Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. February '19 18:16 by Jørli Petersen

Der er en grænse

Bygningen i baggrunden er Fuglsang Kunstmuseum, og når vi ikke har rykket Fiesta ST helt op på trappen til hovedindgangen, er det fordi den meget velkørende Fiesta har et par mangler.

Netop nu, hvilket vil sige 2019, er der tre spændende og meget festlige biler i det der tidligere blev beregnet GTI-klassen. Det er Renault Clio RS, Toyota Yaris GRMN og så denne version af Ford Fiesta, der kort og godt kaldes ST.

I de sidste linjer fortæller vi hvilken af de tre der er bedst, men vi lægger naturligvis ud med et nærgående portræt af Fiesta ST, der ligger så langt fra en hverdags Fiesta, som man næste kan komme. Når man skifter til ST, skifter man fra hverdag til fest, og det eneste fællestræk der er hentet fra hverdagens Fiesta, er Fords indædte vilje til at lægge lidt godt køreegenskaber i deres biler, og med en ST, er det netop denne meget prisværdige dyd, der er bilens helt store adelsmærke.

Særdeles fast afstemning af undervognen, man kan næsten mærke, når hjulene rammer et fladkørt tyggegummi på vejbanen, så det er ikke hverdagens gyngehest vi finder bag den blå farve med ST skilt for og bag, det er Fords måde, når det nærmer sig det eksemplariske, og hvis man virkelig skal opdage, hvor godt kørende Fiesta ST er i virkeligheden, skal man finde en snoet sognevej med godt overblik, og selvfølgelig uden den kedelige fotovogn, som med garanti vil fornøje sig over at få et godt billede af den blå Fiesta med de frække fælge.

Dørpanelet sig med tydelighed, hvad det er Ford vil med denne Fiesta.

Det er i svingdisciplinen Fiesta henter rigtigt mange point. Det er ultra præcis styring, det er opsætning af undervogn på en sådan måde, at bilen holder en meget præcis og forudsigelige bue, det er så lidt understyring, at man skal være meget nærtagende for at finde det i det hele taget, og så er Fiesta også en bil, hvor man er nogenlunde fri for utidig indgriben fra en over sensitivt ESP system, og hvis man klikker bilen i sport-mode, får man lidt det sidste i ydelse, respons og køreglæde, faktisk i en så høj grad, at vi tør sammenligne Fiesta ST med en Alfa Giulia fra den mere sporty ende af skalaen, og ja, det er for- og baghjulstrækker der sammenlignes, to forskellige typer køremåde, men begge dele kan findes i kategorien køreglæde.

5-dørs ST

Forbedringen fra almindelig Fiesta til model ST er ikke så lang. Alene den kendsgerning, at testbilen er en 5-dørs hatch-back siger, at Ford har forfremmet en mere almindelig bil til noget festligt, og forbedringen finder man under bilen, i motorrummet og i mindre grad i kabinen, hvor Recarosæder og lidt ekstra knapper er det mest synlige bevis når man holder parkeret.

Sæder fra Recaro er både lækre og med masser af støtte.

Vi er ikke engang sikre på, at Ford har gjort noget ekstra ved selve det selvbærende karrosseri, mængde af forstærkninger og svejsepunkter kan godt være identisk, så det handler om undervogn, metode og komponenter, og selvfølgelig nogle frække hjul, som blot er en del af forklaringen på, hvorfor det er ganske enkelt, at få Fiesta ST tilbage i sporet, hvis man skulle finde på at slippe speederen midt i en kurve.

Det er lige før vi er helt oppe i det røde felt af begejstring, men der er lige et par ting, som forhindrer, at vi lægger os fladt på jorden, og sjovt nok handler et af de knap så gode punkter om bilens styring. Noget så banalt som det at styre, men bilen bare ruller lige ud. Her mangler vi det sidste i præcision, og så handler det selvfølgelig også om bilens motor, som er det punkt, hvor Fiesta henter lavest karakter.

3-benet i fornøjeklassen

Motoren i Fiesta ST er 1,5 liters med et stort desværre, når vi tilføjet, at motoren er en 3-cylindret. Hvordan har Ford så mestret, at få noget fornuftig lyd ud af en 3-benet sporty bil, det var sikkert været en voldsom opgave man har sendt videre til mærkets lydteknikere, og der er ingen tvivl om, at Fiesta har været på skolebænken.

Den brummer godt, når den lægger fra land, var en af de bemærkninger vi hørte i testperioden, og det med at brumme er rigtigt. Fiesta ST har alt andet en karakteristisk GTI-lyd. Det er en meget dyb motorlyd vi har i kabinen, vi kan hører der sker noget, men det er ikke så let at ”høre” det korrekte omdrejningstal, det er lidt mere vanskeligt, at køre Fiesta ST på lyd alene, men så er det godt, man får en hjælpende hånd fra en meget effektiv turboladning, som er det der sammen med en god motorstyring, redder den rappe ST’er, hvis man skulle få skiftet gear lidt for tidligt.

3-benet motor i en GTI-type. Nej vel. Og lyden! Dyb og mørk, noget i retning af en Scania V8 diesel med en mindre fejl på udstødningen.

Turboladningen brager solidt igennem allerede ved 1600 omdrejninger, der er med andre ord plads til lidt fejl, uden det koster det vilje på tidsmålingerne, men man skal også skifte gear inden det er for sent, for den 3-benede haltefanden er ikke så vild med at få omdrejninger. Her mangler man tydeligt, at der er stor forskel fra 3 til 4-cylindret.

Og det er netop på dette område, vi beklager Fords manglende vilje til at gå de sidste meter. Hvorfor ikke hente en 4-cylindret ned fra hylderne, og så en noget mere perfekt Fiesta ST?

Forklaringen må handle om kroner og øre, britiske pund eller gode Euro og cent. Et af de store plusser henter Ford når vi ser på prislappen. Målt på pris er Fiesta ST klart den bil, der giver mest køreglæde for pengene. Renault vil have noget over 300.000 kr for deres billigste Clio RS, og prisforskellen bliver måske større, når vi har rundet den 1. april, hvor næsten alle biler stiger i pris, men Fiesta holder prisen på lidt mere end 272 af de store, det er ifølge Fords prisliste en pris der er gældende efter den nye WLTP-norm træder sit næste skridt ind i bilkøbernes hverdag, og det kan vi se på det oplyste forbrugstal, der siger 14,3 km/l, mens det tal der er/var gældende under den tidligere norm hed 16,7 km/l, så Fiesta ST kommer på måde til at køre 2,4 kilometer kortere per liter brændstof, selv om den naturligvis kører lige langt i den virkelige hverdag.

Den gunstige pris for Fiesta ST betyder, at Ford til have en masse festlige biler på gaden. Det skal med andre ord være en folkefest, og det bestyrker vor formodning om, at der ikke er gjort alverden ved selve karrosseriet, og det hele handler om turboladning og komponenter under bilen.

Den bedste

Vi lovede i indledningen, at sætte navn på den bedste af de tre mest vakse typer GTI-biler netop nu. Vi kommer ikke helt op og rammer klokken med Fiesta ST, og vi har netop forklaret hvorfor. Derfor er vores erklærede favorit den bil vi kalder Yaris model skrap eller Yaris GRMN. Her er der tale om en gennemført bil hvor intet er overladt til tilfældighederne. Alt er gennemgået og opdateret, mens det sidste og meget afgørende faktor er bilens 1,8 motor, som bare trækker fra kælder til kvist, og gerne ud gennem tagpotterne.

Sæderne plus et par ekstra knapper er de vigtigste forbedringen indendørs.

Renault Clio RS og Fiesta ST lander næsten side om side. Det Fiesta mangler, finder man hos Clio og omvendt, så den perfekte model GTI vil selvfølgelig være en Ford Fiesta tilsat Clios 4-cylindrede turbomotor med 220 HK. Se det kunne være festligt.

Historien om Yaris GRMN er desværre allerede et overstået kapitel. Den blev kun fremstillet i begrænset antal, og der er kun to GRMN i Danmark. Vi kan også tilføje, at Ford Fiesta ST har fået motorjournalisternes ærespris for sine festlige køreegenskaber, og her skulle vi måske sige, flertallet af motorjournalister, for Bursd.com undlod at stemme ja eller nej til æresprisen. Vi kan kort sagt ikke stemme for noget, der giver en ærespris til noget 3-cylindret. Der må være en grænse.

Ford Fiesta ST 5d

Stor ros til Ford for at gøre en GTI-type folkelig med attraktive priser. Her er Fiesta ST i særklasse og langt billigere end de nærmeste konkurrenter.

Pris: fra 272.600 kr

Pris for testbil: 799.900 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

6-trins man

200 HK v. 6000 o/m

290 Nm v. 1600 o/m

0-100 km/t: 6,5 sek

Tophastighed: 232 km/t

Forbrug: 14,3 km/l

Kørevægt: 1283 kg

Totalvægt: 1635 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 158 g/km

Pin It on Pinterest