/m

400 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t: 13,3 sek

Tophastighed: 160 km/t

ECE-snit: 15,2 km/l

Kørevægt: 2210 kg

Totalvægt: 3500 kg

Trailer: 750/3000 kg

CO-2: 172/km

Pin It on Pinterest