Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. February '23 19:19 by Jørli Petersen

Det bedste er på vej

Mazdas første plug-in hybrid og en direkte konkurrent til biler som Toyota RAV4.

Mazdas nye store SUV er en 3-trins raket. Første trin er en plug-in hybrid, der med en udledning på 33 gram CO2 per kørt kilometer giver skatterabat, mens de næste trin er en helt ny diesel, hvorefter en stor benzinmodel runder det hele af som den berømte rosin.

Testbilen er både den første af de tre, og den model Mazda selv regner med skal være den absolutte frontfigur. En på alle måde meget almindelig konstruktion, hvis vi ser på de større SUV-modeller, og der hvor CX-60 skiller sig ud, – eller henter ekstra point, er på batteripakken, det man må sætte på krogen, og vel også på det indtryk man får af lækkerier, når man sætter sig ind i kabinen.

CX-60 er stadig en genkendelig Mazda på mange af sine funktioner, men designerne har også givet bilen sin egen kant, så man ikke er i tvivl, selv om man sidder i bilen, hvor man først og fremmest sætter stor pris på bilens siddekomfort, ligesom bilens betjening med masser af praktiske knapper og mindre ”skærm”, som alt i alt henter solidt med point fra denne anmelder.

Siddekomfort er et absolut fortrin i den store Mazda.

Lad os bare kravle til noget, der kan ligne en konklusion allerede nu. Det er kabinen, der er det absolutte topnummer i CX-60. Det er svært at komme på et alternativ, der byder på den samme mængde komfort og lux-fornemmelse som CX-60, og hvis man frister tilværelsen med en længere prøvetur i en CX-60, kan man sagtens blive forledt til at lade dette indtryk være det alt dominerende.

Manglende finpudsning

Et andet punkt hvor CX-60 skiller sig ud, er bilens køreklar vægt. Vi har krydset de to tons, så CX-60 er noget tungere end de nærmeste konkurrenter, der er en bil som Toyota RAV4 og topsælgeren Ford Kuga. CX-60 er 140 kg tungere end RAV4 som udgangspunkt, en del af denne ekstravægt stammer fra batteripakken, hvor Mazda flotter sig med et batteri på 17,8 kWh, som skulle give CX-60 en elektrisk rækkevidde på 63 km.

Selvfølgelig er der skærm i en ny Mazda, men mere til orientering end til betjening. Bemærk de mange knapper til direkte funktioner.

Det sidste er ikke korrekt. På vores faste testrute skiller CX-60 sig ikke ud som noget, der kører særlig langt, den kører tydeligt kortere end RAV4, meget kortere end vores bedste til dato, Hyundai Tuscon med fætter Kia som nogenlunde det samme, mens vi så skylder at sige, at Ford Kuga heller ikke har imponeret mere end CX-60 på rækkevidde, så her er der nogenlunde dødt løb.

Grundkonstruktionen for de tre nævnte er også den samme. En forholdsvis stor benzinmotor (og tak for det) frem for noget småt med tilført kunstigt åndedræt. Den store motor passer som altid til ordsproget, – der er ikke noget så godt som kubik, og det naturlige moment fra en 2,5 motor giver CX-60 og andre med samme type motor et forspring, men har man så forvaltet naturens gaver på bedst mulig vis?

Her er vi noget mere forbeholdne. Mazdas nye 8-trins gearkasse er i sig selv et stort skridt frem, men der er lidt skrammer i lakken i den daglige omgang, hvor vi både registrerer en del ryk ved skift, og den detalje slipper man for, hvis man vælger CVT gear som bl.a. Toyota og Ford, men vi er ikke fan af CVT gearet, hvad den faste læser for længst har opdaget, men vi ved også, at man sagtens kan spænde noget plug-in hybrid sammen med en 8-trins gearkasse af mere normal type, så det er afstemningen hos Mazda det kniber med.

Pladsen omkring bagsædet er ikke så storslået som man skulle tro.

Vi mener også forskellen fra ren benzindrift til den kombinerede effekt er for tydelig. Selvfølgelig skal der være forskel, hvis man råder over den samlede effekt på 327 HK, og de 192 HK som benzinmotoren lægger i sig selv, men bemærk også, at benzinmotoren skal have en god gang snoninger, før den for alvor læsser hestekræfter ud til akslerne, så hos Mazda handler det om afstemning af hele systemet, og en lidt fræk påstand, en let momentturbo, som uden det mindste problem kan placeres et utal af steder i motorrummet, for der er faktisk så meget plads i maskinrummet, at man næsten kan hoppe op til motoren og gå rundt om herligheden. Her er helt klart mere end rigelig plads til en række 6’er, der er næste punkt på programmet.

Et markant forspring

Vi oplever også styringen som værende lidt tung, opsætning af undervognen er også et punkt, der ikke henter noget over en middelkarakter, så vi er tilbage ved bilens åbenlyse kvaliteter, som først og fremmest er plads omkring forsæderne, lidt mindre velforsynet er de, der må befinde sig bagerst i bilen, mens pladsforholdene til bagage er mere end glimrende.

Plads til de meste. Med 4×4 er læssehøjden altid rigelig, men ingen høj indvendig læssekant.

Vi starter med at henvise til overskriften på denne test. Det bedste er på vej, og med det mener vi de to 6-benede versioner. En 3,3 liters diesel med 254 HK og et bulder af medfødt moment, ligner den oplagte redning for de, der kører med stor campingvogn, heste- eller anden form for tung trailerbandit på krogen. Hvis man er rigtig fræk, kan man sagtens forestille sig en CX-60 3,3 D med papegøjeplader foran en trailer med gravemaskinen, der har erstattet den mere folkelige spade, men vi skal selvfølgelig også fremhæve de 2500 kg, man på spænde efter denne plug-in hybrid, for sandt at sige, kan en 2,5 liters benzinmotor godt tumle de 2500 kg efter bilen. Vi er på den måde omkring de 4600 kg kørende vægt, men det går an, selv om benzinmotoren selvfølgelig forlanger sig godt betalt for indsatsen.

Mazda fører med flere lysår, når det gælder trailervægt og alle de indre værdier.

Mazda CX-60 PHEV

Pris: fra 485.100 kr

Mazda har tydligt tænkt på¨det amerikanske marked, da man planlagde alt om CX-60, og det bedste kommer snart. to versioner med herlige 6-benede motorer.

Pris for testbil: 569.150 kr

Motor: 2,5-liter 4-cyl

8 – aut

Samlet:

327 HK v. 6000 o/m

500 Nm v. 1750 o/m

Benzinmotor – 192 HK

Elmotor – 175 HK

Batteripakke: 17,8 kWh

0-100 km/t: 5,8 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 66,7 km/l

Rækkevidde el WLTP: 63 km

Kørevægt: 2070 kg

Totalvægt: 597 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO-2: 33 g/km

forbehold for pris

Pin It on Pinterest