Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. June '17 14:00 by Jørli Petersen

Det brede grin

Ny Swift er forbedret på alle måder, og designet er blevet skarpere og mere “mini”. Ny Swift er klar til salg i juli, men kun i begrænset udvalg. Først til september er der fuldt program, og det er også til september de mindste og billigste modeller er klar til levering.

Man kan simpelthen ikke la’ vær’. Det begynder med en lille stramning i mundvigen, som hurtigt udvikles til et solidt grin. Årsagen er de første rullende meter i den nye Suzuki Swift, som endelig, endelig, har en masse af det, vi har efterlyst i hele bilens historie.

Vi understreger så kraftigt det er muligt, at Suzuki Swift fortjener en turbomaskine. At den så ”kun” er på 112 HK og 3-cylindret må vi finde os i, men det føles rigtigt, og det hurtige antrit man får i Swift med turbomaskine, er den ene halvdel af det brede grin.

Næste halvdel af grinet er bilens umiddelbare køreegenskaber. Meget kort beskrevet efterlader ny Swift et helt usædvanligt godt indtryk, og vi har fået det indtryk alle købere får, når de er på prøvetur med en ny bil, og derfor kan vi godt påstå, at forhandlerne skal bare have en mulig køber i bag rattet, og bilen er solgt.

Et højt hurra. Endelig en lidt potent motor med punch i næverne til Swift. Herlige 112 turboheste, og noget større er endda på vej.

Swift har altid – siden debut til den model importøren kalder den rigtige Swift,- hvilket vil sige fra 2005, – været en bil med herlige og fornøjelige køreegenskaber. Kort, 4-kantet, masser af go-cart fornemmelse, og alt det er helt på plads og yderligere forbedret i ny Swift, så svingegenskaberne er samlet blevet bedre, det hurtige retningsskift, den helt rigtige fornemmelse når man bliver ved med at give gas i skarpe kurver, det er alt det, sammen med den 1-liters turbomotor, der kalder på det helt brede grin.

Faktisk er vi blevet sjældent begejstret fra først kørte kilometer, og vi tør slet ikke tænke på næste års Swift Sport, der bliver udstyret med 1,4 liters turbomaskine, og noget der lander omkring 140-145 HK. Det ligner den helt rigtigt top på en meget lækker kransekage.

Det er ikke her Swift har sine store fordel, men det større bagagerum kan gå an.

 

Totalt forbedret

Hvordan gør man så en Swift bedre end den var? Foruden at stikke bilen en mere kompetent motor, kan man også skrue på bilens dimensioner. Ny Swift er en centimeter kortere end forgængeren, akselafstanden er øget med to, bredden er plus fire, sporvidden er øget tilsvarende, og bilens højde er 1,5 cm. lavere end forgængeren.

Det er kort sagt alle de rigtige mål, der er forbedret, hvis man vil have mulighed for endnu mere skæg og underholdning bag rattet, næste forklaring er lavere vægt, så man ikke skal smide rundt med så meget, og her kommer den nye Baleno platform igen i anvendelse.

Det er så her man ikke kan lade være med at blive fornøjet. Eneste tekniske skavank ved Swift er vel gearkassen. Ingen 6-trins på menuen.

Alle Swift er 5-dørs, og grebet til bagdøren er indfældet efter gammel Alfa opskrift. Alle bilens tre stolper er lakeret sort, på samtlige varianter.

Swift er blevet meget lettere end forgængeren. Bilens vægt som tom nede på 840 kg, den køreklar vægt er 915 kg, og ingen af de mange og helt klare konkurrenter, kommer bare i nærheden af så lav vægt som Swift. Det skulle da lige være Baleno og Ignis, der er bygget på samme bund af højstyrkestål, men Suzuki har også gjort bagagerummet større end tidligere, det er stadig ikke helt på højde med det vi ser hos andre i samme størrelse bil, men det går an.

Alt det vi drømte om, da vi kørte Baleno sidste år, har vi fået i Swift, som endda kan lokke med ganske attraktive priser og et par fornuftige motorer, hvor billigste model har 1,2 Dualjet motoren fra Baleno og Ignis. I grundudgave lægger ny Swift 90 HK og kører græsseligt langt på en liter benzin, næste trin på programmet er 1,0 turbo, – eller Boosterjet, det er modellen, der trækker grinet længst ud lige nu, men priserne starter ved 130.000 kr med rigtig fornuftigt udstyr, som også ligger i top for klassen, mens billigste turbo-Swift har mere udstyr og starter ved 160.000 kr, og vor anbefaling er åbenlys. Hvis du på nogen måde kan strække læderet i baglommen så langt, – så gør det, køb turbo. Og bliv fornøjet.

Eftertanke: Suzuki Baleno udmærkede sig ved den sidste kåring af Årets Bil i Danmark. Baleno nåede finalen, og allerede den gang begyndte vi at spekulere på den kåring, der finder sted i oktober. Lige nu har vi Suzuki Swift i det absolutte finalefelt, og har bilen vinderpotentiale, – absolut. Swift kan blive Suzukis første bil øverst på podiet.

Designet er strammet på alle leder og kanter, men det brede bagparti på ny Swift er tydeligt inspireret af Baleno. Lygterne ser næsten ud til at være rent genbrug.

Pin It on Pinterest