Design og opladning
Ioniq 6 er et af de tilfælde, hvor man ikke helt kan forklare, hvorfor man har et særlig godt øje til netop den bil. Fra dag et var der plusser i karakterbogen, – dag et var bilens præsentation i Bella Center for godt et år siden, og siden da har vi været lidt fanget af bilens design.
Under test blev bilen betragtet indgående fra alle vinkler, og vi indrømmer gerne, at det er de afrundede linjer og en lidt påfaldende lighed med Porsche 911 bagfra, der gør bilen til noget særligt, og da vi stod på Jyllandsringen, og skulle vælge mellem den nye Kona og Ioniq 6, blev det testbilen, der løb med det kryds, vi havde sat af til Hyundai.
Men design gør det selvfølgelig ikke alene. Ellers ville vi altid stemme på noget italiensk og glemme alt om kvalivare og duelighed, og før nogen får kaffen galt i halsen, skal vi omgående indrømme, at det med duelighed ikke passer hele vejen hjem med Ioniq 6.
Bagagerummet er pænt sagt umuligt. Det er af den kategori vi kalder design før funktion, åbningen til rummet er rent øv, selve rummet sådan nogenlunde, men vi havde gerne set Hyundai gør Ioniq 6 til en rigtig 5-dørs, en bil med stor bagklap, og det ville ikke have ødelagt bilens flotte aerodynamik, der er en vigtig del af forklaringen på bilens ganske pæne præstationer, – hvor de vigtigste altid er målt i kilometer, når der er tale om en ellert.
Da vi hentede bilen, lovede bilens egen måler en rækkevidde på 536 km. Et flot tal, men også et tal, der ikke er så almindelig for en ellert. Nu skal man ikke tro fuldt og fast på det bilens selv oplyser, de tal vi mødte, handler også om hvor og hvordan bilen har været kørt før vi overtog, og meget tyder på, at bilen har lusket rigtig meget rundt i bykørsel, for de uafhængige målinger vi oplyser, siger 715 km ved ren bykørsel en varm dansk sommerdag, og noget tyder på, at det godt kan være det man kan opleve, hvis man kan holde sig inden for bygrænserne i alle 700 plus kilometer.
Den rigtige Ioniq
Bilens vinterdata er også anstændige, så model Long Range er absolut den attraktive udgave af Ioniq 6, batteripakken på 77,4 kWh, hvoraf de 74 kWh er brugbare, giver bilen et fortrin for rigtig mange konkurrenter, men ikke dem alle. Med en pris på 435.000 kr er der mærkbar forskel fra Ioniq 6 til tidens mest solgte ellert, og vi synes ikke vi vil anbefale den mindre model med 53 kWh batteri og mindre motor, samtidig med vi heller ikke finder, at den store model med 325 HK og træk på alle fire giver mening.
Derfor er testbilen den helt rigtige udgave af Ioniq 6, og vi har især et godt øje til komfort og design, mens bilens rene køreegenskaber ikke er overvældende. Vi drejer på rattet, bilen følger nogenlunde den retning vi peger, men vi kan slet ikke mærke ”vejbanen” i rattet. Det er som at dreje i computerspil, og vi måtte også notere, at vejbump ikke er bilens favorit disciplin. Bilen er tydelig afstemt til landevej, til de lange ture, hvor vi på lidt dårlig asfalt mærker lidt hurtigt duvende bevægelser i den ellers lidt flydende komfort, men vi er i marginaler, det er ikke noget der ødelægger et ellers godt indtryk, som selvfølgelig også gør sig gældende under bykørsel, hvor selv København kommunes type vejbelægning bliver tilgivet i ganske høj grad.
Bedste opladning
Vi kan også fortælle om en ny rekord. Hyundai Ioniq 6 er den ellert, som har haft den bedste ladning af samtlige el-biler vi har testet. Ioniq 6 flytter Xpeng fra pladsen som nummer et, men vores laderesultater er også varierende, nøjagtigt som det altid er tilfældet, for man kan ikke oplade hurtigere end systemet giver tilladelse til, og det handler selvfølgelig om, hvor meget sovs der er i ledningerne.
Typisk ladning for Ioniq 6 lå omkring 64 til 70 kWh. Det er et ganske pænt, men også meget almindelig ladetempo, men pludselig gik Ioniq 6 amok. Ved en opladning gik den pludselig fra de omkring 70 kW til 130 kW, – det var kun kortvarigt vi nåede så højt, men vi fik pludselig en periode med gennemgående hurtig ladning, men det bedste vi har til dato er 130 kWh, hvor vi var oppe på 62 procent af batteriets kapacitet, og denne dag fastholdt bilen en pæn hurtig opladning, til vi kom et godt stykke over 70 procent, så alt i alt vidner det om en flot ladekurve, og dermed en god styring af ladespænding, hvor bilens system til beskyttelse af bilen, ikke bliver alt for nidkært.
Denne opladning sætter en streg under vores betegnelse som ellert til lidt længere ture. Det er ikke nødvendigvis en plage, at skulle holde og glo i en ukendt tidsperiode med en halvskummel fast-food udbyder som eneste nabo, men igen, en rigtig stor del af forklaringen på bilens gode rækkevidde, er bilens design, som vi synes er et meget stor plus for bilen, selv om det også koster på det rummelige. Vi kan med god ret godt sætte et spørgsmålstegn ved pladsforholdene omkring bagsædet, bagagerummet har vi beskrevet, så hyg dig forrest i bilen, og glæd dig over benpladsen på bagsædet, og endnu engang skal vi beklage, at Hyundai ikke har bygget bilen som 5-dørs, hvor man kunne udnytte det indre noget bedre.
For meget BIP
Vi lukker med lidt bemærkninger om bilens indre design. Tjek lige dørsiden i Ioniq 6. Den er bevidst holdt helt ren. Der er kun et dørgreb. Ikke andet. Ingen kontakter til sidespejle eller dørlåse.
De er flyttet ned under rattet i venstre side og hen i midterkonsollen, og mens man holde designfanen højt, koster det lidt på det praktiske, for man flytter sig fra sin kørestilling, når man stiller på sidespejlene, hvorefter man må indrømme, at man ikke kan få det hele, og så er det en meget stor fordel at være hørehæmmet i Ioniq 6, der som mange andre ellerter er oversvømmet med advarende bip-lyde, som man meget hurtigt bliver træt af. Desværre lykkedes det os aldrig at finde ud af, om de mange advarsler kan afbrydes.
Rækkevidde estimeret: | Hyundai Ioniq6 LR | ||
By koldt vejr | 460 km | By mildt vejr | 715 km |
Motorvej koldt vejr | 355 km | Motorvej mildt vejr | 470 km |
Gennemsnit koldt vejr | 410 km | Gennemsnit mildt vejr | 575 km |
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland. |
Hyundai Ioniq 6 Long Range 2WD
Pris: fra 374.995 kr
Pris for testbil: 435.290 kr
1 – aut
motor 229 HK
350 Nm
0-100 km/t: 7,4 sek
Tophastighed: 185 km/t
Batteripakke 77,4 kWh
Spænding 800 V
Rækkevidde 614 km
Kørevægt: 1985 kg
Totalvægt: 2410 kg
Trailer: 750/1500 kg
CO-2: 0 g/km