Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. October '19 15:12 by Jørli Petersen

Det første skridt

Mazda MX-30 er en selvstændig og helt ny model fra Mazda. Nyheden er en 100 procent el-bil, men den kan også være udgangspunkt for flere varianter af fremtidens type familiebil.

Mazda føjer endnu en bil til modelrækken, umiddelbart efter CX-30 er lanceret på det danske marked. Det lille japanske mærke har til dato ikke haft en model med hybrid eller andet, der kan gøre noget positivt ved mærkets gennemsnitlige CO2 tal, men den nye model har fået navnet MX-30, og bilen er en 100 procent el-bil.

Det usædvanlige ved Mazdas lancering af en el-bil, er selve MX-30. Det er ikke kun en el-bil, det er heller ikke en elektrisk udgave af en kendt model, MX-30 er en helt ny model, en bil der synes tilpasset den moderne familie med mange gøremål i bymæssig bebyggelse, og den måde Mazda har valgt elementer på, peger i den meget praktiske retning.

MX-30 er indtil videre en ren el-bil, og der er allerede pris på bilen. 253.000 kr, bilen kan allerede nu købes hos forhandleren, men den bliver først leveret i sommeren 2020.

Mazda MX-30 er 5-dørs, – eller skal vi sige 3-dørs plus to gange en halv. Dørene til bagsædet er ikke almindelige, men heller ikke ukendte. Det er den type bagdør man bl.a. finder i mellemstore pick-up modeller, en type selvmordsdør men uden midterstolpe i bilen (B-stolpe) og det betyder, at man kun behøver at åbne en dør, for at kunne klare det hele overalt i bilen.

MX-30 er anderledes på flere punkter. Bagdørene til bagsædet er hentet fra pick-up modellen med mellemstor kabine, dørene åbnes næsten vinkelret, og bagagerummet kan rumme fire store kufferter i ægte japanerstørrelse.

Rigtig praktisk hvis man har børn, der skal ind og ud, og hvor man vil være helt sikker på, at de sidder korrekt i seler, sæder og andet.

Fordøren til ny MX-30 åbner 82 grader, bagdøren åbner 80 grader, og under den kraftigt hældende bagklap er der plads til fire kufferter, som på japansk oplyses som type 115 cm, og uden at være kufferteksperter, har vi voldsom respekt for japaneres kufferter, når de skal på rejse.

Wankel på vej

El-delen i Mazda MX-30 er begrænset. Vi starter med at kalde batteripakken for ”kun” 35,5 kWh, selve systemet arbejder med 355 V, og rækkevidden oplyses til 200 km efter de nye WLTP norm. I praksis er det ganske sikkert mindre end 200, men MX-30 er kun første udspil fra Mazda, som altid har noget ekstra interessant i baghånden.

Når Mazda lægger ud med en ren el-bil, passer det med de rygter der mener at vide, at Mazda også er meget tæt på at lancerer en bil med det der kaldes en ”range-extender”. En tingest der forøger bilens rækkevidde.

Mazda har valgt en meget traditionel type gearvælger til den første el-bil, men MX-30 e-Skyactiv er ualmindelig på flere områder. Bagakslen er den pladsbesparende type torsionsaksel, mens hjulene er 18-tomme hjul.

Den type el-bil findes allerede i flere udformninger, men Mazda skulle ifølge rygterne være på vej med en lidt usædvanlig form for brændselscelle, nærmere en wank-cell, og således sætter vi de første rygter på tryk, og rygterne vil vide, at Mazda har valgt en wankelmotor til at drive bilens eget lille kraftværk.

Wankelmotoren skulle endda være ganske beskeden, en 1-kammer wankel, og netop wankelmotoren passer perfekt til at drive en generator. Start-stop funktionen for wankelmotoren kan ske helt uden nogen vibrationer, man mærker heller ikke noget til en motor der snurrer rundt, en rotationsmotor er helt uden vibrationer, og den fylder betydeligt mindre og vejer mindre end en klassisk stempelmotor.

Mazda har også arbejdet med brint som drivmiddel til wankelmotorer, så mulighederne er pludselig mange, så vi venter med spænding på det næste udspil fra Mazda.

Derfor er første udspil fra Mazda den rene el-bil. Bilen ligner et udgangspunkt til kommende muligheder, men første el-bil fra Mazda har fået navnet MX-30 e-Skyactiv, bilen kan købes allerede nu, den bliver tidligst leveret i sommeren 2020, men prisen er allerede klar. 253.000 danske kroner er første prislap på Mazdas første ellert.

Pin It on Pinterest