Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. March '21 15:30 by Jørli Petersen

Den ukronede

Toyota Hilux er meget mere end en bil. Hilux er en legende, og nu er den bedre end nogensinde.

Toyota Hilux har i snart mange år været ensbetydende med et arbejdsredskab, der kører til uendeligheden og retur. Hilux har mere end 50 års historie, men de senere år har Hilux følt sig truet af flere nye konkurrenter, som af uransagelige eller CO2 mæssige årsager alle har trukket sig fra markedet, og med truende konkurrenter mener vi biler fra Mercedes og VW.

Ny front og ændret udtryk. Bilen på billedet er den nye topmodel, der har fået tilnavnet Invincible.

Tilbage er de mærker, som altid har dystet med Toyota, det er mest af alt et japansk opgør netop nu, men med seneste model Hilux, er Toyota tilbage som den ubestridte kongemodel på alle leder og kanter.

Det eneste svage punkt på Hilux de senere år har været manglende motorkraft, men nyeste udgave af Hilux retter op på den mindre mangel. Nu hedder tidens bedste pick-up 2,8 liters diesel med 204 HK og 500 Nm, det hele er tilsat en 6-trins automatkasse, og det er ikke muligt at vælge manuelt gear.

Vi har haft lejlighed til at rulle de første kilometer på dansk grund med ny Hilux 2,8, og det er faktisk lidt som at komme hjem.

2,8 motoren kendes fra lille LandCruiser, og den er også nært beslægtet med den 2,4, der ligger i den mindste Hilux. Selve blokken er den samme. Det er kun hullerne, der er boret op i model 2,8.

Lyden er umiskendeligt den samme, som den man kan finde i en LandCruiser med samme 2,8 motor, og det er også samme 2,8 motor, der nu er lagt i Hilux. Opdateret på alle leder og kanter men i bund og grund er motoren den samme, som Toyotas første med common-rail, som dengang i LandCruiser lagde 163 HK, og når denne artikels forfatter beskriver det med hjemlige omskrivninger, er det fordi jeg selv har været meget tilfreds ejer af ikke en, men hele to gange LandCruiser.

Hilux med komfort?

Derfor tør vi allerede inden indgående kendskab til ny Hilux give en solid anbefaling af hele den tekniske pakke, og der er heller ikke megen tvivl om selve bilens råstyrke, selv om Toyota tydeligvis har været ”inde og pille”.

Særdeles vigtigt. Hilux må køre med 3500 kg på krogen.

Der er ingen afgørende eller vitale ændringer i Hilux. Der er lavet ganske få og små ændringer i selve den solide ramme, som hele bilen er bygget på, den skulle være kraftigere og stærkere end nogensinde, men om det holder er nok vanskeligt at afgøre, for nu kommer det ubesvarede spørgsmål: Hvordan tager man livet af en Hilux?

Vi må tro på Toyotas uimodsagte påstande, men det er også tydeligt, at der er lavet ændringer i bilens opsætning. Hjulophæng både for og bag er uændret i konstruktion, men fjedrenes karakteristik er ændret, og ændret til det bedre.

Læderstue og mængder af udstyr har fundet vej til den nye topmodel, der kun fås med automatgear.

Det har altid været god latin at smide et par sandsække eller andet tungt på bilens lad, for ikke at hoppe rundt i huller og buler på vejbanen. Sådan har det været med biler af pick-up typen i 1-ton klassen i generationer, men med seneste Nissan kom der en ny opskrift, og uden vi skal gentage historien om Nissan, så er det nok den kendsgerning, der har fået Toyota til at klø sig lidt i nakken, for at blive klar med et modsvar ved næste face-lift, og det er det svar vi ser nu.

Ny Hilux har fået mere komfort, når man kører tom. Det er ikke som at køre Corolla, men Hilux er blevet bedre, den kører som den tidligere Hilux med et par hundrede kilo på ladet, og så vil den opvakte læser selvfølgelig spørge, hvordan kører bilen så med fuldt læs, og svaret er.

Vi ved det ikke.

Kommandocentralen til off-road kørsel. Den store drejeknap øverst til venstre har overlevet seneste face-lift, men der er også nye og bedre spær i ny Hilux.

Vi har kun kørt bilen i tom tilstand, men vi regner med at få muligheden for at tumle en næsten fuldt læsset Hilux inden længe, og det er også værd at bemærke, at den nye type Hilux må køre med 3500 kg på krogen, og når vi taler så tungt læs, er det en klar fordel, at ny 2,8 Hilux lægger sine 500 Nm fra 1600 omdrejninger.

Noget om fjedre

Hilux model 2,8 fås i flere varianter, og som noget forholdsvis nyt, er Toyota også begyndt at skrue mere luksus i bilen. Den model vi har kørt, er den 007-inspirerede Invincible. Bag rattet i den udgave af Hilux, fristes man til at råbe Invincible som en vis computernørd i en gammel 007 film, og grunden til glæden er foruden den ændrede fjedersammensætning på bagakslen også nye og bedre sæder og en generelt opdateret kabine, hvor der også har sneget sig en god portion sikkerhedsudstyr ind blandt alt det andet, og det er sikkerhedsudstyr hvis udviklere end ikke var født, da den første Hilux rullede af samlebåndet i Japan.

Ny Hilux er pick-up klassens ukronede konge eller måske kejser, for det er kun japanerne, som lige nu kan udfordre Toyota.

Apropos Japan. Den Hilux vi får til Danmark, har aldrig set OL-landet. Bilen er bygget på Toyotas fabrik i Durban, Sydafrika, men opskriften er helt den samme, Hilux kommer som Extra Cab og som Double Cab, hvis man samtidig ønsker 2,8 motoren i maskinrummet, udstyret starter med det Toyota kalder T2, hvor Invincible er et hak over normalt topudstyr, der kaldes T3.

Kan man få udstyr og lir’ til ny Hilux. Svaret er ja. Ubetinget. Alle former for lækkert grej, også alt det der sidder under bilen.

Priserne starter ved 285.000 kr før moms og 344.000 kr, hvis man vil have papegøjeplader på bilen. Double Cab starter ved 310.000 kr, som er 375.000 kr med moms, og hvad kan vi ellers sætte under lup kort efter den første rundtur i ny Hilux 2,8?

Malerarbejde i høj klasse. Først sprøjter man, dernæst sliber man, – forsigtigt.

Det kildne punkt er ikke så meget bilens pris, som det er de afgifter, der ligger i kølvandet på en Hilux. Man skal i runde tal regne med en årlig afgift på lidt mere end 10.000 kr, og det er hvis bilen har totalvægt over 3000 kg, og det er desværre også en afgift, der følger bilen i al den tid bilen måtte være udstyret med danske nummerplader.

Derfor er det næsten utænkeligt, at kopiere den type Hilux vi ser i vore nabolande, en Hilux med bagsæde og appel til den private bruger. Sålænge det danske afgiftssystem er som det er, vil Hilux være en super pick-up til professionelt brug.

Hvis du ikke kun vil en tur i vildmarken, men også hjem igen, hvilken pick-up ville du så vælge?

Pin It on Pinterest