Det er dansk ……..

Hvor mange kendte bilproducenter udfaser V12 motoren, er Zenvo fra Præstø klar med en ny 12’er, som ikke blot er en 12’er, men en helt særlig 12’er.
Det er dejligt. Eneste problem er lige nu, at Trump har indført øget told for europæiske produkter, og da denne herlige nyhed er dansk, og der netop er præsenteret to nye amerikanske forhandlere, bliver det dyrere at køre dansk. I USA vel at mærke.
Vi tager lige en tur til Præstø. Hvis du står af motorvejen ved Bårse og kører mod Præstø, kommer du efter nogen tid til noget så usædvanligt som en dansk superproducent af sportsbiler. Placeringen er nærmest noget, der ligner en bar mark.
Sportsbiler i den ypperste klasse, og her skal vi ikke dvæle ved noget så trist som danske priser, for en Zenvo er alt andet end en folkelig bil til en folkelig pris. Det er lækkerier fra øverste hylde, og nyheden fra Zenvo er ikke den nye model Aurora, det er noget endnu mere nordisk, det er en nyhed, der er lanceret under navnet Mjølner.

Navnet på den nye V12 er Mjølner, og med det hele, hvilket vil sige hybrid, løber vi op i imponerende 1850 HK i en lidt ualmindelig gadebil. Basismotoren med fire turboladere lægger 1250 HK.
Denne Mjølner er ikke den gamle plimsoller, der sejlede som bilfærge fra Nakskov til Langeland i tidernes morgen, det er heller ikke Thors hammer, men noget så særligt som en helt ny V12 motor. En helt ægte benzinmotor, men med en masse ny teknik tilført af britiske Mahle, og vi går lige til stålet.
Zenvo’s nye V12 er ikke i sig selv en nyhed. Alligevel er det mere end bemærkelsesværdigt, at mens andre afvikler V12, mener Zenvo det lige er sagen, og vi bringer lige en mindre advarsel, for sørg nu for du sidder godt og behageligt, før du læser videre, for den nye Zenvo V12 udvikler i topudgave 1850 HK.
Og det er ikke en motor til motorsport.

Det kan man vist kalde luftkølede bremser.
Det er en alt andet end almindelig gadebil, men på nederste linje står der alligevel gadebil med 1850 HK, og ja, denne version af Zenvo Aurora trækker på alle fire.
Den nye V12 fås også i mindre udgaver, hvor bilen ”kun” trækker på baghjulene som en helt almindelig Zenvo fra Præstø, men læg mærke til springet fra 1250 til 1850 HK, for de 1250 HK er det V12-erne udvikler ved 9800 omdrejninger, og tilsat en elmotor på 200 HK, ryger vi op på 1450 HK, der er grundydelse for det, der netop nu ligner den såkaldt mindste Zenvo Aurora.

Den helt nye Zenvo Aurora har netop fået to nye amerikanske forhandlere, og så er der alt det med Trump.
Topmodellen med træk på alle fire, har tre el-motorer på hver 200 HK. De to sidste motorer er placeret med en elmotor på hvert forhjul, og på den måde når vi de magiske 1850 HK, der gør Zenvo Aurora fra Præstø til noget helt særligt.
Vi har endnu ikke forklaret, hvorfor denne 6,6 liters V12 både lever op til Euro 7, og vil være i stand til at drille alle el-bils fortalerne fra EU, ligesom Zenvo Aurora kan drive en hvilken som helst rettroende SF’er til vanvid, for med de nuværende udsigter til fremtidens drivmidler, kan den nye type motor holdes i produktion i de næste 20 år, og så kommer der endnu en rigtig spændende nyhed, for motoren er det man med et pænt ord kan kalde ”modulopbygget”, og det betyder, at V12-motoren også kan produceres som V6 og V8, så der er rigelige muligheder for at se Zenvo’s Mjølner i mange biler. Måske også i biler, der ikke hedder Zenvo, og hvad ville være mere herligt, end en dansk motor i mange spændende biler!

Ikke nogen kineser- eller VW løsninger med prisbillig betjening via storskærm i midten. Det er klassisk bil og fuglene synger i V12 dur.
Nu skal vi ikke smage for meget på ordet ”modulopbygget”, for samme fremgangsmåde har vi set hos mange bilfabrikker, der har svunget nedstrygeren over mange fine 4-cylindrede motorer, og omdannet dem til en skrækkelig gang 3-benet haltefanden, så glem betegnelsen med modul til disse bilfabrikker, men vi kommer ikke uden om det nye gyldne ord i forbindelse med Mjølner.
Ordet er Jet Ignition.

Der står Mahle på den nye V12 motor med navnet Mjølner, og det er Mahle, der har udviklet det helt nye “Jet Ignition”.
Et nyt begreb og en ny fremgangsmetode, som godt kan minde lidt om det vi kender fra en gammel type forkammerdiesel, og det er her britiske Mahle kommer ind, for det er dem, der har udviklet Jet Ignition.
Det er i al sin enkelhed (nej det er slet ikke så enkelt) en motor, hvor man har flyttet rundt på, eller i praksis afskaffet tændrøret i selve forbrændingskammeret.
I stedet har man udviklet et ekstra lille forkammer, hvor der pumpes brændstof ind under højt tryk. I dette lille forkammer har man et tændrør, der benyttes til at antænde den opsamlede mængde brændstof under højt tryk, og denne delvist brændende mængde brændstof trykkes nu gennem en række huller eller dyser om man vil, og via disse dyser sendes brændende brændstof rundt i selve forbrændingskammeret eller cylindertoppen.
Det brændende brændstof kan sendes dybt ned i blandingen af luft og benzin, den kan sendes i flere retninger, og på den måde opnår man en helt ny type forbrænding, som ikke er afhængig af et eller flere tændrør i toppen af cylinderen, og afhængig af den forbrænding der skal forplante sig fra toppen og mod bund i forbrændingskammeret.
Hos Zenvo oplyser man, at denne nye type Jet Ignition betyder langt senere bankegrænse (tændingsbanken), man kan give en benzinmotor noget højere kompression, – vi har ikke tallet, det giver bedre ydeevne, hvilket ses på de 1250 basisheste, og så kan man få motoren til at køre med det man kalder ultra-lean, og det begreb betyder en meget ringe mængde benzin i forhold til luft.

Zenvo har selvfølgelig vidst, at der var en mere end spændende V12’er på vej, da man planlagde den nye Aurora.
Det kan også give nervøse trækninger hos de, der kan huske tidlige tiders forsøg med lean-burn motorer. Vi bruger Ford som eksempel, hvor man lå og rodede med blandingsforhold omkring 1:20, og resultatet eller resultaterne var mildt sagt dårlige. Tidlige tiders lean-burn var noget bras, for at sige det meget præcist, men med den nye type Jet Ignition er det noget ganske andet, og når vi taler om dyser til selve forbrændingen, kan den ifølge de oplysninger vi har fra Zenvo, variere fra fire til otte, – og her tilføjet vi for egen regning: Lige nu, for man er sikkert ikke helt færdige med at udvikle på motoren.
Man har bare nået det punkt, hvor man er klar til at sælge bilen, og den helt vilde nyhed på det internationale marked er en dansk bil og en dansk motor tilsat noget britisk knowhow.
Vi kipper med flaget.

Mjølner er konstrueret så snedigt, at man også kan reducere den nye motor til en 3,3 liters V6 eller en 4,4 liters V8.